Ayak mantarı nedir? Ayak mantarı türleri nelerdir? Ayak mantarı nasıl tedavi edilir?

Ayak mantarı nedir? Ayak mantarı türleri nelerdir? Ayak mantarı nasıl tedavi edilir?

Bu yazımda ayak mantarı nedir neden oluşur ve tedavisi nasıldır sorularına yanıt bulacağız.

Ayak mantarı, ayaklarda çeşitli derecelerde kaşıntı, kızarıklık hatta bazen su toplayan bir tür deri hastalığıdır. Yüzeysel bir enfeksiyon olan ayak mantarı, kadınlardan daha çok erkeklerde daha fazla görülmektedir. Halk dilindeki adı ayak mantarının tıp dilindeki adı ise ''tinea pedis'' tir. Dermotifler ayak mantarına yol açan bakterilerdir ve bu bakteriler nemin çok olduğu yerlerde daha fazla ürerler. Ayakları çok nemli ve sıklıkla terleyen bireylerde görülme oranı çok daha fazladır. Ayak mantarı çok bulaşıcıdır bu yüzden çok dikkat etmek de ayrıca önemlidir. Bizden başkalarına bulaştırma riskimiz vardır. Ayak mantarı, daha çok plajlarda, havuzlarda, kuaförlerde görülmektedir. Ortak alanların çoğunda rastlamak mümkündür. Ayakkabı seçimi de çok önemlidir. Doğru ayakkabı seçimi de mantarı önleyebilir. Başkalarının ayakkabı ya da terliklerini giymemek çok doğru bir hareket olacaktır. Varsa eğer başkalarına bulaştırma ihtimali oluşacaktır. Eğer bir başkasında varsa ise bize de bulaşabilir. Ayakta, kızarıklık, kaşıntı, soyulmalar, kabarmalar oluşturmasının dışında müthiş derecede bir koku yayabilir. Ayak mantarının belirtileri görüldüğü andan itibaren bir dermatoloğa (cildiye) görünmek çok doğru olacaktır. İlerlemesini engellemek ufak müdahaleler ile halledilebilir.

Ayak Mantarı Türleri Nelerdir?

Tıp dilindeki adı ile tinea pedisin 3 türü varıdr.

Vezikülobüllöz (Kabarcıklı): Ayak mantarı türleri arasında çok nadir görülen bu mantar, su toplayarak ayak derisinin altında meydana gelir. Oluşan kabarcıkların patlaması ile birlikte mantar oluşumunu başlatır. Ayağın tabanında, yanında ya da üstünde oluşabildiği gibi hastalık hemen tedavi edilmediği takdirde ayak parmak aralarına kadar ulaşabilir.

İntertriginöz (Parmak Arası Mantarı): Bu ayak mantarı türü, ayak parmaklarının arasında meydana gelmektedir. Ayak mantarı türleri arasında en çok rastlanan mantar türüdür. Parmaklar arasında bembeyaz bir görüntüye neden olarak ayak tabanına kadar ulaşabilir. Kaşınma, yanma, pullu cilt etkisi gösterir.

Hiperkerotik (Makosen): Ayakların kurumasına ve kuru görüntüye sebebiyet verir. Ayak tabanını ve yan derileri pullandırmaktadır. Tedavisinin hemen yapılmaması takdirde deri fazla kalınlaşarak çatlayabilir. Ayak tabanına ve tümüne bulaşma ihtimali çok yüksektir.

Ayak Mantarı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?Ayak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılacak olan fizik muayene ile ayak mantarı tanısı konulur. Mikroskop altında deri incelemesi yapılarak da tanı konulabilir. Ayak temizliğine çok dikkat edilmelidir. Ayaklar duştan sonra nemli kaldıklarında mantar oluşumuna yol açacaktır. Bu nedenle kuru bir havlu ile güzelce kurulanması önem arz eder. Ayrıca ev halkına bulaşmaması için banyoda, lavaboda özellikle dikkat edilmesi gerekir. Mevsime göre çorap ve ayakkabı seçimi yapmak da önemlidir. Terletecek giyim ürünlerinden uzak durmak ayağında mantar olan kişiler için önemlidir. Ayak mantarı tedavisinin sabit bir yöntemi yoktur çünkü kişiye özel olarak tedavi yöntemi belirlenir. Ayak mantarı eğer tırnağa yayılmış ise tırnak çok kısa kesilmeli ve törpülenmelidir. Bazı mantar tedavilerinde hap gibi yutulan ilaçlar kullanılırken bazı tedavilerde ise ayağa uygulanan sprey ve kremler kullanılır. Uzun süren tedavi süreçlerinde doktorun verdiği ilaçların düzenli bir şekilde aynı saat ve günlerde kullanılması gerekmektedir. Eğer ayak mantarına tedavi uygulamasında çok geç kalınmış kronik vakalardaysa ikinci bir bakteriyel enfeksiyon eklendiği saptanırsa kişinin hastaneye yatırılması gerekmektedir. Damar yolu ile antibiyotik tedavisi uygulanır.

Ayak Mantarı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Ayak parmaklarınızı kontrol ediniz. Kızarıklık ve pullanma belirtisi ayak mantarı belirtisidir.

Kuru ve beyaz kabukların oluşması

Ayak derisinde anormal biçimde kalınlaşma

Kötü kokuya sebep olduğu unutulmamalıdır. Belirgin bir belirtidir.

Ayak tabanınızda kepeklenme oluşumu

Ayak iç kısmında su toplanması

Parmaklarda sürekli nemlilik

Aşırı bir kaşıntı belirtisi gösteriyorsanız ayak mantarı olma ihtimaliniz yüksektir.

Cildimiz en değerli hazinemizdir. Ona iyi bakmak bizlerin görevidir.

''Yazı içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedavi işlemleri için mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneririz.''