Tablet Pazarında Daralma: Apple iPad Eski Parlak Günlerini Arıyor

Tablet Pazarında Daralma: Apple iPad Eski Parlak Günlerini Arıyor

Tablet sevkiyatları, 2011 yılından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek, bu düşüşün en fazla etkilediği marka ise iPad'ler ve Apple oldu.

Tabletler, birçok kullanıcı için bilgisayarlardan daha az üretken ve cep telefonlarından daha az kullanışlı olarak algılanıyor. Bu eğilime, yüksek enflasyon ve işten çıkarmaların eklenmesiyle birlikte, tablet sevkiyatlarında 2011 seviyelerine gerileme kaçınılmaz hale geldi.

Analiz firması IDC'nin raporuna göre, dünya çapındaki tablet sevkiyatları 2023'ün dördüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre %17,4 oranında düşüş gösterdi ve toplamda 36,8 milyon adede kadar geriledi. Yıl genelindeki sevkiyatlar ise bir önceki yıla göre %20,5 azalarak 128,5 milyon adede düştü ve 2011'den bu yana en düşük yıllık hacme ulaştı.

IDC'nin Mobilite ve Tüketici Cihazı Takipçilerinden kıdemli araştırma analisti Anuroopa Nataraj, ekonomide belirgin bir iyileşme olmaması ve tüketicilerin paralarını tüketici elektroniği dışındaki alanlara yönlendirmemesi durumunda tabletlerin öncelik listesinde yer alamayacağını belirtti. Nataraj ayrıca, ekonomik açıdan daha sağlıklı bir yılda 2024'ün toparlanma fırsatları sunabileceğini, ancak tablet pazarındaki zorlukların devam ettiğini ve yapay zeka odaklı teknolojik gelişmelerin önümüzdeki iki yıl boyunca PC ve akıllı telefonlara daha fazla vurgu yapabileceğini ekledi.

2023 yılı, genel olarak tablet pazarı için zorlu bir dönem olmasına rağmen, dördüncü çeyrek sevkiyatlarının sadece 14,9 milyona düşmesiyle birlikte pazar payının yaklaşık %7'sini kaybeden Apple için özellikle zorlayıcı oldu. Rakip şirketler Samsung, Huawei, Lenovo ve Xiaomi pazar paylarını artırırken, diğer şirketler toplamda %2'den daha az bir düşüş yaşadı.

Dördüncü çeyrekte en büyük kazanan Xiaomi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %35 büyüme kaydederken, sevkiyatlarda %29,3 düşüş yaşayan Apple ise en büyük kaybeden oldu.