Doğru Diş Macununu Seçmek İçin Bilmeniz Gerekenler

Doğru Diş Macununu Seçmek İçin Bilmeniz Gerekenler

Bir diş macunu seçerken dikkat etmeniz gereken belli başlı hususlar vardır. Bu yazımızda sizlere, diş macununuzu seçmek için en iyi 4 ipucunu paylaşacağız.

1. Florür Oranına Dikkat Edin

Flor, yiyeceklerde neredeyse hiç bulunmayan, doğal bir mineraldir. İçeriğinde florür bulunan bir diş macunu kullanmak diş minesinin korunmasını sağlamak bakımından önemlidir. Bu sayede gıdalarda bulunan asitik maddelerin zararlı etkilerinden ve çürük oluşumlarından dişlerimizi koruma imkanı buluruz.

Bununla birlikte, florür mineralinin fazla dozda alınması çeşitli sağlık riskleri taşımaktadır. Bu yüzden diş macunu seçerken florür oranına dikkat edilmelidir. En doğru florür oranı 1.000 ppm - 1.500 ppm aralığında olandır. Alacağınız ürünün etiketinde bu değerin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Alınması gereken florür dozunun aşılmaması için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, fırçaya dökülen diş macununun bezelye büyüklüğünü geçmiyor olmasıdır.

Dişlerini fırçalarken diş macununu yutan çocuklara bunun yanlış olduğu öğretmek ve ağız çalkalama alışkanlığını kazandırmak gerekmektedir.

2. Florür Haricindeki Diğer Bileşenleri Kontrol Edin

Diş macunlarında florürden başka bileşenler de bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

- Su

- Kalsiyum karbonat

- Sodyum bikarbonat

- Sodyum florür

Diş macununda kullanılan bileşenler çeşitli ihtiyaçlara göre değişir. Bu yüzden dişlerinizin neye ihtiyacı olduğunu ve neyi hedeflediğinizi iyi bilmelisiniz.

3. Yalnızca Hedefinize Uygun Olan Diş Macununu Kullanın

Seçiminizi sadece belli başlı markalara göre ya da macunun ferahlık veren tat ve kokuya sahip olup olmadığına göre belirlememelisiniz. Her ürünün sağladığı fayda ve üretimindeki formülasyon farklıdır. Nasıl bir ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki kriterlere göre belirlemelisiniz:

- Diş Beyazlatmak

Eğer niyetiniz daha beyaz dişlere sahip olmaksa, bunu sağlamak için üretilmiş bir diş macununu tercih etmelisiniz. Fakat bilmeniz gereken, bu ürünlerin dişinizi kalıcı bir biçimde beyazlatmadığıdır. Gerçek ve kalıcı bir beyazlık için yalnızca diş hekiminin müdahalesi gerekmektedir. Diş beyazlatıcı macunlar, kahve, meşrubat ve yüksek pigmentasyona sahip diğer yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu oluşan diş lekelerinin etkisini hafifletmeye yarar.

Tabii ki düzenli olarak diş fırçalamak, dişlerinizi beyazlatma sürecinin etkili biçimde devam etmesini sağlaması bakımından uygulamanız gereken bir yoldur.

- Hassas Dişlerle Mücadele Etmek

Çok sayıda insan hassas diş ve diş etlerine sahiptir. Bu hassasiyetin neden olduğu rahatsızlık gün içinde çeşitli zorluklara neden olur. Bunu tespit etmek son derece kolaydır: Sıcak ya da soğuk bir gıdayı dişinizle temas ettirdiğinizde anlık bir acı veya uyuşma yaşıyorsanız, bu durum hassas dişlere sahip olduğunuzun göstergesidir.

Sorunun altında yatan sebebi öğrenmek ve uygun tedaviye başlamak için bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz. Buna ek olarak, hassas dişler için üretilmiş bir diş macununu kullanmalısınız.

- Diş Eti Sağlığını Korumak

Bazı durumlarda dişin kendisi hassas değilken diş etinin hassas olduğu görülebilmektedir.

Gingivitis ve diğer bazı periodontal problemler birçok insanı etkileyen ağız içi enfeksiyonlardır. Bu vakaların bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir. Sizin yapabileceğiniz uygulama ise, bu soruna uygun olan bir diş macunu kullanarak bakterilerin yayılmasını önlemek ve daha fazla komplikasyonun oluşmasını engellemektir.

- Nefesinizi Tazelemek

Eğer dişleriniz ve diş etleriniz sağlıklıysa, yalnızca günlük ağız bakımını sağlayan, hoş kokulu bir diş macunu kullanmak sizin için yeterli olacaktır.

4. Diş Hekiminize Danışın

Eğer kullanmanız gereken diş macununun hangisi olduğuna karar veremiyorsanız diş hekiminden yardım alabilirsiniz.

Yukarıdaki ipuçlarının tümü geneldir ve çoğu insan için işe yaramaktadır. Fakat ağız sağlığınızı değerlendiren ve dişlerinizin neye ihtiyacı olduğunu anlayabilecek tek kişi, profesyonel bir diş hekimidir.

Diş muayenesine gittiğinizde, kullanmanız gereken diş macunlarını hatta diş fırçalarını bile diş hekiminize danışmaktan çekinmeyin.