Japonya'da Sağlık Takviyeleri 5 Kişinin Ölümüne Neden Oldu

Japonya'da Sağlık Takviyeleri 5 Kişinin Ölümüne Neden Oldu

Japonya'da sağlık yetkilileri, Kobayashi Pharmaceutical firmasına ait bir fabrikaya, kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu iddia edilen besin takviyeleriyle bağlantılı olarak beşinci ölüm vakasının bildirilmesinin ardından baskın düzenledi.

Cumartesi günü, Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlıklarından yetkililer ile yerel yetkililer, kırmızı maya pirinci veya "beni koji" adı verilen bir bileşen içeren takviyeleri üreten Osaka kentindeki tesisi denetledi.

Kobayashi: Ürünleri Kullanan Beş Kişi Öldü

Kobayashi Cuma günü yaptığı açıklamada, ürünleri aldıktan sonra beş kişinin öldüğünü ve 114 kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü belirtti. Japonya Sağlık Bakanlığı, ölümlerin ve hastalıkların takviyelerle ilişkili olduğunu açıkladı ve etkilenen kişi sayısının artabileceği uyarısında bulundu. Şirket ise hastalıkların kesin nedeni hakkında çok az bilgi bulunduğunu ifade etti.

Geri Çağrılan Ürünler: "Beni Koji" Bileşeni İçeriyordu

"Beni koji" bileşeni yıllardır çeşitli ürünlerde kullanılmış olmasına rağmen, sağlık sorunlarına ilişkin raporlar 2023 yılında ortaya çıktı. Bu bileşen, Monascus purpureus adı verilen kırmızı bir küf içeriyor ve bazı gıdalarda kırmızı renklendirici olarak kullanılıyor. Ürünler, şirketin resmi tıbbi raporları aldıktan iki ay sonra, 22 Mart'ta geri çağrıldı.

Hükümetten Açıklama ve İnceleme

Hükümet, sağlık takviyeleriyle ilgili hastalıklara yanıt olarak sağlık ürünleri için onay sisteminin gözden geçirilmesi talimatını verdi. Mayıs ayında bir raporun yayınlanması bekleniyor. Devlet medyasının bildirdiğine göre, Cuma günü Çinli bir tüketici derneği, Kobayashi ürünlerinin riskinden endişe duyduğunu belirterek tüketicileri kullanımı durdurmaya çağırdı.