Gayrimenkul ilanlarının takibe alınması sektöre yeni düzenlemeler getirdi

Gayrimenkul ilanlarının takibe alınması sektöre yeni düzenlemeler getirdi

Türkiye'de son zamanlarda gayrimenkul ticareti ile ilgili taraflar arasındaki sorunlar artarken, tüm bu süreçlerin online ortama taşındığı ve tarafların...

İSTANBUL, (DHA) - Türkiye'de son zamanlarda gayrimenkul ticareti ile ilgili taraflar arasındaki sorunlar artarken, tüm bu süreçlerin online ortama taşındığı ve tarafların haklarının korunduğu platformlara ise ilgi giderek artıyor. Söz konusu platformlar, Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan "gayrimenkul ilanlarının takibe alınması" kararı sonrası da bir takım yeni düzenlemeleri geliştiriyor.

Gayrimenkul ticaretiyle ilgili taraflar arasında işleyen tüm süreçler, dijital ortamda çözüm buluyor. Online ortamda sağlanan tüm prosedürler alıcı, satıcı ve kiracılar üzerinde de birçok yeni hususlar doğuruyor. Tüm bu ticari faaliyetlerin yürütülme süreçlerinde oluşabilecek herhangi bir anlaşmazlık durumunu önlemek adına ise taraflara gayrimenkul ticaret sigortası da yapılırken, arabuluculuk ve tahkime dayalı hukuki destekler de veriliyor. YTÜ Yıldız Teknopark firmalarından Gayrimenkul Borsası (GABORAS) Genel Müdür Yardımcısı Kıvanç Kemal Yılmaz, "Sahte ilanların ve buna bağlı manipülasyonların önlenebilmesi adına online emlak platformlarına birçok koşullar getirilmiştir. Buna bağlı olarak online emlak platformlarından birçok ilan kaldırılma durumları oldu" diyerek emlak piyasasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"MÜLK SAHİPLERİNİ ÖNEMLİ BİR YÜKÜMLÜLÜKTEN KURTARIYORUZ"

GABORAS platformunda mülk ticaretinin yanı sıra sayıca fazla gayrimenkulü bulunan kişi ve kurumlar için de gerekli varlık yönetim sistemlerinin geliştirildiğini belirten Kıvanç Kemal Yılmaz şöyle devam etti:

"Varlık yönetimi sistemimizde sınırsız sayıda gayrimenkulün güncel durumlarını anlık olarak görüntüleme, riskli ve faydalı yanlarını inceleme ve en doğru ticari aktivasyonunun nasıl olacağını kritik edebilme imkanı sunuyoruz. Bu anlamda özellikle kurumsal firmaların gayrimenkullerinin yönetiminde önemli kolaylıklar sağlıyoruz. Varlık yönetim sistemini kiralık mülklerin yönetimi için de uyarladık. Burada da hem ev sahiplerini hem de kiracıları önemli bir yükümlülükten kurtarıyoruz. Online ortamda kira ödemeleri, aidat ve fatura ödemeleri gibi işlemlerin yürütülmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda sözleşmelerin yenilenme süreçleri, yürütülecek prosedürler ve yeniden kiralama gibi süreçlerde de online ortamda gerçekleştirilebilir hale getirdik."

"TÜRKİYE'DE SADECE BU YIL SATILAN KONUT SAYISI 1 MİLYONU GEÇTİ"

Gayrimenkul yatırımının dünyanın her yerinde güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edildiğini ifade eden Yılmaz, ülkemizde de son 10 yılda konut satışlarının giderek arttığını söyledi. Kıvanç Kemal Yılmaz, "Türkiye'de sadece bu yıl satılan konut sayıları 1 milyonu geçmiş durumda. Aynı zamanda Gayrimenkul sektörünün ülke ekonomisine katkısı da azımsanmayacak derecede büyük. Sektör beraberinde 250'ye yakın alt sektörü de etkilemekte ve gerek istihdam gerekse de gayri safi milli hasıladaki payı yüksek. Türkiye'de de gayrimenkul üzerine sürekli artan bir talep bulunmakta. Buna bağlı olarak gayrimenkul alımları devamlı olarak artış göstermektedir. Önümüzdeki süreçte de bu ivmenin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Tabi bu kadar artış gösteren ve yatırım araçları arasında tercih edilebilirliği yüksek olan gayrimenkulün alım-satım süreçleri de yeniden düzenlemeye ihtiyaç duymaktadır. Özellikle güvenli bir altyapının kurulması koşul haline gelmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın son dönemde çıkarmış olduğu belirli düzenlemeler mevcut. Sahte ilanların ve buna bağlı manipülasyonların önlenebilmesi adına online emlak platformlarına ilan bildirme şartı gibi koşullar getirmiştir. Biz sistemimizi halihazırda tüm bu güvenlik unsurlarını gözeterek oluşturduğumuz için yeni düzenlemeden etkilenmediğimizi söyleyebiliriz. Birçok platform web sitelerindeki ilanları geri çekmek zorunda kalırken, GABORAS platformumuz faaliyetlerine ara vermeden devam edebilmiştir" şeklinde konuştu.

"GAYRİMENKUL TİCARETİ YALNIZCA İLANLA İLGİLİ BİR SÜREÇTEN İBARET DEĞİL"

Gayrimenkul ticaretinin çok kapsamlı yapı içerisinde gelişen durumlara bağlı şekilde ilerlediğinin altını çizen Yılmaz, gayrimenkul sektörü ile ilgili, "Gayrimenkul sektörü son zamanlarda gerek yurt içi gerekse de yurt dışında sıkça mevzubahis olmaya başladı. Fakat gerek yurt içinde gerekse de yurtdışında genellikle bu tür gelişmeler ilan sitesi olmayla sınırlı kalıyor. Gayrimenkul ticaretini uçtan uca kapsayıcı bir yapı henüz bizim dışımızda gelişmiş değil. Gayrimenkul ticareti yalnızca ilanla ilgili bir süreçten ibaret değildir. Tarafların güvenilirliği, gayrimenkulün değeri, yerinde görülebilme imkânı, ödeme sistemleri ve hukuki sorunların çıkma ihtimali gibi birçok husus söz konusu. GABORAS olarak biz, bir kişi ya da kurumun gayrimenkul alımı veya satımına karar verdiği aşamadan, satış işlemi gerçekleşene kadarki tüm süreci kapsayıcı bir hizmet potansiyeline sahibiz" dedi.

"DİJİTAL ORTAMDAKİ TİCARET GÜVENLİ ZEMİNDE KURGULANMALI"

Kıvanç Kemal Yılmaz, gayrimenkul sektörü geleneksel sınırlılıkların ötesinde ülke ekonomisine katkısı baz alındığında dikkatle incelenmesi gereken bir alan olduğunu söyledi. Yılmaz son olarak şunları söyledi;

"Kayıt dışılığın önlenmesi ve güvenlik altyapılarının oluşturulması bu kapsamda ilk ele alınması gereken hususlardandır. Değişen ve gelişen çağımızda her şeyin dijitalleşmesi gibi gayrimenkul sektörünün de dijitalleşmesi kaçınılmazdır. GABORAS bu dijitalleşme adımlarının bir parçasıdır. Fakat dijitalleşme beraberinde yeni süreçler ve düzenlenmesi gereken yeni alanlar doğurmaktadır. Dijital ortamda ticaretin işlemesinin getirdiği hız, aynı zamanda güvenli zeminde kurgulanmayı zorunlu kılmaktadır. GABORAS, mülk ticaretine dayalı tüm işlemleri online ortama taşıyarak gerekli hızlılığı ve kolaylığı sağlamış bulunmaktadır. Aynı zamanda Web tapu doğrulaması ve güvenli hesap sistemleriyle de gerekli güvenlik altyapılarını oluşturmuştur.'

Kaynak: Demirören Haber Ajansı