Badem Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Badem Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Badem, besleyicilik özelliği yüksek olan bir kuru yemiştir. Küçük olmasına rağmen güçlü yapısal özellikleri bulunan badem, çeşitli vitamin, mineral ve sağlıklı yağlarla doludur.

Bu nedenle yüzyıllardan bu yana cilt ve saç sağlığı için de kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde cildinizin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlayan bu özel yiyecek, aynı zamanda cilt hastalıklarını tedavi edici niteliktedir. Bademin etkisi bunlarla da sınırlı değil. Bu yazıda badem yağının cilde faydaları hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Badem Yağı Nedir?

Tatlı badem yağı, yaprak döken badem ağacının meyvesinden elde edilen bir yağdır. Asya ve Orta Doğu’ya özgü olan badem ağaçları, günümüzde pek çok ülkede yetiştiriliyor. Antioksidanlar ve yağ asitleri ile dolu olan tatlı badem yağı, cilde ve saça derinlemesine nüfuz ederek, anında fayda sağlayabiliyor.

Badem Yağı Türleri Nelerdir?

Her biri kendi kullanım alanına sahip olan iki tür badem yağı vardır:

  • Acı badem yağı: Güçlü bir kokuya sahiptir ve bazen sabunlarda, aromaterapide ve masaj terapisinde kullanılır. Ancak yutulduğu zaman toksik özelliklere sahiptir.
  • Tatlı badem yağı: Cilt bakımı ve saç ürünlerinde yaygın olarak kullanılan tatlı bademlerden elde edilir.

Badem Yağı Kullanım Alanları

Badem yağının cilde faydaları hakkında bilgi sunmadan önce, bu yağın kullanım alanlarından söz edelim. İster smoothie’lerde içiyor olun, ister günlük kişisel bakım ve güzellik rutininizin bir parçası olarak kullanıyor olun, badem yağı antioksidan ve antienflamatuar özellikleri sayesinde birçok kullanım alanına sahiptir. Tatlı badem yağı içeren ürünler:

  • Sabunlar
  • Losyonlar
  • Vücut yağı
  • Dudak kremi
  • Şampuan
  • Saç kremi
  • Vücut yıkama ürünleri
  • Temizleyici serumlar
  • Yüz temizleme ürünleri

Ayrıca tatlı badem yağı saçlar için harikadır. Bu yağın yapısal özellikleri, hasar görmüş saçları onarmaya, kabarıklığı gidermeye ve hızlı saç uzamasına yardımcı olur.

Badem Yağının Cilde Etkisi

Badem yağının cilde faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Cildi iyileştirir: Badem yağı hem nemlendirici hem de yumuşatıcı özelliktedir. Bir yandan cildi nemlendirirken bir yandan da cildi pürüzsüzleştirir. Bu da onu cilt bakım ürünleri için popüler bir seçim haline getirir. Tahriş edici olmaması ve hafifliği nedeniyle, hassas ciltler için de idealdir.

Yara izlerini azaltır: Yaralanma sonrası veya ameliyat sonrası yara iyileşmesi, ciltte bazı izler bırakabilir. Ayurveda ve Çin tıbbında, yara izlerinin görünümünü azaltmak, cildi rahatlatmak için badem yağının kullanımı oldukça yaygındır. Hem anekdot niteliğindeki kanıtlar hem de klinik deneyimler, badem yağının yara izlerinin görünümü hafiflettiğini gösterir. Badem yağı, cildi sakinleştirmeye ve pürüzsüzleştirmeye yardımcı olmak için popüler bir doğal çare olduğundan, sivilce ve akne izlerini ortadan kaldırmak için de kullanılabiliyor.

Çatlak görünümünü iyileştirir: Vücudunuz ergenlik veya hamilelik sırasında hızlı bir büyüme yaşadığından, ciltte çatlaklar oluşabiliyor. Cilt kendini iyileştirirken çatlaklar meydana geliyor. Badem yağının cilde faydaları söz konusu olduğunda, ciltteki çatlak görünümünü düzgünleştirmesini de sayabiliriz. Hamile kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, badem yağının her gün cilde uygulanması çatlak oluşumunu önlüyor. Zaten çatlaklarınız varsa, cildinize düzenli şekilde badem yağı ile masaj yaparak, cildinizi sıkılaştırıp yumuşamasını sağlayabilir ve çatlak görünümünün azalmasını mümkün kılabilirsiniz.

UV hasarını azaltır: UV ışınlarına uzun süre maruz kalmak, erken yaşlanmaya neden oluyor. Bununla birlikte cilt üzerinde kırışıklıklar ve lekeler ortaya çıkabiliyor. Badem yağı kullanarak cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı iyi bir şekilde koruyabilirsiniz. Badem yağı, cildi zararlı UV ışınlarından koruyan etkili bir bariyerdir. Yapısındaki E vitamini ve antioksidan, UV ışınlarının hücre hasarına yol açmasını önler.