Klima Sistemleri Yakıtı Etkiler Mi

Klima Sistemleri Yakıtı Etkiler Mi

Araç klimaları sıcak yaz aylarında bir kurtarıcı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı sürücüler ise yakıt tüketimini düşünerek camı açmak ya da klima kullanmak arasında kararsız kalmaktadır.

Genel kanıya göre pek çok sürücü klimayı açmanın yakıtı arttırdığını düşünmektedir. Aslında bu düşünce aracın yapmış olduğu hıza, dış sıcaklık durumuna ve kullandığımız araç tipine göre değişmektedir. Tüm bu etkenleri göz önüne alındığında bilinçli klima kullanımının yakıta etkisi çok az olacaktır.

Yapılan Hız Ve Klima Çalışma Durumu

Yapılan araştırmalar göre 70 km ve üzerindeki hızlarda klima kullanımı cam açmaya göre daha ekonomiktir. 70 km ve üzeri hızlarda klima kullanımı yakıtı %10 arttırırken aynı şartlarda cam açmak ise yakıtı %20 arttırmaktadır. Cam açıldığında aracın aerodinamiği bozulacağı için yakıt tüketimi artar, aracın içerisinde şiddetli bir rüzgar ve rüzgar sesine maruz kalırız. 70 km altındaki hızlarda ise cam açmak, klima kullanmaya göre daha ekonomiktir. Özellikle dur kalk yapılan sıkışık trafikte klima kullanımı yakıtı %20 arttırmaktadır. 70 km kuralı büyük araçlarda ya da SUV tarzı araçlarda daha keskin sonuçlar vermektedir.

Rölantide Klima Çalıştırmak

Güneş ışınlarına maruz kalarak ısınmış bir aracı rölantide çalıştırarak klima ile soğutmaya çalışmak yakıtı ciddi oranda arttırır ve motoru yormaktadır. Bu durumlarda yapılması gereken en mantıklı hareket aracın camlarını açmak ve araç klimasını iç dolaşım modunda çalıştırmak olacaktır. Bu sayede taze hava sıcak hava ile yer değiştirir ve klimaya daha az yük biner. Rölantide çalışan araçlarda klimanın çalışmasının zorunlu olduğu hallerde klimayı en düşük devirde çalıştırmak yakıt tüketimi açısından daha doğru olacaktır. Klimayı en yüksek düzey ile en düşük düzey arasında çalıştırmanın arasında %15 civarında yakıt tüketimi farkı olabilir.

Otomatik Klima, Manuel Klima Durumu

Otomatik klima sistemleri daha sabit bir sıcaklığa göre çalışabilmektedir ve bu da sistemin daha verimli çalışmasını sağlamaktadır. Otomatik klima sistemlerine araç istenilen sıcaklığa ulaştığında klimanın çalışma gücü de azalacak ve yakıtı daha az etkileyecektir. Manuel klimalarda ise klima genelde en yüksek seviyede çalıştırılır ve yakıt tüketimi de daha fazla olur. Otomatik klima sistemleri manuel klima sistemlerine göre %25’e varan yakıt tasarrufu sağlamaktadır.

Polen Filtresinin Durumu

Araç kliması üzerindeki polen filtresinin eskimesi ve tozla kaplanmış olması sistemin verimli çalışmasını engellemektedir. Rahat hava üfleyemeyen filtre klimayı zorlar ve bu durum yakıt tüketimini arttırır. Bu sebepten dolayı polen filtresinin belirli aralıklarda değişmesi gerekmektedir. Ayrıca kış aylarında dahi olsa araç klimalarının zaman zaman çalıştırılması sistemin sağlıklı çalışması açısından oldukça önemlidir.

Motor Gücü

Klima sistemi kompresörü gücünü motordan almaktadır. Bu nedenle klima çalıştırmak motora ekstra bir yük bindirmektedir. Motorun klimadan ne kadar etkilendiği motorun gücü ile alakalıdır. Bu nedenle düşük hacimli motorlarda klima kullanımı yakıtı daha fazla arttırmaktadır.

Klima sitemlerini doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılması yakıt tüketimini çok büyük oranlarda etkilemez. Doğru kullanımda yakıtı en fazla %5 oranında arttırmaktadır. Küçük motorlu araçlarda tam kapasitede kullanılan klima ise yakıt tüketimini %15 oranında arttırmaktadır.