En çok yapılan hata! Yumurtayı meğer yıllarca yanlış saklamışız...

En çok yapılan hata! Yumurtayı meğer yıllarca yanlış saklamışız...

Marketten yumurta satın aldıktan sonra uzun süre taze kalmasını engelleyen hata! Eve getirdiğiniz yumurtayı saklarken bunlara dikkat edin

Yumurta kahvaltılarımızın vazgeçilmez besinleri arasında yer almaktadır. Nedendir bilinmez çok sayıda kişi yumurta satın aldıktan sonra yumurtaları kartonundan çıkarır ve buzdolabındaki yumurtalık alana yerleştirir.

Sorun değil bu kısma yumurtalarınızı dizebilirsiniz. Ancak yapılan büyük bir hata var. Hatta bu hata yumurtaların erken bozulmasına yol açıyor. Özellikle yaz aylarındaki çok sayıda besin zehirlenmesi de bu hatadan kaynaklanıyor.

NEDİR O HATA?

Yumurtalarınızı sakın kartonundan çıkardıktan sonra yıkamayın. Eğer yumurtaları yıkar buzdolabına o şekilde koyarsanız yumurtaların üzerindeki koruyucu tabakaya zarar verirsiniz. Bu sorunda yumurtalarınızın bozulmasına yol açar. Tüketeceğiniz yumurta aynı zamanda besin zehirlenmesine neden olabilir.

Ayrıca Yurt gazetesinde yayınlanan bir haberde; Yumurtaları saklarken yapılan başka hatalara da yer verildi. Eğer sizlerde bu hatalardan herhangi birini yapıyorsanız mutlaka bu hatalı davranışlardan uzak durun. Aksi takdirde protein deposu olan yumurtayı kötü bir zehre dönüştürebilirsiniz. Dikkatli olmakta kesinlikle fayda bulunmaktadır.

erol-ahmed-leoh1czrzvq-unsplash.jpg

Birçok buzdolabının kapak kısmında yumurtaları koyabilmemiz için özel gözler bulunsa da aslında yumurtaları buzdolabında koymamız gereken en son yer orası. Nedeni ise sağlığımızı tehlikeye sokabilecek kötü durumların oluşma ihtimali.

Buzdolabını her açıp kapadığımızda ısı değişimleri söz konusu oluyor ve bu durum en çok kapak kısmında bekleyen yiyecek ve içecekleri etkiliyor. Sıcaklığın aniden değişmesine sık sık maruz kalan yumurtaların yapısı bozulabiliyor, raf ömürleri kısalıyor.

YUMURTA NASIL SAKLANIR?

Yumurtaların, buzdolabının orta raflarında saklanması gerekiyor.

Eğer karton kutuda satılan yumurtalardan tüketiyorsanız bu kutuyu atmayıp buzdolabına doğrudan bu şekilde yerleştirebilirsiniz.

SALMONELLA RİSKİNİ ORTADAN KALDIRIN

Bu sayede yumurtadaki salmonella bakterisi buzdolabındaki diğer yiyecek ve içeceklere bulaşmamış olacak. Aynı zamanda kutunun üzerinde yazan son kullanma tarihini de görebileceksiniz.

Eğer yumurtaları üzerindeki pisliklerden arındırmak için buzdolabına yıkayarak kaldırıyorsanız bundan da vazgeçmeniz gerekiyor. Çünkü yumurtaların üzerinde onları koruyucu bir tabaka bulunuyor ve yıkadığınızda bu tabaka yok olabiliyor. Bu nedenle yumurtaları aldığınız gibi buzdolabına koymalı, kullanmadan hemen önce yıkamayı tercih etmelisiniz.

Önemli hatırlatma: Çatlamış yumurtaları mutlaka çöpe atın. Onların içerisi bakteri dolmuştur. Tüketmeniz durumunda besin zehirlenmesine yol açabilir. Çatlamış kırılmış yumurtaları kesinlikle tüketmeyin

Kaynak: Yurtgazetesi.com.tr