Sosyal arsa projeleri, konut yatırımlarının geleneksel cazibesini sarsıyor

Sosyal arsa projeleri, konut yatırımlarının geleneksel cazibesini sarsıyor

Konut fiyatlarının hızla yükselmesi, yatırımcıları alternatif eğilimlere yöneltiyor.

İSTANBUL, (DHA)- Konut fiyatlarının hızla yükselmesi, yatırımcıları alternatif eğilimlere yöneltiyor. Sektörde "yeni nesil yatırım" olarak adlandırılan bu projeler, yatırımcıların sadece arazi sahibi olmalarını değil, aynı zamanda sosyal ve çevresel sorumluluk projelerine katkıda bulunmalarını da hedefliyor. Yeni nesil yatırım fırsatları sunan sosyal arsa projelerinin yükselişi ise konut yatırımlarının geleneksel cazibesini sarsıyor.

Ülke genelindeki gayrimenkul piyasasına dair son veriler, sosyal arsa projelerinin değerini daha da önemli hale getiriyor. Bloomberg'in Kasım 2023 tarihli makalesinde Ocak-Ekim döneminde 2 milyon 419 bin 981 gayrimenkul el değiştirirken, bu satışların 993 bin 835'i konutlardan oluştu. Konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3'lük bir azalış gösterdiği belirtildi. Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları ise 10 ayda 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek Ocak-Ekim dönemi rakamına ulaştı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5'lik bir artışı temsil ediyor. Özellikle konut satışlarındaki azalışa rağmen, diğer gayrimenkul türlerindeki yükseliş dikkat çekiyor.

"KONUT DIŞI GAYRİMENKULLERDE ARTIŞ TRENDİ VAR"

Sektörde değişen ivmenin; yatırımcıları değerlenme potansiyeli yüksek, planlı ve düzenli alanlara yatırım yapmaya teşvik ettiğini söyleyen Nova Arsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Kolcuoğlu, yeni nesil gayrimenkul yatırımlarının sadece mülkiyetten ibaret olmadığını belirtti. Projeli arsa ve master plan anlayışıyla yeni nesil projelere imza attıklarını söyleyen Kolcuoğlu, "Toplam satışlar içinde konut dışı gayrimenkullerin payı, ilk kez yüzde 58,9'a ulaştı. Ekim ayında ise bu oran rekor kırarak yüzde 62,2'ye yükseldi. Önceki yıllarda konut dışı satışların payı genellikle yüzde 44,3 ile yüzde 54,5 arasındaydı. Bu, Nova Arsa'nın sosyal arsa projelerinin, yatırımcılara konut dışı gayrimenkullerde büyük fırsatlar sunan bir trendin parçası olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"HIZLI VE GÜVENİLİR BİR YATIRIM İMKANI"

Nova Arsa'nın Türkiye'de gayrimenkul yatırımlarının geleceğini yeniden şekillendirdiğini ifade eden Kolcuoğlu, "Sosyal Arsa projeleri, geleneksel konut yatırımlarının ötesine geçerek yatırımcılara yeni nesil yatırım fırsatları sunuyor. Sektörde "yeni nesil yatırım" olarak adlandırılan bu projeler, yatırımcıların sadece arazi sahibi olmalarını değil, aynı zamanda sosyal ve çevresel sorumluluk projelerine katkıda bulunmalarını da hedefliyor. Nova Arsa'nın "Projeli Arsa" ve "Master Plan" anlayışı, imarlı ve projeli arazi yatırımlarına yeni bir boyut getiriyor. Şirket, "Tarım Arazisi Değil" ilkesiyle, yatırımcıların değerlenme potansiyeli yüksek, planlı ve düzenli alanlara yatırım yapmalarını sağlıyor. Amacımız, yatırımcılarımıza sadece karlı bir yatırım sunmak değil, aynı zamanda topluma ve çevreye olumlu katkılarda bulunacak projeler geliştirmek. Projeli arsa yatırımlarımız, hemen tapu avantajı ile yatırımcılarımıza hızlı ve güvenilir bir yatırım imkanı sunuyor" diye konuştu.

"SOSYAL ARSA PROJELERİNİN YÜKSELİŞİ KONUT YATIRIMLARININ GELENEKSEL CAZİBESİNİ SARSIYOR"

Sosyal arsa projelerinin yükselişinin konut yatırımlarının geleneksel cazibesini sarstığını söyleyen İbrahim Kolcuoğlu, "Bu tür projeler, yatırımcılara daha yüksek getiri potansiyeli ve daha düşük riskler sunuyor. Nova Arsa'nın bu alandaki inovatif yaklaşımı, gayrimenkul yatırımı anlayışını değiştiriyor ve yatırımcılara yeni ufuklar açıyor. Gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlatıyoruz. Yatırımcılara sunduğumuz benzersiz fırsatlarla hem finansal getiri hem de toplumsal katkı sağlayacak projeler geliştirmeye devam ediyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı