Baklavadan bile daha lezzetli! Adını yöre halkından alan tatlı tarifi

Baklavadan bile daha lezzetli! Adını yöre halkından alan tatlı tarifi

Laz böreği daha çok Karadeniz bölgesinde yapılan bir börektir. Ancak yapı itibariyle baklavadan bile çok daha lezzetli bir tatlıdır.

Laz böreği daha çok Trabzon ve çevre illerde yapılır. Laz böreği çok lezzetli bir hamur işi olup bir çok kişi tarafından baklava yerine tercih edilmektedir. Laz böreği yılın her döneminde Karadeniz sofralarında yer alır. Ancak Ramazan aylarında daha çok yapılan bir hamur işidir.

Laz böreğini yapabilmek ise öyle sanıldığı kadar zor değildir. Laz böreği tarifini şimdi sizlerle paylaşacağız. Ancak ilk olarak malzemeleri paylaşmak istiyoruz

LAZ BÖREĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamur için;

1 adet orta boy yumurta

1 çay bardağı kadar sıvı yağı

2 çay bardağı kadar süt

1 çay kaşığı kadar kabartma tozu

Ve Un muhallebisi için;

1 kg. kadar süt

2 Türk kahvesi fincanı kadar un

4 adet orta boy yumurta

2 su bardağı kadar toz şeker

4 adet iri çekilmiş tane tane karabiber

Şerbeti için gerekli malzemeler,

2 su bardağı kadar şeker

2 su bardağı kadar su

1 çay kaşığı kadar limon suyu

TARİFİ

Şerbeti için su ve şekeri birlikte ocağa koyalım ardından 10 dakika kadar kaynatalım. Sonrasında limon suyunu ekleyip 3 dakika daha kaynatalım.

Sonrasında soğumaya bırakalım.

Hamuru için ise yumurta, sıvı yağ, süt ve kabartma tozu ile unla ele yapışmayan yumuşacık bir hamur yoğurmaya dikkat edelim.

Ardından 6 eşit parçaya ayırarak iyice yuvarlayalım. 20 dakika kadar hamuru dinlendirelim.

Muhallebisi için ise süt, un, yumurta ve şekeri bir tencerede çırparak sürekli dibine yapışmayacak şekilde kaynatalım.

10 dakika kadar kaynatıp soğumaya bırakalım. 15 dakika soğuması için yeterli olacaktır. Hamurun ilk 3 parçasını 1 cm kalınlığında açın ve önceden yağlanmış olan hamurun ebadına uygun şekilde olan bir tepsiye dizin. Ve bu üç hamurun üzerine eklediğiniz muhallebiyi iyice yayın. Ardından biraz karabiber serpebilirsiniz. Tepsiye yaymış olduğunuz muhallebinin üzerine ise geri kalan 3 hamuru açarak üst üst dizin. 180 derecelik sıcak fırında hamur kızarıncaya kadar iyice pişirin.

Ve fırından çıkarıp 15 dakika kadar dinlendirin. Ardından da kare şeklinde dilimleyebilirsiniz. Bundan sonraki aşama çok önemlidir. Soğutmuş olduğunuz şerbeti üzerine dökmeniz gerekiyor.

Unutmadan. Laz böreğini isteğinize göre soğuk veya ılık olarak servis edebilirsiniz.