Yeşil mercimeğin ilk kaynama suyunu dökmeyin bakın neler yapılıyor

Yeşil mercimeğin ilk kaynama suyunu dökmeyin bakın neler yapılıyor

Yeşil mercimek en faydalı besinlerden biri. Türk mutfağında sevilen besinlerden biri olan yeşil mercimeğin bakın ilk kaynama suyu ne işe yarıyor...

Mercimek geleneksel olarak Türk mutfağında çokça tüketilen bir besindir. İster kırmızı ister yeşil mercimek olsun ikisi de çok faydalıdır

Mercimekle yapılan çorba, mercimekle yapılan kısır, mercimekle yapılan pilav ve mercimekle yapılan köfte geleneksel lezzetlerimiz arasında yerini almaktadır.

Mercimek mutfağımızın vazgeçilmez besinlerinden biri olduğu için uzmanlar tarafından çokça önerilmektedir. Yapılan araştırmalarda mercimeğin birden çok faydası ortaya çıkarılmıştır. Ancak bazı uzmanlara göre mercimeğin kaynamış suyunun da tüketilmemesi gerekiyor.

Çöp diye döktüğümüz mercimeğin suyunu aslında israf ediyormuşuz. Uzmanlara göre yeşil mercimeğin kaynamış suyu vücut üzerinde bir çok işe yarıyor.

Bu konuyla ilgili olarak merak edilenlere yanıt arandı. Yurt gazetesinde yayınlanan bir haberde; Yeşil mercimeğin suyunun pekte bilinmeyen faydalarına yer verildi. Eminiz öğrendiğinizde sizde çok ama çok şaşıracaksınız.

NELER YAPILABİLİR?

Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor. Bu suyu dökmek yerine farklı yemeklerde kullanabilir ya da bardağa koyarak çay gibi içebilirsiniz.

Mercimeğin suyu nasıl saklanır?

Mercimeği pişirdikten sonra suyunu oda sıcaklığına soğumaya bırakın. Bu suyu ince bir elekten geçirerek köpük veya nişasta benzeri kalıntılarını ayıklayın.

Ardından mercimek suyunu hava geçirmez bir kaba aktarın. Bir haftaya kadar buzdolabında ya da 3 aya kadar derin dondurucuda bekletin.

YEŞİL MERCİMEĞİN FAYDALARI NELERDİR?

Yeşil mercimek suyunun diyabet, insülin direnci ya da hipoglisemi gibi durumlar için oldukça faydalıdır. Hem kan şekeri seviyelerini dengede tutmakta hem de sürekli bir enerji kaynağı olabilmektedir.

Yeşil mercimek suyunun lektin bileşenleri açısından zengin olması nedeniyle kanserle mücadele edici özelliği bulunduğu söylenmektedir.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR

Beynin ve hafızanın iyi bir şekilde çalışabilmesi için temel vitamin ve mineralleri düzgün bir şekilde alması gerekir. Yeşil mercimek suyu da bu vitaminlerin karşılanmasına yardımcı olmaktadır.


KİLO VERDİRİR

Yeşil mercimek suyu sindirim sisteminin hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Böylelikle hızlı bir şekilde kilo vermeye yarar aynı zamanda tokluk hissi sağlar.

Önemli uyarı. 1 Çay bardağından fazla tüketilmesi önerilmez. Unutmayın ki her şeyin azı faydalı olduğu gibi yeşil mercimek suyunda da az içildiği zaman fayda sağlanabiliyor. Bu yüzden günde 1 çay bardağından fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz. Yeşil mercimeğin suyuyla ilgili bu bilgileri sadece kendinize saklamayın. Arkadaşlarınızla da paylaşın onlar da yeşil mercimeğin suyuyla ilgili bu mucizeleri öğrensinler.

Mercimek yeryüzündeki en faydalı besinlerden biridir

Kaynak: Yurtgazetesi.com.tr