Maya kullanmadan sadece tereyağı ile taş gibi ev yoğurdu yapmanın püf noktası!

Maya kullanmadan sadece tereyağı ile taş gibi ev yoğurdu yapmanın püf noktası!

Ev yoğurdu yapmak istiyorsanız sizlere harika bir tarifimiz var! Türk mutfağının en farklı yoğurt tarifini sadece tereyağı kullanarak yapabileceksiniz

Yoğurt en sevilen besinlerin başında gelmektedir. Kalsiyum deposu olan yoğurt kemik sağlığından tutun da diş sağlığına kadar bir çok noktada faydalı olan bir besindir. Yoğurdun en önemli faydası ise mide ve bağırsaklara iyi gelmesidir.

Ancak marketlerde alınan yoğurtlardan en sağlıklısı evde yapılan yoğurtlardır. Yoğurt yaparken mayaya ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzden çok sayıda ev hanımı mayasız yoğurt nasıl yapacağını bilmemektedir.

Sağlık Haberciniz tarafından paylaşılan sağlıklı tarifler arasında bir ilginç tarif daha vardı. Mayasız tereyağı ile yoğurt yapmanın ayrıntıları anlatıldı. Sizlerle o tarifi paylaşacağız. Sizlerde arkadaşlarınızla paylaşarak onlarında evlerinde sağlıklı yoğurtlar yapmalarını sağlayabilirsiniz. Yoğurt Türk mutfağının en sevilen besinlerinden demiştik ya bu tarifi denedikten sonra yoğurdu çok daha başka seveceksiniz.

Yeter ki yoğurdunuzu yaparken vereceğimiz bu püf noktalara dikkat edin. Öncelikle sizlerle yoğurt yaparken bilmeniz gereken bazı önemli detayları paylaşacağız. Unutmayın lezzetli ve taş gibi bir yoğurt için bu püf noktalar olmazsa olmaz şartlar arasında yer almaktadır.

Yoğurt mayalarken dikkat edilen hususları öncelikle öğrenelim:

Pastorize süt kullanmayın. Güvendiğiniz bir yerden açık süt alın.
Sütü karıştırırken asla metal kaşık kullanmayın
Yoğurdu cam kavanozda, çelik tencerede, toprak kaplarda yapabilirsiniz.
Yoğurdu mayalarken kapağını kesinlikle kapatmayın. Delikli bir süzgeç ile yoğurdun sulu olmasını önlemiş olursunuz.
Yoğurt tuttuktan sonra 1 gün açmayın.

Gerekli bilgileri edindikten sonra artık yoğurt yapmaya başlayabiliriz

Sütü kaynatalım

Sütü bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca ara ara kepçeyle sütü bir karış mesafeye kaldırıp tekrar tencereye dökerek (havalandırarak) 30 dakika kaynatın. Bu sayede süt daha çabuk buharlaçacak taş gibi yoğurt için ilk aşama tamamlanmış olacaktır. Ocağın altını kapatınca ara ara yine havalandırmayı ihmal etmeyin.

Sütü ideal sıcaklığa getirin

Dereceniz varsa süt mayalamak için en ideal sıcaklık 45 derecedir. Dereceniz yoksa da sorun değil:) Serçe parmağınızı 10'a kadar sayınca elinizi hafif ısırıyorsa tamamdır.

Maya olarak yoğurt değil tereyağ kullanacağız

Burada yoğurdun kaymağından yapılan tereyağı kullanmak gerekiyor. Süt kaymağı ile yapılan hazır tereyağından malesef yoğurt taş gibi olmuyor. Bunu bir kaç tecrübeyle edindim. Baştan uyarayım.

Yoğurdu Uyutmaya Başlayalım

2 litrelik süt için 1 tatlı kaşığı tereyağ yeterli oluyor. Tereyağını yoğurt mayalayacağınız kaba (toprak kap, çelik tencere, cam kavanoz olabilir) koyun. Üzerine 1 kepçe sütten ekleyip karıştırın. Tereyağında süt hemen eriyecektir. Kalan sütü de bekletmeden üzerine dökün.

Kabın kapağını kapatmadan üzerine delikli bir süzgeç kapatın. Diğer yoğurtları mayaladınız gibi kalın bir örtüye sarın. 5 saat sonra örtüyü açın. Yine kapağını kapatmadan buzdolabına kaldırın. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra kapağını kapatıp 1 gün sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Önemli Uyarı: Yoğurdunuzu buzdolabında mutlaka ağzı iyice kapatılmış bir tencereyle muhafaza edin. Ağzı hava alırsa buzdolabının içerisindeki diğer besinlerin kokusunu içine çeker ve yoğurdunuzun lezzetli kaçar!

Kaynak: Saglikhaberciniz.com.tr