Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?

Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?

Yatak temizliği; gerek hayat kalitesi, gerekse sağlık açısından dikkat edilmesi gereken önemli temiz prensiplerinden bir olmalıdır.

Evin hemen hemen her noktasını temizlede bir çok detarjan türlerinden faydalanırız. İş yatak gibi nesnelere geldiğinde ise, bu kimyasalları kullanırken biraz dikkat etmemiz gerekmektedir. Çünkü kanserojen maddelerin uygulandığı deterjanlar uyurken direkt olarak soluduğumuz ve içinde 7-12 saat aralığında uyuduğumuz için sağlığınızı bozma riski ile daha karşı karşıya oluruz. Peki buradan yola çıkarak en doğru yatak temizliği nasıl yapılır detaylı olarak inceleyelim.

En Doğru Yatak Temizliği Nasıl Olur?

Evimizin her köşesini temizlerken kullandığımız su ve derterjanı, yatağımızı temizlerken kullanamadığımız için yatağımızı nasıl temizleyeceğimizi bilmiyoruz. Sade günlük olarak çarşaf silkelemekle ya da yatağın üstünü elimizle temizlemekle yetiniyoruz. Ancak bu temizlik yeterli değil. Çünkü yatak üzerine dökülen deri ve kıl döküntüleri evdeki küçük mikropları ve maykları yatağınıza çekmek, sizlere de mikrop ve bakterilerle dolu bir yatakta yatmak düşmektedir. Bu nedenle aşağıdaki maddeleri uygulamanız, doğru yatak temizliği ve genel vücut sağlığınız açısından çok önemlidir.

  1. Öncelikle yapmanız gereken şey yatak koruyucunuzu çıkartıp makinede yıkamak. Ancak size tavsiyen makinenizinn yumuşatıcı kısmına yumuşatıcı yerine bolca sirke dökerseniz durulama esnasında yatak koruyucunuz arta kalan kimyasallardan da kurtulacaktır. Böylece kimyasallara karşı alerjik bir vücudunuz varsa yatakta kaşınmaktan da kurtulmuş olacaksınız.
  2. Ardından yatağınızın üzerine her yerine gelecek şekilde karbonat dökün. Yatağınızda karbonat gelmeyen yerlere de elinizle gezdirerek karbonatı yayın.
  3. Odanızın perdesini ve penceresini açarak yatağınızın güneş ve oksijen almasını sağlayın. En az bir saat bekletin. Bekletebiliyorsanız tüm gün bekletmeniz daha da güzel olur.
  4. Yeterli sürede beklettikten sonra evinizdeki uzun bir sopayla ya da viledanızın sapıyla yatağınızın üzerini dövmeye başlayın.
  5. Yaklaşık bir on dakika kadar da bu işlemi yaptıktan sonra elektrikli süpürgenizi çıkartarak yatağınızın üzerindeki karbonatları süpürgeyle çekerek temizleyin.
  6. Yatağınız mikrop ve mayklardan arındı. Şimdi tekrar yatak koruyucunuzu takarak yeni yıkamış olduğunuz nevresim takımınızı serebilir ve tertemiz bir yatakta yatmanın tadını çıkartabilirsiniz.

Bu işlemi visco yatak üzerinde de uygulayabilirsiniz.

Neden Karbonat ve Güneş ; Mikroplar ve mayklar güneş ışığından nefret ederler ve yatağınızdan kaçmaya başlarlar. Karbonat ise yatağınızda var olan mikrop ve maykların ölmesini sağlar.

Yatak temizliği oldukça önemli bir konudur. Ancak sadece temizleme yöntemlerini uygulamak tek başına yeterli değildir. Yatağa girerken temiz kıyafetler kullanmak, gün içinde dışarda veya evde kullanılmış çoraplar ile de yatmamak önemlidir. Bu dışarıdan gelen mikropların yatağa girmesine ve çoğalmasına neden olacaktır.