Almanya'nın Türk işçi alımı için istenen 4 şart

Almanya'nın Türk işçi alımı için istenen 4 şart

Almanya'da çalışmak isteyen Türklere 4 şart: 3'ünü yerine getiren başvuru yapabilecek

Uzun bir süredir Almanya'nın işçi alımı yapacağı konuşuluyordu. Yeni göç yasasında sona gelindi. Fırsat kartı olarak dağıtılacak olan giriş kartlarıyla ilgili detaylar Alman medyasında da yer almaya başladı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Türkçeye ‘fırsat kartı’ diye çevrilebilecek bu karta Avrupa Birliği ülkeleri dışında yaşayan kişiler başvurabilecek. Balkanlar ve Türkiye'de işçi alımı için büyük önem taşıyan konumlar arasında yer alıyor.

Almanya'da çalışmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken 4 şart var. Bu şartlardan 3'ünü yerine getiren başvuru yapabilecek.

1-Üniversite diploması veya mesleki beceriler

2-En az üç yıllık meslek deneyimi

3-Almanca bilgisi veya Almanya‘da önceden yaşamış olmak

4-35 yaşının altında olmak.

İş arayanlar için verilecek bu kartta bir sorun var. Yani bu kart verildiğinde kişilere iş verilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacak.

Örneğin turistik vize ile gelenler 90 gün boyunca Almanya'da kalabiliyorlar. Veya Balkan ülkelerinden vize almadan gelenler.

Fırsat kartının içeriği aslında çok basit.

Medyada abartıldığı gibi fırsat kartının aslında bir işçi alımı değil de ülkeye gelip iş bulmak isteyenler için uzun süreli bir vize olduğu belirtiliyor.

Şöyle ki bu fırsat kartını alanlar Almanya'ya gelmiş olsalar bile yaşam giderlerini kanıtlayabilecek durumda olmaları gerekiyor. Bu fırsat kartından yararlanacak kişilerin yine üst düzey vasıflara sahip olacak kişiler olduğunu görüyoruz.

Oysa Almanya'nın üst düzey vasıflı elemandan çok çırak, usta , zanaatkar gibi elemanlara da ihtiyacı var. Üretim sektöründeki iş gücü açığı tırmanırken fırsat kartı diye duyurulan bu kartla sanki yine parası olanı çağırıyor gibi davranış içerisine giriyorlar.