Kredi ve Kredi Puanı Nedir?

Kredi ve Kredi Puanı Nedir?

Çağımızın favori geçim, ödeme, satın almada ödeme tercihi olan kredi pek çok kişinin başvurduğu ve yaygınlaşan bir ihtiyaç haline geldi. Pekiyi nedir bu kredi?

Bankaların bizler adına verdiği çeşitli faiz seçenekleriyle geri ödemeli olarak verdikleri borçtur. Kimilerinin sıklıkla tercih ettiği kimilerinin uzak durduğu, kaçtığı yöntemdir. Bu kredilerin alınıp, belirlenen zamanlarda ödenmesi ve ödemelerin devamlılığının sağlanması durumunda ise banka tarafından kredi kullanan müşteriye puan verilir. Bu puanlar müşterinin, borcuna olan sadakatini ölçer ve riskini ortaya koyar. Kredi puanı denilen bu puanlama da, müşteri zamanında ödeme yapamadığı taktirde puan düşürülür.

ezgif-com-gif-maker-scaled.jpg

Kredi Türleri Nelerdir?

l İhtiyaç kredisi

l Konut kredisi

l Taşıt kredisi

l Bayram kredisi

l Evlilik kredisi

l İpotekli ihtiyaç kredisi

l Esnaf kredisi

l Öğrenci kredisi vs.

gibi çokça seçeneği vardır. İhtiyaca göre tercih edilebilir. Bu türleri biraz açacak olursak;

l İhtiyaç kredisi: Evlilik, yolculuk, tatil, alışveriş yani çoğunlukla nakit ihtiyacı oluşan her durumda ihtiyaç kredisi çekilebilir.

l Konut kredisi: Satın almak istediğiniz konutun teminatı altına alarak çektiğimiz, genelde 3 ila 240 ay arasında taksitlendirilerek, fakat bankaya göre değişkenlik göstererek aldığımız kredi borcudur.

l Esnaf kredisi: Esnaf ve sanatkarların ticari faaliyetlerine destek olmak amacıyla devlet tarafından desteklenen kredi çeşididir.

l Öğrenci kredisi: Yükseköğrenim gören ( lisans ve ön lisans) TC öğrencilerinin maddi olarak desteklemesi sosyal ve kültürel yönde geliştirilmesi için sağlanan kredi seçeneğidir ve öğrenim devam ettiği sürece zorunlu ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

5f895f3c5542851450bba5b7.jpeg

Kredi Notu Nedir?

Kredi çekmek için aranan en mühim şartlardan biri kredi notunuzdur. Kredi notu tüm bankaların sizin adınıza ulaşabildiği ödeme performansınızdır. Bu performans daha önce çektiğiniz veya edindiğiniz borçların sayısal olarak ödeme oranınızdır. Bu oran borcun zamanın da ve tam ödenmesi durumuna bağlıdır. Kredi puanınızın kaç olmasının yeterli olacağı tamamen tercih ettiğiniz bankanın kriterlerine bağlıdır.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Öncelikle kredi notu bekledikçe yani zamana bıraktıkça durup dururken yükselecek bir şey değildir. Bu böyle bilinmelidir. Aksine tekrardan borçlanmanız ve bu borcu sadık olarak belirlenen günde ve belirlenen miktarda ödenmesi gerekmektedir. Püf noktalardan biri de düşük limitli de olsa bir kredi kartı kullanılmalıdır. Kullanılan kredi kartının borcu düzenli ödenmelidir. Böylelikle kredi notunu yükseltmek için büyük fayda sağlayacaktır. Birkaç yıl bu şekilde yaparsanız derin düşüşlerinizi bile kolaylıkla yükseltebilirsiniz.

Kredide Kırmızı Çizgi Nedir?

Tüm bunların yanında kredi çekme kısıtlılığı olarak belirlenen kırmızı çizgi olayı da vardır. Buna aynı zaman da kırmızı kalem de denir. Edindiğiniz borcun ödeme gününden 90 gün ve üstünde geciktirdikten sonra yahut ödeme grafikleriniz de düzensizliklerinizin oluşması sonucu kredi sicilinizin kötüleşmesi yani banka ile aranızın bozulmasıdır.

Tüm bu olumsuzluklar sonucu kredi sicil hakkı vardır kredi sicil hakkı; önceki yapılan hataların affı için devlet tarafından düzenlenip sunulan bir uygulamadır. Bunun temel amacı, bireyin sicilini temizlemek, kredi çekebilmesini kolaylaştırmaktır. Belirlenen uygun zamanlarda bankalara gidip, gerekli işlemleri yaptıktan sonra bireyler bu aftan yararlanabilirler.

kredi-notu-nedir.jpg

Tabi bu işlem öncesinde önce ki borçların ödenmesi, kapatılması gerekmektedir. Bankalara gidilip sicil affı için işlemler ve gerekli prosedürler yetkili kişiden öğrenilebilir. Böylelikle ev, taşıt yahut farklı ihtiyaçları olan bireyin ihtiyacı olduğu kredi türü belirlendikten sonra kolaylıkla çekilebilir. Bahsettiğimiz gibi Kredi puanı çok önemlidir. Kısaca derleyip özetleyecek olursak yapmamız gerekenler aşağıdaki gibidir;

l Var olan borçların toplam miktarının belirlenmesi.

l Belirlenen bu miktarın uygun sürede kapatılması.

l Düşük limitli de olsa kredi çekeceğimiz bankanın kredi kartına sahip olmak.

l Sahip olduğumuz bu kredi kartına borçlanıp bankanın belirlediği miktarı ödemek.

l Belirlenen bu miktarın zamanında ödenmesi.

Tüm Bunlar uygulandıktan sonra kredi puanı yükseltmesi gerçekleşecektir ve ihtiyacınız doğrultusunda seçtiğiniz kredi seçeneğine ulaşımınız kolaylaşacaktır.