Sağlıklı ve lezzetli zeytinyağlı yemekler için ipuçları

Sağlıklı ve lezzetli zeytinyağlı yemekler için ipuçları

Zeytinyağı yemek pişirmede nasıl kullanılır? Sağlıklı ve lezzetli zeytinyağlı yemekler için püf noktaları

Soğuk su kullanın, zeytinyağlı yemekleri çok hızlı pişirmeyin ve yoğunlaştırılmış su kullanın. Zeytinyağı ve sebzeler pişirildiğinde sularını serbest bırakır, bu nedenle yemeğinize daha az miktarda (sebzeye bağlı olarak) su eklemek önemlidir. Zeytinyağlı yemek yaparken çok hızlı ve çok miktarda su eklemek, yemeği zeytinyağından çok sebze yemeğine dönüştürecektir. Zeytinyağlı sebzeleri pişirirken su miktarını sık sık kontrol etmek önemlidir.

Zeytinyağı yüksek sıcaklıklarda kolayca yanar, bu nedenle tavada yağınız yanıyorsa kullanmamalısınız. Yanmış zeytinyağı sindirim sisteminizde sorunlara neden olabilir. Zeytinyağı çok fazla ısıtılırsa sebzeler tanımlanmadan çok önce pişebilir. Böyle bir durumda, sebzelerin suyu ve aroması tabağa eklenmeden önce yüksek ısıya maruz bırakılır ve bitmiş ürünün tadı yavan olur.

Pişmiş sebzeler suda bırakılırsa kahverengileşebilir, bu nedenle bunu önlemek için suya limon suyu eklenebilir. Pişirme kabına limon suyu eklemek de kararmayı önlemeye yardımcı olacaktır.

Bir yemeğe un eklemek, sosları kalınlaştırmaya ve daha az akıcı hale getirmeye yardımcı olabilir. Enginar veya bakla pişiriyorsanız, bir kaşıktan daha az miktarda un ekleyin. Bunu yapmak yağın kıvamını korumaya yardımcı olacak ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirecektir.

Zeytinyağlı yemeklerin mükemmel görünümlerini korumak, sandığınız kadar zor değil. Pişirirken üzerine yağlı kağıt örtme tekniği uygulamak, yağın çok daha iyi özdeşleşmesini sağlayarak sürekli parlayan ve canlı bir renge sahip olan zeytinyağlı yemekler yapmanızı mümkün kılacaktır. Fakat piştikten sonra da bu yağlı kağıdı kaldırmamaya dikkat edin.

Uzmanlara göre en iyi zeytinyağı yemek, pişirilip tüketilmeden önce saatlerce bekletilen yemektir. Yağ demleme işleminden geçirilmez ve bekletilmezse zeytinyağının tam tadını alamazsınız. Bu nedenle zeytinyağlı yemeğin ertesi güne kadar bekletilmesi ve tüm lezzetinin tadına varılması tavsiye edilir.