Emeklilikte 10 yıl formülü nedir? 10 yılın üzerinde çalışan kişiler emekli olabilir mi? Emeklilikle 10 yıl nedir?

Emeklilikte 10 yıl formülü nedir? 10 yılın üzerinde çalışan kişiler emekli olabilir mi? Emeklilikle 10 yıl nedir?

İlk olarak SGK bünyesinde olan çalışanların emekli olması için belli şartlar gerektiğini bilmelisiniz. Emeklilikte 10 yıl formülü, on yılın üstünde çalışan kişilerin emekli olmasını sağlamak içindir. Belirlenmiş olan şartların sağlanması durumunda, sorunsuz bir şekilde emekliliğin gerçekleşmesi de sağlanacaktır.

SGK’dan emekli olmak için;

  • Yaş
  • Yıl
  • Prim

Şartlarının yerine getirilmesi gerekiyor. Erken emeklilik için farklı avantajlar olabilir. Ancak genel olarak emekliliğin sağlanması için sunulan bu üç şartın yerine getirilmesi gerekiyor.

10 Yılda Emeklilik Şartları

10 yıl üzerinden emekli olmak için 3600 gün prim ödemesinin yapılması ve yan sınırının tamamlanması gerekiyor. Diğer önemli olan husus ise çalışanın sigortasının başladığı gündür. 15 yıl içinde başlamış olması esastır. 2018 yılı içinde 3600 gününü dolduran için prim başlama tarihinin 1999 yılı Eylül ayının öncesinde olması gerekiyor.

  • 08.09.1999’dan sonra işle girenler için prim ödeme gün sayısı 4500
  • 01.05.2008 yılından sonra işe başlayanlar için prim ödeme gün sayısı 5400 olarak uygulanır.
  • 10 yıl ve 3600 prim ödeme ve şartlarını sağlayan erkekler 55 yaşında;
  • Kadınlar ise 54 taşında emekli olmaya hak kazanır.

3600 Günden Emeklilik Hesabı

Peki, hesaplaması nasıl yapılır? 10 yılla emekli olmak yani 3600 gün ile emekli olmak isteyen kişiler hesaplamayı nasıl yapacak? Bunun için sunulacak olan hesaplama işlemi için otomatik motorlar oluşturulmuştur. Emekli maaşınızın ne kadar olacağı konusunda çalıştığınız gün sayısının yanı sıra, ödemenin ne kadar tutar üzerinden olduğu da önemlidir. Genel anlamda hesaplama işleminin yapılması ile ortalama bir maaş çıkacaktır.

Kişisel bilgilerinizi girerek; doğum tarihi, cinsiyet ve sigorta başlangıç tarihi gibi bilgilerin girilmesi ile direkt olarak sorgulama işleminin gerçekleşmesi sağlanacaktır. Tüm bunların değerlendirilmesi durumunda sorunsuz bir şekilde emekliliğin gerçekleşmesi için kriterleri göreceksiniz. 10 yıldan emekli olunur mu sorusunun yanıtı verilmiştir. Kriterleri sağlayan kişilerin emekli olmasında herhangi bir engel olmaz.