Ölen Kişinin Banka (Kredi, Kredi Kartı) Borcu Ne Olur?

Ölen Kişinin Banka (Kredi, Kredi Kartı) Borcu Ne Olur?

İnsanlar ev, araba ya da diğer nakit ihtiyaçlarını karşılamak için bankalara kredi başvurusunda bulunurlar. Kredi notu uygun olan kişilere banka istedikleri krediyi verir. İnsanlar bankadan kredi alan kişilerin başına bazen beklenmedik olaylar gelebiliyor

İnsanlar ev, araba ya da diğer nakit ihtiyaçlarını karşılamak için bankalara kredi başvurusunda bulunurlar. Kredi notu uygun olan kişilere banka istedikleri krediyi verir. İnsanlar bankadan kredi alan kişilerin başına bazen beklenmedik olaylar gelebiliyor.

Bu tür durumlar arasında kişinin vefat etmesi geliyor. Bu durum beraberinde vefat eden kişinin kredi borcu ne olur sorusunu akıllara getiriyor. Konut, taşıt ya da ihtiyaç kredisi kullanmış kişiler borcunu kapatmadan vefat ettiklerin de ortaya birtakım sıkıntılar çıkabiliyor.

60527c3045d2a07788d061da.jpg

Bankalar bu tür sıkıntıların önüne geçmek için kredi verdikleri kişilerin hayat sigortası yapmalarını istemektedir. Böylece verdikleri kredi kişi ölünce bile ödenmiş olur ve banka parasını güvence altına almış olur. Özellikle uzun vadeli krediler bankalar için riskli olduğundan hayat sigortası yaptırmayı zorunlu kılar.

Ölen Kişinin Kredi Borcuna Ne Olur?

Vefat eden kişi eğer sağlığındayken hayat sigortası yaptırmışsa, kişinin borcunu sigorta şirketi üstlenir. Kişi eğer hayat sigortası yaptırmadıysa, kredi borcunu kişinin varisleri ödemek durumundadır. Sigortası olmayan kişilerin borçları varislerine devredilir. Hayat sigortanızı şirketlerle yapacağınız gibi bankaların kendi sigorta şirketleriyle de yapabilirsiniz. Hiç kimse vefat ettikten sonra kalan borcunu mirasçılarına bırakmak istemez. Hayat sigortası ile borçlarınızı güvence altına alabilirsiniz.

olen-kisinin-kredi-borcu-ne-olur.jpeg

Vefat eden kişilerin varisleri varsa banka bu borcu varislerden almaya hakkı vardır. Ancak ölen kişinin mirası bu borcu karşılamaya yetiyorsa banka parasını bu yoldan alır. Banka bazı durumlarda kredi borcunu silebilir. Eğer ölüm sebebi doğal afetler neticesinde olduysa, bazı bankaların poliçesine göre borç silinebilir. Ölüm sebebi normal sebeplerden kaynaklandığı taktirde banka ya miras üzerinden ya da mirasçı üzerinden hak talep eder. Eğer banka ikisi üzerinden de alacağını alamazsa alacağını batık kredi olarak ele almayı dener.

Vefat eden kişinin yakınları en kısa zamanda bankaya başvurarak kredi kartını iptal ettirmeli ve borcu kapatmalıdır. Varisin bu işi yapabilmesi için vefat eden kişinin ölüm belgeni bankaya götürmeli ve kart iptali talep etmelidir.

Hayat Sigortası Her Borcu Öder Mi?

Yaşam sigorta poliçeleri kişinin sağlık durumuna göre yapılandırılır. Bu durumda sağlıklı bir birey düşük ödeme yaparken, sağlık sorunları olan kişilerin ödemeleri fazladır. Sigorta şirketi sigorta yapılacak kişiden sağlık durumu ile ilgili detaylı bilgiler ister. Sigorta anlaşması yapıldıktan sonra kişinin herhangi bir sağlık sorunu olur ve vefat ederse şirket borcu ödememe kararı verebilir.

olen-kisinin-borcu-ne-olur-1200x720.jpg

Borç sahibinin intihar ettiği durumlarda sigorta şirketi borcu karşılamaz. Otopsi sonucuna göre kişilerin ölüm nedenleri ortaya çıkmaktadır. İntihar şüphesi bulunan kişilerin borcunu, sigorta şirketi reddedebilir. Sigorta şirketleri ile yapacağınız anlaşmalarda, detaylı olarak konuşup hangi borçların ödenip ödenmeyeceği, hangi borçların karşıladığı konuşulmalıdır. Unutmayın eğer sigorta şirketiniz borcunuzu kapatmazsa borç miraçlarınıza kalacaktır.