Yeşil Çayın İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir? Yeşil Çayın Etkileri Nelerdir?

Yeşil Çayın İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir? Yeşil Çayın Etkileri Nelerdir?

Yeşil çay, yabancı kökenli bir yapraktan meydana getirilip, toplanıp hızlı bir şekilde kavrulup kurtulmasıyla birlikte elde edilmesi mümkün bir bitki türüdür.

Demlenme yani çay şeklinde yapıp içebileceğiniz bir içecek halinde kişinin sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Bu makalede yeşil çayın insanın beden ve ruh sağlığına faydalarından bahsedeceğiz; sağlığa faydalarıyla günümüzde oldukça popülerleşen ve tüketilen bir gıda haline gelen yeşil çay, satışlarında fazlasıyla sükse yapmaya devam ediyor. Dünya üzerinde de fazlasıyla sükse yapan ve satışı, üretimi fazlalaştırılan yeşil çayın doğa mucizelerinden bir tanesi olduğu söyleniyor. 2013 yılında yeşil çayın tüketimi fazlasıyla yükselmiş ve ülkeler tarafından rekabete yol açmıştır; bugünlerde yani 2021 yılında, 2013 yılında yapılan satışın ve üretilen yeşil çayın üç ila dört katı seviyesinde üretilip tüketildiği biliniyor. Yeşil çay pazarında ülkeler arasında en büyük sükseyi yapan ve yeşil çay satışında marka olan Çin dünya üzerinde %80 yeşil çay satışına sahiptir. Peki yeşil çayın sağlık açısından yarattığı olumlu durumlar nelerdir? Yeşil çayın insan sağlığına faydaları nelerdir? Yeşil çayın ruh sağlığındaki yeri nedir? Yeşil çay gün içerisinde ne kadar tüketilmelidir? Yeşil çay içimi nasıl olur? Bunlar ve bunlara benzer soruların cevaplarını öğrenmek istiyorsanız makalemizi okumaya devam edebilirsiniz. Yeşil çay hakkında yaptığımız geniş çaplı araştırmaların ve uzmanlarında tavsiyelerini gözlemleyerek, yeşil çayın insan sağlığına getirdiği faydaları bilindikleri şekilde harmanladık ve maddeler halinde listeledik. Bu maddeleri olduğu gibi değil de bilgilendirici ve fazlasıyla açıklayıcı şekilde tanımlamamız sizlerin de açısından oldukça verimli olacaktır.

Yeşil Çayın İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Günümüzde bitkisel ve doğal tedavinin oldukça popülerleştiği ortadayken ıhlamur, ada çayı ve yeşil çay gibi birçok bitkiden oluşan bu doğa mucizesi gıdaların insan sağlığına birçok yönden yararları bulunuyor. Günümüzde kişilerin fazlasıyla tüketmeye başladığı ve sağlığa getirdiği faydalardan dolayı üretiminin de çoğalmasıyla, tanınırlığı yükselmiş bir besindir. Bu besinin insan sağlığına faydalarından söz edeceğiz. İşte yeşil çayın insan sağlığına faydaları şunlardır:

  • Yeşil çayın sağlığa getirdiği en önemli faydalardan bir tanesi, kişinin kansere yakalanma riskini azaltıyor olmasıdır. Kanser oluşumunda kontrolsüz oluşabilecek hücreleri ve zararlı toksinleri yeşil çayın içerisinde barındırdığı en önemli mineral olarak bilinen antioksidan durdurabiliyor. Hücre içerisinde birçok durumu önleyen antioksidan, göğüs kanseri, prostat kanseri ve diğer kanser türlerinden vücudu korur. Bu konuda birçok bilimsel araştırma yapılmıştır; düzenli bir şekilde yeşil çay tüketen bireylerde kansere yakalanma oranı diğer bireylere göre daha düşüktür.
  • İçerisinde barındırmış olduğu birçok bileşenden dolayı sağlığa önemli faydaları vardır. Molalarda içtiğiniz bir bardak yeşil çayının nelere sebep olduğunu biliyor muydunuz? Gün içerisinde tükettiğiniz yeşil çayın bir fincanı bile insan sağlığını olumlu yönde etkilemeye sahip güçtedir. Birçok bileşenin insan sağlığına getirisi hücre zararlarını önlemeleridir; bu hücre zararları birçok hastalıktan kişiyi korur.
  • Antioksidan yönünden fazlasıyla zengin bir besindir; antioksidan vücut içerisinde olması gereken en önemli minerallerden bir tanesi olarak kabul edilmiştir. Kalp ve damar sağlığı için ve hafıza içinde antioksidana ihtiyaç duyulur; yeşil çayın antioksidan içermesi en önemli özelliklerinden bir tanesidir.
  • Yağ yakımını oldukça hızlandırır ve kişilerin formda kalmasına yardımcı olur. Gün içerisinde yeşil çay tüketimi, bilimsel araştırmalara göre düzenli ve düzgün bir şekilde fiziksel aktivite içerisinde bulunan kişilerin yeşil yağ tüketmesi halinde fazlasıyla form tutacağı biliniyor. Düzenli bir şekilde yeşil çay tüketmenin sonucunda metabolizma hızınızın da artacağı söylenebilir; bu durumsa sizin normal kilonuzda kalmanızı yani formda kalmanızı sağlayacaktır. Yeşil çayın kalorisi oldukça düşük olmasıyla birlikte kilo vermeye de birebirdir diyebiliriz; obezite sorunu yaşayan kişilerin de gün içerisinde yeşil çay tüketmesini kesinlikle öneriyoruz. Zayıflama diyetinin içerisinde her daim bulunan yeşil çayın içimi oldukça basit ve rahattır.
  • Yeşil çay kronik hastalıklara karşı koruyor! Yeşil çayın bir diğer faydası ise, kronik hastalıklara karşı koruma oluşturmasıdır. Bilimsel araştırmalara göre yeşil çayın insüline de ayrıca etkisi bulunuyor; insülin direncini oldukça azaltan yeşil çay, diyabet hastalarına da tavsiye edilen gıdalardan bir tanesidir. Bu doğa mucizesi, kan şekeri seviyesini oldukça düzenleyebilen ve kandaki glikoz seviyesinin düzenlenmesinin ardından hastalıklara yakalanmayı da oldukça azaltıyor.
  • Kalp ve damar sağlığına da oldukça iyi geliyor! Yeşil çay kalp ve damar hastalığına karşı da oldukça etkilidir. Dünya üzerinde bilindiği gibi en fazla ölümler kalp ve damar rahatsızlıklarından dolayıdır; bu durum göz önünde bulundurularak düşünülürse, ölüm riskinizi de azaltan bu mucizevi gıda her gün bir veya iki bardak tüketilmesi gerekiyor.
  • Yeşil çayın cilde faydaları da oldukça fazladır. Cilt sağlığına ve hatta cilt bakımında da yeşil çaya yer verildiğini biliyoruz; yeşil çayın cilt sağlığına iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir durumdur.
  • Yeşil çay odaklanmayı artırıyor! Bu durum yeşil çayın beyin fonksiyonlarına da katkı sağladığını gösteriyor. İçerisinde barındırmış olduğu kafeinden dolayı odaklanmayı da artıran bu gıda, gün içerisinde kişinin enerji ve canlı olmasını da sağlamaktadır.
  • Ruh sağlığına fazlasıyla iyi geliyor. Gün içerisinde kişiye verdiği katkılarla birlikte kişide ruhani bir huzurda görülebiliyor; bu huzurun temel nedeni ise gün içerisinde kişinin kendini iyi hissetmesinden kaynaklanıyor.
  • Ruhsal hastalıklardan uzak kalmanıza ve depresyon başlangıçlarından uzaklaşmanızı sağlar. Bugünlerde ruhsal sorun yaşayan birçok kişi bulunmaktadır; yeşil çay tüketimi halinizde, depresyon, kaygı bozukluğu, fazla düşünme ve stres gibi durumlardan oldukça uzaklaşırsınız.
  • Hafızaya iyi gelir ve beynin yaşlanmasını engeller. Bu durum oldukça önemli olduğu gibi bazı hastalıklara karşı da etkilidir; yeşil çay, Alzheimer gibi rahatsızlıklarında oluşmasını engelleyebiliyor.
  • Yeşil çay, kalp hastalıklarına iyi geliyor! Düzenli bir şekilde tüketimi halinde, kolesterol değerlerinin düşmesine neden olabiliyor; bunun yanı sıra damar tıkanıklığına da geciktirme sağlıyor.

Yukarıda görmüş olduğunuz gibi yeşil çayın insan sağlığına oldukça fazla bir şekilde faydası bulunuyor. İnsanın beden ve ruh sağlığına bu kadar faydası bulunan bir çayın tüketilmemesi ilginç olur; gün içerisinde bir veya iki bardak yeşil çay tüketmek size çok fazla katkıda bulunur. Bu durum insan ilişkilerinize, sosyal hayatınıza ve hayat konforunuza yansıyacaktır; bahsedeceğimiz bir diğer durum ise yeşil çayın nasıl tüketilmesi gerektiği ve nasıl demlenmesi gerektiğidir. Yeşil çay nasıl demlenmelidir? Yeşil çayın fazla kaynaması durumunda veya az kaynatılması halinde tüm yararlarının en düşük halini aldığını biliyor muydunuz? Uzun süredir bekletilmiş olan yeşil çaylardan uzak durmanızı öneriyoruz. Bu durumun yanında ise çayın kaynaması halinde 5 dakika içerisinde alınması ve içime hazır hale getirilmesi gerekiyor. Gerektiğinden fazla kaynatılmış olan çayın özelliklerinin, minerallerinin ve vitaminlerinin çoğunun zarar görebileceği tıbben bilinmektedir; ve bu duruma oldukça dikkat etmeniz gerektiğini de söylemeliyiz.