Süt Parası Ne Kadar? Çocuğu Olan Kadınlar Süt Parası Nasıl Alabilir? Başvuru Nasıl Yapılır?

Süt Parası Ne Kadar? Çocuğu Olan Kadınlar Süt Parası Nasıl Alabilir? Başvuru Nasıl Yapılır?

Çocuğu olan kadınlara devlet tarafından destek veriliyor! Destekler hesabınıza hemen yatırılıyor başvuru yapmanıza gerek bile bulunmuyor...

Çoğu ailenin haberi olmasa bile çocuğu olan anneler devlet tarafından desteklenmektedir. Doğum yapan kadınlara ve ailelere destek olmak amacıyla devlet tarafından destek ödemesi yapılır. her yıl asgari ücret oranında yaşanan artış doğrultusunda desteklere zam yapılmaktadır. Süt i ödeneği olarak geçen bu destek bu yıl 232 TL olarak açıklandı ve süt ödeneği 4A ve 4B sigorta kapsamında çalışan ya da çalışmayan kadınlara verilmektedir.

Süt ödeneği nasıl alınır ve kimler başvuru yapabilir?

Doğum yapan kadınlara devlet tarafından her yıl binlerce destek sunulmaktadır. Birçok ailenin ve annenin bundan haberi bulunmamaktadır. Bu destek kapsamında başvuru gerekmektedir. Bu kapsamda başvuru yapan binlerce anne süt parası desteğinden yararlanabiliyor. Çocuk sahibi olan kadınlar başvuru yapmaları durumunda devletten karşılıksız olarak 232 TL süt parası alıyorlar. Süt parası adı ile kadınlara ödenen bu ödenek annenin sigortalı olması ya da olmamasına bakılmaksızın doğum yapan her bir kadına verilmektedir. Bu ödenek 2021 yılı için 232 TL olarak açıklandı ve ödemeler ve miktarı her yıl değişiklik göstermektedir. Süt ödeneği parası 4A veya 4B kapsamında sigortalı olarak çalışan ya da çalışmayan bütün kadınları kapsamaktadır. Devlet memurları için süt ödeneği Emekli Sandığı tarafından yapılıyor ve onların bu ödenekten yararlanmaları mümkün olmuyor.

Süt parasından kimler yararlanabilir ve süt parası nasıl alınır?

Süt parası ya da emzirme ödeneği olarak geçen bu destek kapsamında bazı şartları taşımanız gerekmektedir. Bu şartlar ise öncelikle 5 yıl içerisinde bu ödenek için başvuru yapılmış olması gerekir. Doğumun i canlı olarak gerçekleştirilmesi bebeğin doğumdan sonra da yaşaması gerekir. Çalışan ya da çalışmayan kadınlara verilmekle birlikte emzirme ödeneği için özel bir başvuru yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Sistem üzerinden emzirme ödeneğinden yararlanabilecek kişilerin hesaplarına ödenekler yatırılır. Kişilerin ayrı bir talimatı bulunmuyorsa bu ödemeler PTT üzerinden yapılmaktadır.

Rapor alması durumunda ise raporlu gün sayısına göre SGK’ ya ödeme sağlamaktadır. Ödemeler için başvuru SGK yapılırken SGK ücretleri PTT'ye yatırılmaktadır. Süt parası yeni doğum yapmış annelere devlet çocuk sayısına göre süt parası verilmektedir. Yeni doğum yapmış bir annenin ilk çocuğu için 300, 3. çocuğu için 400, 3. çocuğu için ise 600 TL ödeme yapılmaktadır. Emzirme parası anne veya babadan bir tanesini sigortalı veya bağ-kur'lu olarak çalışması durumunda 120 günlük priminin yatmış olması halinde SGK tarafından emzirme ödeneği verilir. Emzirme ödeneği için SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik merkezlerinin beş yıl içinde başvuru yapılması gerekir.

Doğum izni yardımı, çalışan annelere doğumdan önce veya doğumdan sonra olmak üzere izin verilmektedir. Asgari ücretli bir anneye ödenen tutar 4425 liradır. Bu ödenek PTT veya Ziraat Bankası aracılığı ile ödenir. Toplu para ödemesi Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmak adına prim yatırmış ancak çeşitli nedenlerle emekli olamamış vatandaşlara para ödemesi sağlamaktadır. Bu ödemeler erkeklerde 25 kadınlarda ise 20 yıl şartı aranmaktadır. Başvurular ise SGK üzerinden yapılıyor.