Memur İle İşçi Arasındaki En Temel Farklar

Memur İle İşçi Arasındaki En Temel Farklar

Memur İle İşçi Arasındaki En Temel Farklar nelerdir? Memurluk ve işçilik statüsü arasında pek çok fark bulunmaktadır. Bu fark hem maaşlarına yansımaktadır hem de emeklilik konusunda büyük bir fark yaratabilmektedir.

Memur İle İşçi Arasındaki En Temel Farklar nelerdir? Memurluk ve işçilik statüsü arasında pek çok fark bulunmaktadır. Bu fark hem maaşlarına yansımaktadır hem de emeklilik konusunda büyük bir fark yaratabilmektedir.

58fc44b7bc2cb582c48e2d0c-0.jpeg

Memur İle İşçi Arasındaki Farklar Nelerdir?

İş Kazası Ve Geçici İş Göremezlik Sonucunda Farklılıklar

İşçi statüsünde çalışan işçiler iş kazası yaşadığında ya da geçici olarak iş göremezlik raporu alacağı herhangi bir hastalığı atlattıktan sonra kazançlarının üçte ikisi olmak üzere hesaplanan parayı SGK tarafından geri alabilmektedir. İşçi statüsüne sahip olan kişilerin de aralarındaki statü farkına göre bu durum değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin kamu işçileri ise SGK geri ödemesi olarak alınacak ücreti tam olarak almaktadırlar. Ancak üçte ikisinin alınması durumu sadece özel sektöre ait olarak çalışan işçiler için geçerlidir.

Bu durum değerlendirildiğinde memurlar için ise iş göremezlik raporu gibi bir durum meydana gelmemektedir. Bunun yerine hastalık izni tercih edilmektedir. Memurlar hastalık izni oluşturduklarında bu süreç 7 günü aşacak şekilde olduğunda ise bu süreçte hak ettikleri zamanlar veya tazminatlar %25 oranında eksik olarak hesaplanarak ödenmektedir.

Yıllık İzin Açısından Farklılıklar

İşçi statüsünde çalışan bir kişi yıllık izin için ayrıldığından iş yerinden bu dönemde kullanmak üzere avans talep edebilmektedir. Ancak memurların aylık aldıkları maaş net olduğu ve avans söz konusu olmadığı için bu şekilde bir durum söz konusu değildir.

Fazla Çalışma Saatleri Arasında Farklılıklar

İşçi ve memurlar arasındaki en büyük farklılıklar hiç şüphesiz ki fazla çalışma saati konusunda meydana çıkmaktadır. İşçiler için yapılacak olan fazla çalışma ücretleri şu şekilde belirlenmiştir. İşçinin her bir saat fazla çalışması durumunda öncelikli olarak işçinin bir saatlik ücreti hesaplanır. Bu ücret fazla mesai durumunda ise %50 oranında artırılarak hesaplanmaktadır. Ancak bu fazla çalışma saati yıllık olarak 270 saatten fazla olmamak üzere belirlenmiştir.

148311-714893047.jpg

İzin Parası Hakkında Farklılıklar

İşçi statüsündeki bir kişi herhangi bir nedenden dolayı işinden ayrıldıktan sonra kullanmadığı tüm yıllık izinleri için ücreti talep edebilmektedir. Bununla birlikte memurlar için bu şekilde bir durum oluşmamaktadır. Memurlar her yıl izinleri kullanmak zorundadır. Kullanmasalar bile ücretlerini talep edemezler.

Memurlara bakıldığında ise göreve ilk başladıkları anda peşin olarak maaşlarını aldıkları görülmektedir. Ancak işçi statüsünde çalışan kişilere bakıldığında bir aylık maaşı hak ettikten sonra maaşı aldıkları bilinmektedir.

Memurların Ve İşçilerin Nakil Hakları

İşçiler herhangi bir kurumdan diğer bir kuruma nakil olamazlar. Ancak memurlar uygun görüldüğü takdirde derece ve kademe gibi ilerlemelere bağlı olarak kurumlar arası nakil olabilmekte ve geçiş yapabilmektedir.

Kamu İşçileri Ve Memur Atamaları Arasındaki Farklılıklar

Kamu işçileri atanırken sadece KPSS ile veya İş-Kur aracılığı ile kura çekilerek atanabilmektedir. Ancak son dönemlerde işçilerin atamasına bakıldığında sadece işçi atamalarının kura yöntemi ile yapıldığı bilinmektedir. Memurlar ise sadece sınav ile atanabilmektedirler. Memurlar sadece yazılı sınav ile ve ÖSYM aracılığı ile yapılan sınav aracılığı ile atanmaktadırlar. Ancak bazı memurluk kadroları için sözlü sınav da yapılabilmektedir.

2998426-810x458.jpg

Memurluk ve işçilik statüsü hakkında bir diğer önemli fark ise hükümlüler konusundadır. Hükümlü olan kişiler hükümlülükleri bittikten sonra işçi olarak kamuda çalışabilmektedirler. Ancak eski hükümlüler hiçbir şekilde memur olarak bir kurum veya kuruluşta atanarak çalışamazlar.

Memurlar için herhangi bir statü ayrımı yapılmaksızın siyaset yasağı vardır. Ancak kamu işçileri için herhangi bir şekilde siyaset yasağı bulunmamaktadır. Memurlar için memuriyetten çıkarılma cezası kadar ağır bir cezası var iken işçiler istedikleri yere giderek üye olabilmektedir.