TÜRİB Genel Müdürü Kırali: Lisanslı depolara ne kadar ürün gelirse gıda güvenliğimiz o kadar artacak

TÜRİB Genel Müdürü Kırali: Lisanslı depolara ne kadar ürün gelirse gıda güvenliğimiz o kadar artacak

TÜRKİYE Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, "Lisanslı depolara ne kadar ürün gelirse, ne kadar ürün tutabilirsek ve bu ürünler...

Doğa Başak ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, "Lisanslı depolara ne kadar ürün gelirse, ne kadar ürün tutabilirsek ve bu ürünler ne kadar TÜRİB'de işlem görürse gıda güvenliğimiz ve sürdürülebilirliğimiz o kadar artacak" dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde (EMD) basın mensuplarıyla bir araya gelen TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, TÜRİB olarak özel sektörün işlettiği 163 deponun olduğunu belirterek, "250'ye yaklaşan şubesi ile TÜRİB, ürünlerin depolanması için hizmet veriyor. 8,9 milyon tona ulaştı lisanslı depoların büyüklüğü" dedi.

TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, ürün ihtisas borsası ve lisanslı depolamanın önemine değindi. Kırali şöyle konuştu:

"İklim krizi artık hayatımızda gerçeklik. 2021'de ülkemizde çok ciddi bir kuraklık yaşadık. 2020'de pandemi vardı. 2022'de dünyanın tahıl ambarında savaş çıktı. Birtakım olaylar nedeniyle bu ürün piyasasında zorlu şartlar var zannediyoruz; ama aslında öyle değil. Arkada sürekli olarak biz bununla yaşıyoruz. Bundan sonra da iklim krizi maalesef devam edecek. Bu şartlar altında üretilen ürün altın değerinde. Demografik değişimler ülkemizdeki, çiftçi yaşının ciddi şekilde gittikçe yukarı gidiyor olması, ekilebilir alanların azalıyor olması; ama bunları verimlilik artışı ile karşılıyoruz. Hala iç tüketimimize yetecek kadar ürün üretiliyor ülkemizde. Ancak günbegün daha da zorlaşıyor."

Bu ürünlerin altın değerinde olduğunu vurgulayan Kırali, "Bu ürünleri biz 3 ayda hasat edip, 12 ayda tüketiyoruz. Bu, bitkinin doğasında olan bir şey. Arada kalan 9 ayda bunların depolanması gerekiyor. Bu stokçuluk değil. "Biz bunları nerede saklayacağız" sorusu ortaya çıkıyor. Depolanma anlamında spektruma baktığımız zaman son derece modern, firenin minimum olduğu, son teknoloji yatırımlar. Burada mı tutmak istiyoruz bu altın değerindeki ürünlerimizi; yoksa spektrumun öbür ucunda toprağa kadar giden seçenekleri mi kullanacağız? Lisanslı depolarda ne kadar ürün var, kimin elinde ne kadar var, kim alıyor, kim satıyor? Biz bunu anbean izleyebiliyoruz. TÜRİB'in dışında işlem gören ürünler hakkında; kim alıyor, kim satıyor, nerede saklıyor, fire oranları nedir hiçbir fikrimiz yok. Bu yüzden lisanslı depolara ne kadar ürün gelirse, ne kadar ürün tutabilirsek ve bu ürünler ne kadar TÜRİB'de işlem görürse gıda güvenliğimiz ve sürdürülebilirliğimiz o kadar artacak" değerlendirmesinde bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Demirören Haber Ajansı