ABD, Emisyonların Sosyal Maliyeti Üzerinden GOP Davası Ortasında Yeni Petrol ve Gaz Projelerini Dondurdu

Biden yönetimi, iklim değişikliğini daha iyi ele almak için bir ton karbon emisyonu başına bir dolar rakamı belirleyen bir metriği güncelliyor.

Biden yönetimi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 10 Cumhuriyetçi devletle fosil yakıt kaynaklı iklim değişikliğinin maliyetinin nasıl hesaplanacağı konusunda devam eden bir yasal savaşın ortasında yeni petrol ve gaz sondajı konusundaki kararları askıya alacağını söyledi.

Karar, sera gazı emisyonlarıyla bağlantılı iklim değişikliğine bağlı hasar için bir dolar rakamı belirleyen “karbonun sosyal maliyeti” olarak bilinen bir hükümet ölçütüne ilişkin yakın tarihli bir mahkeme kararının ortasında geldi. Bu rakam Başkan Barack Obama döneminde yayılan karbondioksit başına 51 dolardı, ancak Başkan Donald Trump döneminde ton başına sadece 7 dolara düştü. Başkan Joe Biden, göreve geldiğinde 51 dolarlık metriği eski haline getirdi ve yönetimin iklim değişikliği devam ettikçe daha fazla güncelleyeceğini söyledi.

The New York Times'ın belirttiği gibi, rakam, kirlilikle bağlantılı endüstriler hakkındaki hükümet kararlarına rehberlik etmek için kullanılıyor ve gelecekte daha yüksek bir dolar değeri, yeni petrol ve gaz projelerinin ilerlemesini zorlaştırabilir. Bilim adamları uzun zamandır, ABD ekonomisine yılda milyarlarca dolara mal olan iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini sınırlamak için fosil yakıt emisyonlarının mümkün olan en kısa sürede büyük ölçüde azaltılması gerektiğini söylüyorlar.

10 GOP başsavcısından oluşan bir koalisyon, orijinal rakama döndükten sonra Biden yönetimine dava açtı, ancak metriğin gereksiz yere enerji üreten ülkeleri hedef aldığını söyledi. Trump tarafından atanan bir yargıç, bu ayın başlarında, Beyaz Saray'ın daha yüksek maliyet tahminini kullanmasını engellerken, 51 dolarlık rakamın "kira satışlarının maliyet tahminlerini yapay olarak artıracağını" söyledi.

Çevre savunucuları, kararı temel olarak ülkenin iklim politikalarına aykırı olarak kınadı ve Adalet Bakanlığı, yeni petrol ve gaz izinlerinin sunumunu süresiz olarak durdururken karara itiraz edeceğini söyledi.

DOJ bu hafta sonu bir mahkemede yaptığı açıklamada, "Başkan [Richard] Nixon'dan itibaren, her Başkan, federal kurumlara büyük hükümet eylemlerinin maliyetlerini ve faydalarını değerlendirmeleri için bazı iç Yürütme Organları şartı getirdi" dedi. “Tedbir, son üç İdarenin, sera gazı emisyonlarının sosyal maliyetini tahmin etmek için uygun yöntemler konusunda ajanslara standartlaştırılmış rehberlik sağlama yetkisini daha da sorgulamaktadır.”

Yasal çekişme, Biden ile GOP arasında iklim politikalarını sınırlama çabaları arasında devam eden bir savaşın sonuncusu. Başkan, Beyaz Saray'a girdiğinde yeni federal petrol ve gaz kiralamalarını askıya aldı ve bu hareketten sonra Cumhuriyetçi eyaletler de dava açtı. Biden, federal bir yargıç tarafından ABD tarihinin en büyüğü olan kira satışının ilerlemesine izin vermeye zorlandı.

Çevreciler, satışın bir "karbon bombası" olduğunu söyledi, ancak bir yargıç, Biden yönetiminin açık artırmayı düzenlediğinde iklim etkilerini düzgün bir şekilde hesaba katmadığını söyleyerek geçen ay kiralamaları iptal etti.

Karbon hesaplamasının sosyal maliyetine ilişkin son karar, en azından şimdilik, Biden yönetiminin, DOJ'nin “bunun devam edip etmediğini ve nasıl ilerleyebileceğini” değerlendirmesiyle yeni petrol ve gaz izinlerinin durdurulacağını söylemesiyle benzer bir etkiye sahip gibi görünüyor.

Times, kararın, eyalet kasasına milyonlarca dolar gelir getirebilecek bir sondaj için kiralama satışı yapmayı uman Wyoming'de zaten bir etkisi olduğunu belirtiyor. Bu satış şimdilik planlandığı gibi ilerlemeyecek.

Gündem Haberleri