Argan yağı hakkında kısa bir bilgi ve ciltteki faydalarının anlatıldığı bir yazıdır.

Argan yağı hakkında kısa bir bilgi ve ciltteki faydalarının anlatıldığı bir yazıdır.

Argan ağacı, Fas'ın güneybatısında bulunan Atlas dağlarındaki muhteşem manzarayı kalıcılaştıran önemli bir değerdir. Bu ağaç, yapraklarını hiç dökmeden tam 125 ilâ 400 yıl arasında bir ömre sahiptir.

Argan ağacı, Fas'ın güneybatısında bulunan Atlas dağlarındaki muhteşem manzarayı kalıcılaştıran önemli bir değerdir. Bu ağaç, yapraklarını hiç dökmeden tam 125 ilâ 400 yıl arasında bir ömre sahiptir. Dikenli bir yapıya sahip ve meyvesi artık UNESCO tarafından koruma altına alınan Argan Ağacı, ilk meyvesini ancak 40 ilâ 60 yıl sonra vermeye başlar. Bu meyvelerin ayıklanması oldukça zordur. Berberiler ilk başta, onları tüküren ya da dışkı yoluyla atan dağ keçileri sayesinde argan meyvesini fark etti. Günümüzde talebin giderek artmasıyla daha hijyenik koşullarda dağıtımı yapılmaktadır. Artık meyveler elle yarılarak makinede preslenmekte ve ağaçlar keçilerin zarar vermemesi için bekçiler tarafından korunmaktadır.

Argan Yağı Neden Bu Kadar Değerlidir?

Ağaçlar yalnızca Fas'ın ulaşılması zor olan dağlık bölgelerinde yetişmektedir. 1 litrelik su elde etmek için 30 kg kadar argan meyvesi kullanılır. Bu yüzden argan yağı, dünyadaki en pahalı aromatik yağlardan biri olarak kabul edilmektedir. Fiyatları ise değişiklik gösterebilmektedir. Bu farklılık, tercih edilecek argan yağının ne kadar ucuzsa kalitesinin de o kadar düşük olduğu anlamına gelmemektedir. Kozmetikte de kullanılan bu tür doğal ürünlere rağbet arttıkça fiyatları da otomatik olarak yükselmektedir.

Argan Yağının Kullanımı

Bu değerli doğal yağ, ekolojik saflığını onaylayan ECOCERT sertifikasına sahiptir. Yağı buzdolabında muhafaza etmek daha doğrudur. Piyasada sahte argan yağları da çokça bulunmaktadır. Bunları iyi ayırt etmeli ve yalnızca güvenilir markaların ürettiği ürünlere yatırım yapmalısınız.

Argan yağı hem kozmetikte hem de mutfakta sık tercih edilen bir üründür. Mutfakta kullanılacak argan yağı, buna uygun olarak, kavrulmuş meyvenin daha koyu ve kahverengimsi bir versiyonuyla üretilir. Bu versiyonu aynı zamanda cilt bakımı için de kullanılabilir. Fakat içeriğindeki besinler açısından taze meyve yağı kadar zengin değildir.

Argan yağını nemlendirici losyona damlatarak ya da tek başına nemlendirici olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca yağlı saçlara karşı saç maskesi olarak, yüz maskelerine damlatarak, tırnak ve tırnak etleri için iyileştirici bir yardımcı ürün olarak ve aynı zamanda yaşlı ciltler için kırışıklık karşıtı olarak kullanabilirsiniz.

Saçlarınızı yıkamadan önce uçlarına argan yağı uygular ve 30 dakika kadar bekletirseniz saç tellerinizi daha kalın, güçlü ve parlak bir hale getirebilirsiniz.

Argan Yağının Cilt İçin Faydaları

Cilt tarafından hızla emilebilme özelliğine sahip olduğu için Argan yağı kozmetik ürünlerde sıkça tercih edilir. Bunun yanı sıra başka önemli özelliklere de sahiptir. İçeriğinde yüksek dozda E vitamini bulunur. Bu sayede cildi gençleştirici, yatıştırıcı ve kırışık önleyici bir etkiye sahiptir. Çeşitli cilt lekeleri olanlar için de iyi bir tercihtir. Çünkü içerdiği 'spinasterol' maddesi sayesinde yaraları ve lekeleri harika biçimde kapatır.

Argan yağının %80'i skualen ve doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu özelliğiyle epidermisin lipit tabakasını yeniler ve onu elastik hale getirir. İltihaplanmayı giderir ve ciltteki yağ bileşenlerinin eksikliğini kapatır. Güneş yanığı durumlarında da iyi bir işleve sahiptir. Tüm bunlara ek olarak yağ bezlerinin çalışmasını düzenlemek gibi bir katkısı da vardır.