Kadınlar için ayak bakımında bilinmesi gerekenler.

Kadınlar için ayak bakımında bilinmesi gerekenler.

Güzel ve bakımlı ayaklara sahip olmaktan hangi kadın hoşlanmaz ki? Ancak ayakların şık görünmeleri için onlara özel dikkat gösterilmesi gerekir.

Ayaklar vücudumuzun destek tabanıdır. Tüm gün çalışırlar ve bu nedenle vücudun ağırlığının uyguladığı basınca dayanacak şekilde olsalar bile özel bakım ve dinlenmeyi hak ederler.

Ayakların aşınmasını ve yıpranmasını telafi etmek için bazı alışkanlıkları değiştirmek ve gelecekteki komplikasyonları önleyebilecek basit önlemler almak çok önemlidir.

Ayaklarınızı Sağlıklı Tutmak İçin Bazı İpuçları

- Ayaklardaki deri vücudun diğer bölgelerine göre daha kalın ve dirençlidir. Böylece ayak tabanı kolayca nasır ve ölü hücreler oluşturabilir. Nasırları gidermek için, topukların ve tabanın pul pul dökülmesi ve ardından nemlendirilmesi önemlidir.

- Ayağınızdaki deriyi yumuşatmak için on dakika boyunca elma sirkesi ile ılık suda bekletin (her 1 litre suya yarım su bardağı sirke eklemelisiniz). Ardından ayaklarınıza badem yağı veya nemlendirici ile masaj yapın.

- Tırnaklarınızı en fazla on beş günde bir, tercihen duştan sonra kesin. Tırnaklarınızı çok fazla kesmemeli veya çok uzun süre bakımsız bırakmamalısınız. Çok uzun olmaları, atık ve kir birikimine sebep olur. Çok derinden keserseniz ise kanamalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

- Şekillendirilebilir tırnaklara sahip olmak için ideal olan, kütikülü kendinize ait törpü ile dikkatlice itmektir. Fazla deriyi alırken iltihaplanma riski olabileceğinden çok dikkatli olmalısınız. Kütikülü ittikten sonra fazla deriyi almaya alışkın değilseniz, bu görevi pedikür uzmanına bırakmak en doğrusudur.

- Ayaklarınızı iyice yıkayın! Banyo yaparken ayağa su tutmak yeterli değildir. Süngeri parmaklarınızın arasından geçirmelisiniz. Banyodan sonra, ayaklarda biriken nem mikozlara yol açabileceğinden ayaklarınızı çok iyi kurutmak önemlidir.

- Kumsalda ayağınıza güneş kremi sürün. Daha dirençli bir cilde sahip olmalarına rağmen ayaklara güneş kremi sürmek unutulmaması gereken bir uygulamadır. Ayrıca bu, cildin kurumasını da önler.

- Dar, havasız, ayağı sıkan ve yüksek topuklu ayakkabıların kullanımı, nasır oluşumunu kolaylaştırır. Genellikle topuklarda, ayak tabanlarında ve parmak boğumlarında görülen nasırlar yürümeye, kötü duruşa veya yanlış ayakkabı kullanımının neden olduğu sürtünmeye cildin doğal bir tepkisidir. Nasırları hafifletmek için bir posta taşı yardımıyla onları pul pul dökmek ve ardından bölgeyi nemlendirmek, duruşu düzeltmek ve rahat ayakkabılar giymek gerekir.

- Ayak banyosu, ayaklarınızı güzel ve rahat tutmak için bir ritüeldir. Tuzlu bir ılık su, dar ayakkabılar, sivri uçlu veya yüksek topuklu ayakkabılar giyilerek oluşan nasırların gerginliğini, sertliğini ve ağrısını giderir.

- Rahatlamak için ayak tabanlarınıza hafif basınç uygulayarak masaj yapın. Ayaklarınızı yumuşatmak için peeling kremi sürün, ardından ferahlatıcı bir nemlendirici ile masaj yapın. Bunun için üretilmiş masaj aletlerinden evinizde bulundurmak işinizi kolaylaştıracaktır.

- Ayak banyosu yaparken sıcak ve soğuk suyu birlikte kullanın. Ayak ve bacaklardaki kan damarlarının sağlığı için bu yöntemi kullanmak basit ve son derece etkili bir yöntemdir. Bunun nedeni, çevresel damarların soğuk suyun uyarılmasıyla kasılması ve sıcak su ile genişlemesidir.