Artık marketten almanıza hiç gerek yok evde lezzetli sos yapmanın püf noktası

Artık marketten almanıza hiç gerek yok evde lezzetli sos yapmanın püf noktası

Domates salçası kadar olmasa da domates sosu da bazı yemekler için Türk mutfağında iyi gitmektedir. Evde harika soslar yapmak mümkün! Aşçılık sırlarında bugün sizlerle domates sosu tarifi paylaşacağız

Soslar Türk mutfağında pek fazla kullanılmıyor. Geleneksel olarak ya salça kullanıyoruz yada konserve. Ancak sos yapılışı daha pratik. Yani salça kadar zor değil.

Marketlerde satılan hazır soslar elbette var. Ancak önümüzdeki günlerde domates fiyatları oldukça ucuzlayacak. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte domateslerde raflardaki yerlerini alıyor.

Bu yüzden yaz aylarında kışlık hazırlıklarınızı yaparken yemeklerinizde kullanmak için harika soslarda yapabilirsiniz.

Domates sosunu yapacağınız makarnalarda, et yemeklerinde, bakliyat ürünlerinde ve fırında yapacağız bazı yemeklerde kullanabilirsiniz. Hem lezzetli hem de pratik domates sosu yapmak aslında evde çok basittir.

Bu kapsamda Habertürk tarafından paylaşılan domates sosu imdadınıza yetişiyor. Ayrıntılı bir şekilde hem malzemeleri hem de tarifi paylaşılmış.

İşte domates sosu yapmak için bilmeniz gereken her şey!

Malzemeler:


10 kg az çekirdekli etli domates

1 baş sarımsak, kabukları soyulmuş ve ezilmiş

1 küçük çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber


Yapılışı:
Domatesleri bol suda yıkayıp kurulayarak her birini dörde bölüp doğrayıcıda püre haline getirin.


Büyük bir tencereye sarımsak ve zeytinyağını alarak kısık ateşte sarımsakların yanmamasına dikkat ederek 1 dakika kadar soteleyin (sarımsak zeytinyağına aromasını bırakarak sosun lezzetini artırıyor).


Püre yaptığınız domatesleri ilave edip açık ateşte kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte ara sıra karıştırarak sos 2/3 oranına düşene kadar yaklaşık 1,5 - 2 saat pişirin. Son 5 dakikasında tuz ve karabiberi ekleyin. Ocağı kapatıp sos pürüzsüz hale gelene kadar blendırdan geçirin.


Tencereyi tekrar ocağa alarak sosu bir taşım kaynattıktan sonra ocağı kısık ateşe ayarlayıp, sos bir yandan hafif hafif kaynamaya devam ederken kepçe yardımıyla kavanozları boğum yerine kadar doldurun, bekletmeden kapaklarını sıkıca kapatın.


Domates sosunu uzun süre bozulmadan saklayabilme ve kapakların hava sızdırıp mikrop üretmemesi için geniş ve derin bir tencerenin dibine temiz bir mutfak bezi serip kavanozları yerleştirin. Kaynama esnasında kavanozların birbirine değip kırılmamaları için aralarını mutfak bezleriyle sıkıştırın. Üzerlerini 2-3 parmak aşacak gibi sıcak su ekleyip 15-20 dakika kaynatın
Tamamen soğuduktan sonra serin ve kapalı dolapta saklayın.

İşte domates sosunu hazırlamak bu kadar kolay! Ancak bilmeniz gereken önemli bazı detaylar var.

SOS YAPARKEN BİLMENİZ GEREKEN BAZI UYARILAR

Sos yapımında kesinlikle ezilmiş ve çürümüş domatesler kullanmayın. Hem sosunuz lezzetsiz hem de sağlığa zararlı olur.

Cam kavanoz kullanacağınız için bu kavanozların kapaklarının mutlaka yeni olmasına özen gösterin. Eğer kavanozların kapaklarını iyice sıkı sıkıya kapatmazsanız hava girer.

Sosunuz hem lezzetsiz olur hem de bakterilerle dolar. Ve kullanacağınız bu domates sosu besin zehirlenmesine yol açabilir. Bu yüzden domates sosu yaparken bu püf noktaları atlamamak yararınıza olacaktır.

Bu harika domates sosu tarifini sizlerde arkadaşlarınızla paylaşın! Onlarda domates sosunun yapılışını böylelikle öğrenmiş olurlar.