Maaş düzenlemesinin yapılması bekleniyordu yapıldı! hem maaşlar hem de ikramiyeler yükseliyor!

Maaş düzenlemesinin yapılması bekleniyordu yapıldı! hem maaşlar hem de ikramiyeler yükseliyor!

Yüz binlerce emeklinin beklediği düzenleme için adımlar atılmaya başladı. İşte tüm detaylar ve merak edilenler.

Emeklilerle ilgili yeni düzenlemeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022 – 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde dile getirdi. Ayrıca 3600 meselesinin toplu sözleşme döneminde çözüleceğine dair bilgi paylaşımında bulundu. Bakanın açıklamasıyla birlikte yüz binlerce kişi heyecanlandı.

tl-para-696x416.jpg

Ek gösterge konusunun ilk defa gündeme geldiğini hatırlatmamakta fayda var. 2018 ila 2019 yılları arasında da 3600 ek gösterge sorunuyla ilgili olarak adımlar atılmıştı. Maalesef aynı dönemlerde görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamamıştı. Kulislerde konuşulan bilgilere göre 3600 ek gösterge sorunu çözüme kavuşturulabilir.

3600 Ek Gösterge Zammı

3600 ek gösterge zammı nedir? Kimleri ilgilendiriyor? Unvan, sınıf, hizmet ve derecelere göre farklılık gösteren ek gösterge, bir başka adıyla da katsayı; devlet memurlarının çalışırken ki maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi. Emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılıyor. Ek gösterge arttıkça maaş da artıyor.

ferhat-haberay-kopyasi-kopyasi-6-001.png

Mevcut göstergesi 3600 olan herhangi bir memur, 2500 olana nazaran daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alabilmekte. Bundan kaynaklı olarak memurlar, emekli olmadan önce 3600 göstergesine göre emekli olabilmek istiyor. Ancak yıllardır öğretmen ve polislerin ek göstergeleri diğer memurlara nazaran çok daha düşük görüldü.

Kimler Yararlanacak?

Ek göstergenin kabul edilmesi durumunda bunlardan kimlerin faydalanacağı da oldukça büyük bir merak konusu. Ek gösterge düşük kaldığı takdirde öğretmen ve polisler hem emekli olamamakta hem de yüksek emekli maaşı alamamakta. Bu sorun sadece öğretmen ve polislerle ilgili değil tüm görevlileri kapsamakta.

ferhat-haberay-kopyasi-79.jpg

Ek gösterge sorunun yeniden gündeme gelmesiyle birlikte taraflar arasında çözüm aranmakta. 3600 ek göstergenin, tüm kamu görevlileri kapsaması talep edilse de dört meslek grubu olan; polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergeleri yükseltilecek. Böylece 2200 ve 3000 olan ek gösterge, 3600’e çıkmış olacak.

Maaş Ne Kadar Artış Olacak?

Ek göstergenin gerçekleşmesi durumunda maaşlara ve emekli aylıklarına ne kadar artış gösterileceği oldukça merak ediliyor. Ek gösterge artış maaşları, emekli ikramiyesini ve emekli maaşını arttıracak. Emeklilerin dul ve yetimleri de imkandan yararlanabilecek ve geçmişte emekli olan, bundan sonra da emekli olan memurların emekli ücretlerinde artış görülecek.

ferhat-haberay-kopyasi-kopyasi-16.jpg

Emeklilerin dul ve yetimleri de bu düzenlemeden faydalanabilir. Eğer düzenleme yapılırsa emekli ikramiyelere ve maaşlar yüzde 20 oranında artışın yansıması beklenmekte. Gösterge artışıyla birlikte emekli ikramiyelerinde de 17 bin ila 27 bin lira arasında artış gözlemlenebilir. Gözden kaçmaması gereken diğer önemli bir detay ise ek göstergenin 3000’den 3600’e çıkması ile emeklilik kesintisinden dolayı maaşlarda bir azalma yaşanacak ancak ikramiyelerde artış görülecek.