Fazla tüketildiğinde karaciğeri iflas ettiren 3 besin! Sofrada fazla bulundurmayın

Fazla tüketildiğinde karaciğeri iflas ettiren 3 besin! Sofrada fazla bulundurmayın

Bilindiği gibi Karaciğer vücut sağlığı için hayati bir organdır. Bu yüzden karaciğeri korumak gerekmektedir. Bazı besinler karaciğerin iflasına yol açmaktadır! İşte karaciğere zarar veren o besinler

Karaciğeri yoran bazı besinler aynı zamanda da karaciğerde toksinlere yol açmaktadır. Toksinler karaciğeri yormakta ve yağlandırmaktadır. Zamanla karaciğer yetmezliği sorunu ortaya çıkmaktadır.

KARACİĞER YETMEZLİĞİ OLURSA NE OLUR?

Karaciğer yetmezliği olursa bu sorun ölümcül olabilir. İlk aşamada iltihap oluşmaktadır. Sonrasında ise organ hasarı oluşmaktadır. Ardından da karaciğer iflas eder ve işlevlerini yerine getiremez. Bu aşamada tedavi edilmediği takdirde siroz oluşabilir devamında ise karaciğer kanseri gelişebilir.

Bu yüzden karaciğer sağlığına dikkat etmek gerekmektedir.

Akşam gazetesinde yayınlanan bir haberde karaciğere zarar veren besinlerle ilgili önemli detaylar paylaşıldı. İşte karaciğere zarar veren besinler

KARACİĞERİ İFLAS ETTİREN BESİNLER

Şeker

Çok fazla şeker tüketmek sadece dişler için değil karaciğer için de zararlıdır. Karaciğer yağ oluşturmak için meyve şekeri olarak adlandırılan fruktozu kullanır. Çok fazla rafine tüketmek ve yüksek miktarda fruktoz, mısır şurubu içeren gıdalar tüketmek karaciğer yağlanmasına ve hastalığına sebep olabilir. Bu yüzden şeker eklenmiş gıdaları tüketirken bir kez daha düşünün.

Monosodyum Glutamat ( Çin Tuzu )

Monosodyum Glutamat lezzet vermesi için birçok paketlenmiş ve hazır gıda içerisinde kullanılır. Yaygın olarak bilinenler ise diyet kolalar ve cipslerdir. Paket üzerinde monosodyum glutamat yerine; hidrolize bitkisel protein, maya özü, çin tuzu ya da soya ekstresi gibi ifadelerle de karşılaşabilirsiniz.

Yüksek miktarda A vitamini tüketmek

Kemikleri güçlendirmek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için A vitamini içeren supplementler( yardımcı besinler ) üretilmiştir. Fakat yüksek miktarda A vitamini almak karaciğer için toksiktir. A vitamini karaciğerde toksin bırakabilir. Bu nedenle fazla havuç tüketmek karaciğeri yorar.

KARACİĞERE İYİ GELEN BESİNLER

Doktorlar karaciğere iyi gelen besinleri de açıkladılar. Buna göre karaciğer sağlığınız öncelikle fazla kilolarınız ve ödemden kurtulun. Karaciğere iyi gelen besinler arasında Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi besinler ilk sırada yer almaktadır. Bu besinler karaciğer sağlığı için çok faydalı besinler arasında yer almaktadır.

Ege mutfağında çok fazla tüketilen sebzelerden biri olan Enginar'da karaciğere iyi gelen besinler arasında yer alır. Bu yüzden imkan buldukça tüketmek gerekmektedir. Ayrıca yoğurt ve kefir tüketimine de dikkat etmelisiniz.

İlgili Haberler