"Ambalaj atığı odaklı çevre kirliliği ihtimaline son verdik"

"Ambalaj atığı odaklı çevre kirliliği ihtimaline son verdik"

Son yıllarda gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarıyla ambalaj odaklı atık riskini ortadan kaldırdıklarını ifade eden UNO Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO...

İSTANBUL, (DHA)- Son yıllarda gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarıyla ambalaj odaklı atık riskini ortadan kaldırdıklarını ifade eden UNO Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Vekili Evin Pehlivanlı, "İlk olarak 2020 sonbaharında kullanmaya başladığımız, ambalajlarımızın geri dönüşüme girmeyip de kazara doğaya karışması durumunda, doğada iz bırakmadan sadece 24 ay içinde yok olmasına sağlayan oxo-biyo çözünür teknolojisi sayesinde bugün, kendi adımıza ambalaj atığı odaklı çevre kirliliği ihtimaline tamamen son verdik" dedi.

Kuruldukları günden bu yana doğaya karşı sorumluluklarını yerine getirdikleri söyleyen UNO Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Vekili Evin Pehlivanlı, "Şirketimizin "Akıllı Ambalaj" teknolojisi Sürdürülebilirlik Akademisi'nin düzenlediği Sürdürülebilir Gıda ile Türkiye İşveren Sendikası tarafından gerçekleştirilen Ortak Yarınlar tarafından ödüllendirilirken, "Rota Optimizasyon Algoritması ile Ekmek İsrafının Azaltılması Projesi" ise Gıda İçecek ve Tarım Politikaları Araştırma Merkezi'nin düzenlediği Gıda Plus Ödülleri'ne layık görüldük" diye konuştu.

"EKMEK İSRAFINI SEKTÖR ORTALAMASININ YÜZDE 50 ALTINA ÇEKMEYİ BAŞARDIK"

İlkini 2020'de kamuoyu ile paylaştıkları sürdürülebilirlik raporu başta olmak üzere bu alanda attıkları adımların tüm sektöre örnek teşkil edecek çok önemli bir yol haritası sunduğunu hatırlatan Pehlivanlı, Türkiye'nin ve dünyanın yeşil geleceği için teknoloji odaklı uygulamaların kritik başarı faktörleri arasında yer aldığını söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Şirket olarak sadece kendimiz için değil, tüketicilerimiz için de sorumluluk alıyor, onlar adına da sürdürülebilir ve atıksız bir Türkiye yolunda adımlar atıyoruz. Bu yolda da bizim için iki konu kritik başarı faktörlerimiz arasında; ambalaj ve israf. İlk olarak 2020 sonbaharında kullanmaya başladığımız, ambalajlarımızın geri dönüşüme girmeyip de kazara doğaya karışması durumunda, doğada iz bırakmadan sadece 24 ay içinde yok olmasına sağlayan oxo-biyo çözünür teknolojisi sayesinde bugün, kendi adımıza ambalaj atığı odaklı çevre kirliliği ihtimaline tamamen son verdik. Uzun yıllardır emek verdiğimiz ve nihayet 2021 yılında hayata geçirdiğimiz Rota Optimizasyon Algoritması uygulamamız sayesinde ekmek israfını bugün, üretimden satış aşamasına kadar geçen süreçte sektör ortalamasının yüzde 50 altına çekmeyi başardık. Benzer dijital sistemlerin tüm taze gıda sektörüne yaygınlaşması ülkemiz adına daha az gıda israfı, gıdanın ise geleceğini koruma altına almak anlamına geliyor. Doğaya karşı taahhüt altına aldığımız sorumluluklarımızı yerine getirerek elde ettiğimiz sonuçlar bizleri çok mutlu ediyor. Bu çıktılar aynı zamanda şirketimizin Ar-Ge çalışmalarında geldiği mesafeyi de çok iyi bir biçimde özetliyor."

AKILLI AMBALAJ TEKNOLOJİSİ HAKKINDA

Marka tarafından şu bilgiler paylaşıldı:

"d2w olarak kısaca ifade edilen oxo-biyo çözünür teknolojisi; hava, su, ısı ve gün ışığı ile temasa girdiği an itibariyle, ambalajın molekül bağları kırılmaya başlarken, bakteri üretimi ile ambalajda sürekli bir çözünme gerçekleşiyor. 24 aylık bir süre aralığında çürüyüp parçalara ayrılan Akıllı Ambalaj, karbondioksit, su ve biyokütle haline dönüşerek, geride hiçbir zararlı kalıntı bırakmadan doğada kayboluyor. Ambalaj, gıdanın hijyenik bir şekilde ve bozulmadan üreticiden tüketicilere ulaşabilmesini sağlamak için en iyi çözümlerden biri. "Doğa Dostu Akıllı Ambalaj" teknolojisiyle UNO'nun hedefi sektöre iyi bir örnek teşkil ederek ve iyi ambalaj çözümlerinin yaygınlaşmasını sağlamak ve birikerek büyüyen plastik atığının önüne geçmek."

EKMEK İSRAFINI YÜZDE 50 DÜŞÜREN ROTA OPTİMİZASYON ALGORİTMASI HAKKINDA

Marka tarafından şu bilgilere yer verildi:

"UNO'nun geliştirdiği ve üretim ve satış süreçlerini dijitalleştiren algoritma bazlı yazılım, gerçeğe en yakın talep ve üretim eşleştirmesini yaparak, doğru üretim ve noktasal satış planlamasına imkân sunuyor. Bu sayede tüketiciye satılmayarak iade edilen ekmek miktarı ile iade olarak alınan ve geri dönüşüme yönlendirilen ekmek oranı yüzde 50 azaldı.

Türkiye'de günde yaklaşık 14 milyon adet ekmeğin israf edildiği tahmin ediliyor. Bunun israfın yarısı tüketim noktalarında gerçekleşirken, diğer yarısı ise üreticiden satış noktasına uzanan tedarik zincirinde olduğu tahmin ediliyor. Gıda atığı özellikle ekmek gibi taze gıda kategorilerinde büyük bir problem. UNO'nun gerçekleştirdiği proje ise taze gıda tedarik zincirinde benzer dijital sistemlerin yaygınlaşması durumunda, tedarik aşamasında yaşanan atığın yüzde 50 oranında azaltabileceğini doğruluyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı