Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İnsanın hayatında almış olduğu en önemli kararlardan biri kesinlikle bir ev almak kararıdır. Böyle önemli bir karar vermiş oldunuz ama nelere dikkat edeceksiniz?

Örneğin; almaya karar verdiğiniz evin tapusu bulunmakta mı? Aidatı ne kadardır? Birikmiş olan emlak vergisi borçları var mıdır ve İmar durumu ne haldedir? gibi hayati detaylar bulunmaktadır. Ciddi problemler ile karşılaşmamanız için bu tür püf noktalarını bilmekte fayda var.

Sonrasında başınızı ağrıtmaması için mutlaka ve mutlaka ev alırken dikkat edilmesi gerekli noktalar vardır. Öncelikle satın alınacak evin veya konut projesinin bağlı olduğu Tapu Sicil Müdürlüğü'ne giderek evi almış olduğunuz gayrimenkulün tapu kütüğünde mevcut olan kayıtların incelenmesi gereklidir.

gayr-alimsatim-1705-800x400.jpg

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ev Daha Önce Görülmelidir

Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler listesindekilerden biri de alıcı veya ilan sahipleri, satılacak olan konutun içinde görüşülmesi çok önem arz eden bir detay. Böylelikle hem olması tahmini sorunların önüne geçilmesi hem de konutla alakalı olan her bir detayın konuşulması yapılabilir. Yapım aşamasında olan bir ev sahibi olmayı düşünen alıcılar, projenin her bir ayrıntısını incelemeliler. Teslim tarihi konusuna da son derece dikkatli olunması gereklidir. Ayrıca yeterli oranda referansı olmayan şirketlerden ev almakta oldukça sakıncalıdır.

Evin Krediye Uygun Olması Gereklidir

Konut kredisi çekmek isteyenler öncelikle bankanızın diğer bankalarla faiz oranlarını karşılaştırmalısınız. Faiz oranları ise bankadan bankaya ve kredi notlarına göre değişkenlik gösterebilmekte. Size en uygun olan kredi tekliflerini karşılaştırmanız için çeşitli web sitelerinde bulunan tekliflerden faydalanabilirsiniz. Almış olacağınız konutun kredisi, almak için ve ayrıca satın alınacak konutun konut kredisine son derece uygun olması önemli noktalardan birisidir. İşte bu nedenle kat mülkiyeti tapusu bulunmuş olan evleri tercihte bulunmak gerekmekte. Kat irtifakı tapulu veya paylaşım bazlı tapu çeşitlerine banka kredi vermeyebilir. Bu nedenle konutu satın almadan önce öncelikle evin tapusuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sıfır Ev Alacak Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Ev almak isteyenlerin, proje sahibi inşaat şirketi hakkında oldukça detaylı araştırmalar yapmaları önemlidir. Bu noktada şirketin portfolyosunda bulunan projeleri incelemek sizler için daha yararlı olacaktır.

Söz konusu yeni kurulmuş olan bir inşaat şirketi olunca, şirketin referansları kesinlikle kontrol edilmeli. Müşteriler tarafından kötü yorum almış veya mahkemelere konu olan şirketlerden uzak durulması gerekmektedir.

Alınacak Evin Deprem Riskine Bakılmalıdır

Yeni çıkmış olan yasalar gereği deprem açısından riskli bölgeler, kentsel dönüşüme tabi tutulur ve satın alınacak olan konut eğer ki riskli bölgede bulunmakta ise belediyeniz tarafından yıkıma uğrayabilir. Ayrıca, riskli bölgede konut almanız geleceğiniz için doğru bir yatırım olamayacağı gibi olacak bir depremde hayatınızın tehlikesi de bulunmaktadır.

12139197-728xauto.jpg

İpotek ve Hacize Dikkat Edilmeli

İpotek ve haciz konusu tüm alıcıları ilgilendirmekte olan bir konudur. İsterseniz sıfır projeden ev almak isterseniz de hali hazırda satışta bulunan bir eve talip olunsun. Haciz ve ipotek konularını araştırmak gereklidir. Çünkü alacağınız bir evin üzerinde bulunmuş olan bir ipotek sebebiyle gerçekten ciddi sorunlar yaşanabilmekte. Örneğin; satışa koyulmuş olan ve üzerinde ipotek olan sıfır bir daire, müteahhitin borçları sebebiyle tekrardan satışa konulabilir. Fakat bu da büyük ihtimalle uzun sürecek olan bir yasal sürece neden olmaktadır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak ev almak için acele etmemeli ve doğru şirket veya kişilerden alım gerçekleştirilmelidir.