Yaz Aylarında Kamp Yapmak

Yaz Aylarında Kamp Yapmak

Yaz aylarında yapılacak en güzel aktivitelerden bir tanesi olan kamp yapmak, hem insanı şehirden bir miktar olsun uzaklaştırdığı için hem de eğlenceli zamanlar geçirmek için harika bir tatil yöntemidir.

Kamp yapmak isteyen kişiler bazen her türlü gereksinimi yanlarında olsun isterler. Bazıları ise başlarının çaresine doğaçlama şekilde bakarak rahatlarından biraz ödün verirler. Gelelim yaz aylarında kamp yapmanın inceliklerine.

Sivrisinekler

Yaz aylarının olmazsa olması tabii ki sivrisineklerdir. Sivrisinek ısırığı kişiden kişiye göre farklı reaksiyonlar gösterebilir. Kimisi hiç sorun etmezken, bir diğer kişi için kabus gibi bir kamp macerası olabilir. Bunun için sırt çantanızda muhakkak bir sivrisinek ilacı bulundurmanız önemlidir. Bir önemli konu ise kamp çadırınızın sinekliğini kullanmadan çadırınızı havalandırmanızdır. Basit gibi görülen bu yöntem aslında gece rahat uyumanızı sağlayacaktır. Sinek ve diğer tüm böcekler çadır içerisine girmek ister. Özellikle sivrisinekler açık bir bölüm bulduğunda çadırın içerisine dalıverir. Çadıra giriş çıkış yaparken çok fazla çadır kapısını açık bırakmamak da fayda vardır. Sinekliği daima kullanın. Gece çadırınızda sıcaklasanız bile sinekliği açmamanız gerekir. Sizler farkına bile varmadan çadırınızın içerisine onlarca sinek girecektir. Sinek kovucuları üzerinize sıkarak da korunabilirsiniz ama çadırınızın içerisinde ki bir sinek sizi ısırmasa da sesi ile oldukça rahatsız edecektir. O yüzden temel kural sinekliği doğru kullanmaktır.

Çadır Yeri

Basit gibi gözükse de aslında oldukça önemlidir. Su kenarları ve dere kenarları hoş gibi gözükse de kamp maceranızı olumsuz etkileyebilir. Kısa kamp konaklamaları için ideal bir seçim olabilir göl kenarları ama uzun bir kamp macerası planlıyorsanız yer seçimine dikkat etmeniz gerekir. Su kenarları diğer hayvanların sıklıkla gelme ihtimali olduğu yerlerdendir. Dağlık bir alanda iseniz temkinli olmanızda fayda var diye düşünüyorum. Çadırınızın alt tabanının olduğu yer muhakkak kuru olması gerekir. Çadır zemin altlığı sanıldığının aksine çok uzun süre su geçirmez değildir. Olası olumsuz etkiler için çadırımızı kuracağımız yeri ufak bir göz ucu ile kontrol etmeliyiz. Altında ki çalı ve sert otları temizlemek oldukça mantıklıdır. Gece uyurken sağımıza solumuza sert bir şeylerin batması pek hoş olmayacaktır. Çadırımızın tavanında eğer sineklik kısmı varsa üst kısmındaki katmanı çıkartıp sadece sinekliği bırakabiliriz. Bu sayede gece çadırda uzanırken gökyüzünü seyretme fırsatımız olur.

Kampta Yemek ve İçme

Özellikle yaz aylarında birçok ürün çabucak bozulacaktır. Yanınızda vakumlanmış ve paketlenmiş malzemeler götürmeniz önemlidir. Uzun süreli kamp yapacak olan arkadaşlar bu konunun önemini çok iyi bilirler. Yanınızda götürdüğünüz o güzel yiyeceklerin tadına bile bakamadan ziyan olması olası bir durumdur. Bunun için yanınızda market benzeri yerleşim yerleri yoksa yiyecek seçimini özenle yapmanız gerekmektedir. Yiyecekleri yerden yüksek bir ağaç dalına bağlamanız böceklere karşı korumuş olacaktır. Dağlık bir alanda iseniz yiyeceklerinizi çadırınızdan uzan bir ağaç dalına takmak faydalıdır. Gece birçok hayvan yiyecek bulmak için dolaşmaktadır. Özellikle ayıların olduğu bölgelerde dikkatli olmalıyız. Yiyecekleri çadırımızdan uzak bir bölgede tutmak mantıklı olacaktır. Olası bir durumda bizler uyurken oluşacak durumları önceden engellemiş oluruz. Su önemli bir ihtiyaçtır. Yanımızda bol miktarda su olduğuna emin olmalıyız. Yakınlarda çeşme tarzında su kaynakları varsa sorun değil ama bu tür kaynakların olmadığı bir bölgede kamp yapıyorsak yanımıza her ihtimale karşı fazladan su almalıyız. Yakınlarda akarsu, dere gibi su kaynakları mevcutsa yanımıza aldığımız suyu, bu su kaynaklarının içerisine koyarak serin olmalarını sağlayabiliriz. Bulunduğumuz yerde su kaynağı yoksa çok fazla derin olmayan bir çukur açıp ağzını iyice kapattığımız içeceğimizi toprağa gömebiliriz. Toprak suyun içerisinde ki sıcaklığı yavaş yavaş alarak serin bir hal almasını sağlayacaktır. Bu sayede sıcak günler de serin bir şeyler içme fırsatı yakalamış olacağız.

İlk Yardım Çantası

Kamp yaparken yanınızda tam teşekküllü bir ilk yardım çantası götürün demiyorum ama oluşabilecek durumlara karşı hazırlıklı olmanızda yarar vardır. En azından bir adet sargı bezi, bir paket yara bandı, bir şişe tentürdiyot gibi çok fazla yer kaplamayan malzemeleri yanınızda bulundurmanız sizler için faydalı olacaktır.

Doğayı Kirletmeyin

Kamp esnasında ne yazık ki çoğu vatandaş kamp yaptığı alanı hoş olmayan görüntüler ile bırakıp terk ediyor. Kamp yapan ve kamp yapmayı seven arkadaşlar için bunları söylüyorum. Aslında bunları demem bile çok mantıksız. İnsanların düşünmeleri gerekir. Lütfen kamp alanlarını mangal közleri, yemek artıkları, plastik çöpler ile bırakıp terk etmeyelim. Sonuçta sizden sonra oraya bir başkası gelecektir. Her şeyden önemlisi doğayı bu şekilde kirletmek insancıl bir davranış değildir.