Soğanda zehirleyen tehlike! Faydadan çok zarar veriyor bir daha sakın yapmayın!

Soğanda zehirleyen tehlike! Faydadan çok zarar veriyor bir daha sakın yapmayın!

Soğan en faydalı sebzelerden! Ancak bazı durumlarda zararlı olabiliyor ve ürettiği bakteriler nedeniyle besin zehirlemesine yol açabiliyor! İşte bilmeniz gereken o hata

Soğan sofralarımızdan eksik olmayan bir sebzedir. Ancak bazı durumlarda soğan tehlikeli olabiliyor. Çok sayıda ev hanımının yaptığı bir yanlışın aslında besin zehirlenmesine yol açabileceği aynı zamanda da mide zarına zarar verebileceği öğrenildi.

Bağırsak sistemi içinde son derece zararlı olan alışkanlık hakkında detaylı bir bilgilendirme yapıldı. Ulusalpost.com tarafından derlenen bir içerikte soğanla ilgili şimdiye dek kimsenin bilmediği tehlikeli bir alışkanlıktan bahsedildi. Faydalı diye tükettiğimiz soğanın aslında dikkatli tüketilmediğinde zehre dönüşebileceği uyarısı yapıldı!

İşte soğan hakkında herkesin bilmesi ve vazgeçmesi gereken o tehlikeli alışkanlık!

Soğan soframızdan eksik etmediğimiz bir sebzedir. Soğanın faydaları saymakla bitmemektedir. Bu konuda çok sayıda da araştırma mevcuttur. Türk kültüründe soğansız neredeyse hiç yemek yoktur.

Sabah'da yer alan haberde; Soğanın sayısız faydaları peş peşe sıralandı. Antioksidan bileşenlerinin yer aldığı soğanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden bahsedildi. Enfeksiyon oluşumlarını da engellediği belirtilen soğanın ayrıca kansere karşı koruyucu bir görev üstlendiğine dikkat çekildi.

Soğanın sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Ancak soğan tüketirken bilinmesi gereken bazı uyarılar var!

KÜFLÜ SOĞANI TÜKETMEYİN!

Bazen soğan küflenebiliyor. Saklama koşullarına bağlı olarak soğanın küflendiği ve içinin geçtiğine sıkça rastlarız. Bazı ev hanımları israf olmasın diye soğanın küflü kısmını yada geçmiş tarafını temizleyerek tüketmek istiyor ve yemeklere katıyor! Bunu sakın yapmayın! Bu büyük bir hata ve zehirlenme riski var.

DİLİMLENMİŞ SOĞANDAKİ TEHLİKE

Soğanla ilgili başka bir uyarı da dilimlenmiş soğanla ilgili.. Haber7.com'da yayınlanan bir haberde dilimlenmiş soğandaki tehlikeden bahsedildi ve dikkat edilmesi gereken kural açıklandı.

Son yapılan araştırmalara göre çiğ olarak doğranmış soğan kapaklı veya kilitli poşetlerin içinde buzdolabında dahi olsa bakteri ile kokuları mıknatıs gibi çekerek kendi içine hapsediyor.

Bu sebeple soğanın kabuklarını soyduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor. Dilimlenmiş şekilde 1 gece dahi beklemiş soğan safra salgılarını, mide asitini arttırır ve gıda zehirlenmesine neden olarak geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yol açabiliyor.

PEKİ NASIL TÜKETECEĞİZ?

Soğanı mümkünse soyduğunuzda anında tüketin. Yarım saatten fazla bekletmeyin. Buzdolabına kaldırmakta çözüm değildir. Buzdolabına kaldırdığınız dilimlenmiş soğan bakteri üretmeye devam eder ayrıca buzdolabının da kötü bir şekilde kokmasına neden olur!

Genel olarak midesi hassas olanların zaten çiğ soğan tüketmesi önerilmezken birde bekletilmiş soğan tüketmeleri durumunda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Bu rahatsızlıklar arasında yaygın olarak ''kusma, bulantı, mide yanması, boğaz yanması ve ishal'' gibi sorunlar baş gösterebilir.

Devamında ise besin zehirlenmesine yol açabilir! Bu yüzden siz siz olun soğanı soyduktan sonra hemen tüketmeye dikkat edin! Aksi takdirde soğanın zararlı bakteriler üretmesi nedeniyle sağlık sorunları yaşayabilirsiniz! Arkadaşlarınızı da soğanla ilgili bu konu hakkında bilgilendirmeyi ihmal etmeyin!

DİP NOT: Küflenmiş, filizlenmiş ve içi geçmiş soğanları sakın yemeklerinizde kullanmayın. Bu tür soğanlarda yemeklerinizin tadını kaçırabileceği gibi aynı zamanda da zehirli hale dönüşmesine neden olacaktır.