7 yıl erken emeklilik fırsatı! SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından olanları kapsıyor

7 yıl erken emeklilik fırsatı! SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından olanları kapsıyor

Erken emekli olmak isteyenleri ilgilendiren önemli detaylar var. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından olan çalışanları kapsıyor

Emekli olmayı bekleyen milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren çok önemli bir gelişme var. 7 yıl erken emekli olabilmenin detayları anlatıldı.

Mevcut yasalarda çoğu kişi 65 yaşında emekli olabiliyor. Bu durum çok sayıda kişiyi mağdur etmiş durumda. Çok sayıda vatandaş 65 yaşını görmeden vefat ediyor. Eğer eşi veya çocuğu yoksa tüm birikimleri ve emekleri de boşa gidiyor. Maaş yanıyor.

Ancak bazı durumlarda erken emekli olabilmek mümkün. Hakkını bilen kişiler uzmanlardan destek alarak erken emekli olabiliyorlar.

Aslında herkes 65 yaşında emekli olacak diye bir kural yok. Bir çok meslekte erken emekli olabilmek mümkün. Hatta sizin bile erken emekli olabilme fırsatınız olabilir. Açık kaynak aramalarında en çok araştırılan konulardan birisi kuşkusuz erken emeklilik konusu.

Yine dikkat çeken bir haber yayınlandı. Türkiye gazetesi kaynaklı bir haberde milyonlarca kişiyi ilgilendiren detaylara yer verildi. Eğer sizlerde erken emekli olmayı düşünüyorsanız bu bilgilere kulak vermenizde fayda var.

Hakkınız olduğu halde emeklilik fırsatınız yararlanmamanız bir hak kaybıyla karşılaşmanıza yol açacaktır. Zaten Türkiye gazetesi ve Vatan gazetesinde yayınlanan haberde de erken emeklilikten nasıl faydalanılacağını konusundaki detaylar ayrıntılı bir şekilde anlatılmış durumda.

İşte erken emekli olmayı düşünenleri ilgilendiren gelişmenin tüm detayları.

Türkiye gazetesinden İsa Karakaş'ın köşesinden aktardığına göre, SGK’dan önce işçilerin-SSK, memurların-Emekli Sandığı, Bağ-Kur tarafından emeklilik işlemleri yürütülmüştür. Z Kuşağı, geçmişte faaliyet gösteren bu kurumların hiçbirine bağlı olarak prim ödeyerek sigortalı olmamıştır.

Z Kuşağı 2008 yılı Ekim ayı başı itibarıyla yürürlüğe giren SGK (5510 sayılı) Kanun ile getirilen yeni bir sisteme göre emekliliğe hak kazanmaktadır.

Bu kanuna göre işçi olarak çalışanlar ile işçi gibi sayılanlar (4/1-a), esnaf-sanatkâr, şirket ortağı, Youtuber ve benzeri faaliyeti nedeniyle vergi mükellefi olanlar ile diğer bağımsız çalışanlar (4/1-b), memur ve diğer kamu görevlileri (4/1-c) kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

65 YAŞINDAN ÖNCE EMEKLİ OLMAK MÜMKÜN!

08.09.1999 tarihinden itibaren ve 30.04.2008 tarihine kadar sigortalı işe girenlerden kadın için 58, erkek için 60 yaşını doldurmak ve SSK’lılar için 7000 gün (01.05.2008 tarihinden itibaren 7200 gün), Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları için ise 9000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla emekli olmak mümkün bulunmaktadır.

30 Nisan 2008 tarihinden sonra işe giren Z Kuşağı ise 01.01.2036 tarihine kadar yukarıda belirtilen gerekli primleri ne zaman doldurursa aşağıdaki tabloda belirtilen tarihlere göre emeklilik yaşları belirlenecektir.

6203b256ed13441560e05095.jpg

Örneğin; 01.01.2015 tarihinden itibaren 4/1-a sigortalısı olarak çalışan Emire, 7200 gün malullük, yaşlılık, ölüm primi bildirilme şartını 31/12/2035 tarihinde tamamladıysa 58 yaşında emekli olacaktır. Ancak Emire, gerekli prim gün sayısını 01.01.2048 tarihinde tamamlarsa 65 yaşında yani 7 yıl daha geç emekli olacaktır.

Görüldüğü üzere emeklilik için gerekli olan malullük, yaşlılık, ölüm prim gün sayısını bildirilme şartını erken yerine getirme şartına bağlı olarak 7 yıl daha erken emeklilik avantajı yakalanmaktadır.

Çocuğunuz ya da kendiniz çalışmıyorsanız bu da sorun değildir. İsteğe bağlı sigortaya başvurarak kendi primlerinizi yatırabilirsiniz.

İşe girdiğinizde bu sigorta otomatik duracaktır. Burada dikkat etmeniz gereken, çalışmalarınızın ağırlıklı olarak 4/1-a kapsamında olmasıdır. Aksi takdirde fazladan 1800 gün prim yatırmak zorunda kalırsınız.

30.04.2008 tarihinden sonra sigortalı çalışmaya başlayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler askerlik borçlanması yaparak gereken prim gün sayısını tamamlayabilirler.

Son söz olarak anneler babalar çocuklarınız 65 yaşında emekli olsun istemiyorsanız şimdiden emeklilik planlaması yapmayı unutmayın…

Kaynak: Türkiye Gazetesi - Vatan Gazetesi

İlgili Haberler