Karma Ciltler İçin Bakım ve Makyaj Kuralları

Karma Ciltler İçin Bakım ve Makyaj Kuralları

Karma cilt tipinin özellikleri nelerdir? Nasıl bir bakım yapılmalıdır ve makyaj yaparken nelere dikkat edilmelidir? Bu soruların cevaplarını yazıda bulabilirsiniz.

Karma cilt, hem kuru hem de yağlı cilt tiplerinin özelliklerini bir arada taşımasıyla bilinir. Bu yazımızda sizlere karma cilt tipinin ne olduğundan, özelliklerinden, bakım yollarından ve çok daha fazlasından bahsedeceğiz.

Karma Cilt Nedir?

Bu cilt türü, T bölgesi olarak adlandırılan alın, burun ve çene bölgelerinde yağlı; yüzün geri kalan bölümlerinde ise kuru özelliktedir. T bölgesinin fazla yağlı olmasının sebebi, yağ bezlerinin çok fazla olması ve bu bezlerin çok fazla sebum üretmesidir. Bu yüzden bu bölgede sivilce ve siyah nokta oluşması kaçınılmazdır.

Karma cilde sahip olan kişinin, cildinin nasıl bir bakıma ihtiyaç duyduğunu bilmesi gerekiyor. Doğru bir tedavi alışkanlığıyla yağlı bölge iyileştirilirken kuru bölge nemlendirilebilir.

Karma Cildin Özellikleri Nelerdir?

Her cilt tipinin olduğu gibi karma cildin de kendine has bazı özellikleri vardır. Karakteristik özelliği, yüzün merkezinde daha açık cilt gözeneklerine sahip olması ve buna bağlı olarak siyah noktaların yaygın olmasıdır. T bölgesi dışında kalan yanaklar ise hassas ve tahrişlere yatkındır.

Karma cildin en tipik özellikleri aşağıdaki gibidir:

- Ne tam yağlı ne de tam kurudur. Bu yüzden aynı türdeki kozmetik ürünleri yüzünüzün tüm bölgelerine uygulamanız hata olacaktır. Cilt dıştan kuru gözükse bile içten yağlı olabilir.

- Yüzün merkezindeki bölge (T bölgesi) daha yağlı olma eğilimindedir. Bu bölgeyi temizlerken yoğun kimyasal bileşenler kullanılarak üretilen bakım ürünleri yerine hafif hafif olanları tercih etmelisiniz.

- Karma cilde sahip olan kişilerde genellikle T bölgesi dışında kalan yerler hassastır. Bu bölgeler kolayca tahriş olabilir ya da cildin bir reaksiyonu olarak kızarabilir.

- Yüzün merkezini oluşturan T bölgesi yoğun biçimde sebum biriktirir. Bu yüzden burun, alın ve çene üzerinde yağ oluşumu fazladır. Yüzün geri kalan bölgelerinin kuru olmasının sebebi ise sebum ve lipit üretiminin az olmasından kaynaklanır.

Karma Cilde Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?

- T bölgesi dışında kalan cilt normaldir. Bu sayede, uygulanmak istenen baz ve pudraya çok çabuk uyum sağlar.

- Küçük bir makyaj dokunuşuyla istediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz. Bunun için fazla çabaya gerek duymazsınız. Makyaj yaparken tek uğraştırıcı yüz bölgesi yalnızca T bölgesi olacaktır.

Karma Cilde Sahip Olanlar İçin Bakım Önerileri

Sağlıklı beslenmeye ve bol su içmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca cilt bakımı rutinini aksatmamak karma cildi tedavi etmek isteyenler için olumlu sonuç veren çözümlerdir. Karşılaşabileceğiniz en büyük sorun, cilt tipini ve özelliklerini bilmemek ve farklı ciltler için üretilen bakım ve kozmetik ürünlerini kullanmaktır.

Karma cilde sahip olanlar için bazı temel bakım önerilerini sıralayalım:

1. İyi Bir Hidrasyon Şarttır

Cildinizi düzenli olarak nemli tutmak, cilt gözeneklerinin açık olmasını sağlayarak kuruluğu önler. Güzelliğini korumak isteyen her kadın için cildini nemli tutmak altın kuraldır. Nemlendirme, kireçlenme problemlerinden, erken yaşlanma belirtilerinden, cildin kurumasından ve tahrişlerden kurtulmanızı sağlar. Bu yüzden, cilt tipiniz ne olursa olsun hidrasyon mutlaka sağlanmalıdır. Karma cilt için kullanılması gereken ürünler vücut ve yüz için farklı olmalı ve yağ içermemelidir. Alacağınız üründe bulunması gereken en temel maddeler şunlardır:

- Papatya özü

- Hiyalüronik asit

- Yeşil çay

- Cadıfındığı özü

Bu bileşenler sakinleştirici etkidedir. T bölgesinin aşırı sebum üretimini kontrol etmeye yardımcı olur.

Yüzün kuru olan bölgelerinin doğal nemini kaybetmemesi gerekir. Bu sebepten dolayı T bölgesini yağdan arındırırken, siyah noktalara ve sivilcelere karşı koyan ürünler tercih edilmelidir.

Diğer bir seçenek ise, bu tip ciltler için en çok tavsiye edilen ürünlerden biri olan serumdur. Serum, su ve gliserinden oluşur. Kullanıldığında yağlı bir kalıntı bırakmaz. Ayrıca cildi kuru ve kadifemsi bir dokuda bırakır.

2. Güneş Koruyucu Krem Kullanın

Güneş koruyucu maddeler içeren bir nemlendirici ürün kullanmak da doğru olacaktır. Güneşe maruz kalmak karma cilde aşağıdaki zararları verir:

- Güneşten gelen zararlı ışınlar, cilde destek ve sıkılık veren kolajen liflerini yok eder.

- Cilt üzerinde lekelere neden olur.

- Çil oluşumunu tetikleyebilir.

- Cilt kanserine yakalanma riskini arttırır.

Bu yüzden güneş korumalı bir nemlendirici ya da doğrudan güneş kremi kullanmayı asla ihmal etmemelisiniz. Güneş kremini seçerken aramanız gereken özellikler ise, bileşiminde alkol bulunmayan ve hafif bir dokuya sahip olan, cildinizde yapışkanlık hissi yaratmayan, yağsız bir güneş kremi seçmelisiniz.

3. Tonik Kullanmaya Özen Gösterin

Karma ciltler için üretilmiş tonikler, cildin fazla yağını düzenlemeye ve sebum oranını dengelemeye yardımcı olur. Karma ya da yağlı bir cildiniz varsa satın alacağınız ürünün cilt tipinize özel olarak üretildiğinden emin olmak için etiketini mutlaka kontrol etmelisiniz.

Tonikleri düzenli kullanarak karma tipteki ciltleri uzun süreli nemlendirmek mümkündür. Ayrıca bu sayede tahriş ve sivilce belirtilerini hafifletebilir; gözenekleri açarak toksik maddelerden cildinizi arındırabilirsiniz.

Fakat bilmeniz gerekir ki, eğer cildiniz hassassa, alacağınız toniğin içeriğinde alkol bulunmamalıdır. Alkol, hassas ciltler için tahriş edici olabilir.

4. Karma Cilt Tipi İçin Detoks Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Cildin derinlemesine temizliğini düzenli olarak yapmak, kirleri ve ölü deri hücrelerini vücuttan atması ve cilt gözeneklerini açması bakımından oldukça önemlidir. Karma cilde sahip insanlar için bu işlem, T bölgesi için haftada bir; yüzün geri kalan bölgeleri için iki haftada bir yapılmalıdır.

Detoks işlemi için kullanacağınız ürünlerin içeriğindeki maddelerin neler olduğunu bilmelisiniz. Doğal bileşenlerden oluşan ve küçük partiküllü ürünleri kullanmaya özen göstermelisiniz.

Karma Ciltler İçin Makyaj Önerileri

Karma cilde sahip olanların bilmesi gereken ilk kural yüzün yağlı ve kuru bölgeleri için farklı özelliklerde ürünler seçmeleri gerektiğidir. Yanaklar için yoğun ve kremsi kozmetik ürünleri; T bölgesi için yağsız ürünler tercih edilmelidir

Makyaja başlamadan önce cildinizi iyice nemlendirmelisiniz.

Gündüz makyajı için güneşten koruyucu özelliği olan bir fondöten kullanabilirsiniz. Fakat bu özellikte bir fondöteniniz yoksa fondöten ve biraz güneş kremini karıştırarak kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için fondöteninizin sıvı kıvamda olması gereklidir.

Eğer cildinizin parlak görünmesinden rahatsız oluyorsanız, kadifemsi bir cilt izlenimi veren mat bazlı bir fondöten kullanabilirsiniz. Bu özellikteki fondötenler yağlı ve karma ciltler için uygundur ve genellikle kalıcı bir etkiye sahiptir.

Fondöteni uyguladıktan sonra, yüzün T bölgesindeki fazla yağı yumuşatmak ve parlaklığı gidermek için bu bölgeye hafif bir yarı saydam pudra uygulayın. Kalın bir fırça kullanırsanız işiniz daha kolay olacaktır. Pudra sayesinde cilt tonunuzu eşitleyebilirsiniz.

Rimel ve ruj sürüp makyajınızı tamamladıktan sonra yüzünüze az miktarda termal su serpiştirin. Bu sayede yüzünüz daha canlı görünecektir.