Windows 11 Güncellemesi Bazı MSI Anakartlarda BSOD'lara Neden Oluyor

Windows 11 Güncellemesi Bazı MSI Anakartlarda BSOD'lara Neden Oluyor

Son yayınlanan KB5029351 güncellesi, etkilenen sistemlerde "desteklenmeyen işlemci" hatasına neden oluyor.

Windows 11 güncellemesi, bazı MSI anakart tabanlı PC sistemlerinde "desteklenmeyen işlemci" durdurma koduyla mavi ölüm ekranlarına neden oluyor.The Verge'ün haberine göre Microsoft sorunu kabul etti ve KB5029351 güncellemesini olumsuz etkilenecek sistemlere göndermeyi durdurdu. MSI henüz bir yanıt vermedi.

The Verge'den Tom Warren'ın deneyimi ve sorunlarını paylaşan çeşitli redditörler sayesinde bazı MSI anakartların bu Microsoft işletim sistemi güncellemesinden neden etkilendiği hakkında oldukça iyi bir fikrimiz var.

windows-11-hata.jpg

"Desteklenmeyen işlemci" BSOD'si yalnızca en son BIOS güncellemelerinin uygulandığı MSI anakartlı sistemlerde görülüyor.Bu BIOS dosyaları, Intel'in yaklaşmakta olan 14. Nesil Core 'Raptor Lake-S Refresh' işlemcilerinin gelişine hazırlık olarak MSI Z690 ve Z790 anakartlar için yayınlandı. Açıkça "yeni nesil CPU'ları" destekliyorlar ve Microsoft'un en yeni işletim sistemini hazırlıksız yakalamış gibi görünüyorlar.

Microsoft'un Windows 11'i, yetenekli olması gereken işlemcileri (birinci nesil Ryzen CPU'lar gibi) uyumluluk listesinin dışında bırakıyor. Bu tür sistemlerin kullanıcıları, Microsoft'un en yeni işletim sisteminin diğer türlü yetkin makinelerinde iyi çalışmasını sağlamak için bypass teknikleriyle uğraşmak zorunda kalıyor. MSI'ın CPU desteğini genişleten BIOS ayarının Microsoft'un CPU dışlama kodunda bir şeyi tetiklemesi söz konusu olabilir.