Cilt Tipi Özellikleri ve Günlük Bakım Rutini

Cilt Tipi Özellikleri ve Günlük Bakım Rutini

Cildin sağlıklı ve güzel kalması için cilde iyi bakılmalı ve gerekli özen gösterilmelidir.

Günlük cilt bakım rutininde en önemli şey, bakım rutininin kişiye özel olduğunu düşünmektir. Cilt tipine uygun doğru cilt bakım ürünleri ve sırasına göre cilt bakımında dikkat edilmesi gereken noktalara göre günlük cilt bakım rutininin nasıl yapılması gerektiğini belirtmekte fayda var.

Cilt Tipi Özellikleri Nelerdir?

Cilt bakım rutini oluştururken öncelikle cilt tipinizi belirlemelisiniz. Cildinize uygun olmayan bir ürün kullanmak cildinize yarardan çok zarar verir. Aynı şekilde yaşınıza uygun bakım ürünlerini kullanmak da cildinizi olumlu yönde destekleyecektir. Normal cilt, küçük gözenekler ve normal yağ dengesi ile yumuşaktır. Normal ciltlerin yanı sıra cilt tipleri dört ana gruba ayrılır: kuru, yağlı, karma ve hassas ciltler. Bu 4 gruba ek olarak 30-35 yaş arası ciltler farklı ürünlere sahip olabilir ve yaşlanma sürecine girebilir. Cilt tipinizi öğrenmek için dermatoloğa bir randevu alabilirsiniz.

cilt-maskesi-shutter-16-9-1565777370.jpg

Kuru Ciltler

Kuru cilt, susuz ve kuru cilt olarak adlandırılır. Cildin en dış tabakası olan epidermisteki nem eksikliğinden dolayı cildin kuruduğu bir durumdur. Bu cilt tipi, pullanma, kaşıntı ve lekelere eğilimlidir. Kuru cilt kışın daha belirgin hale gelir ve soğuk iklimlerde daha sık görülür. Genetik olarak kuru cilde sahip olabilirsiniz veya yaşlandıkça kuru cilt geliştirebilirsiniz. Kuru cilt belirtilerinden biri kızarıklıktır. Kuru ciltte egzama, sedef hastalığı, bakteriyel enfeksiyonlar, çatlaklar gibi birçok hastalık da görülebilmektedir. Sıcak ve aşırı soğuk sudan uzak durmak, tam nemlendirmek ve kuru ciltler için özel bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Ayrıca cildi güneş ışınlarından korumak için günde 2 litre su içmek gerekir.

Yağlı Ciltler

Yağlı cilt çok fazla sebum (yağ) üretir. Genel olarak, bu cilde sahip insanlar çok fazla parlaklığa sahip olacaktır. Cilt tarafından salgılanan bu fazla yağ anormaldir ve cildin asidik koruyucu tabakasını inceltir. Sonuç olarak, yağlı cildin gözenekleri büyür, akne ve enfeksiyona yatkın hale gelir. Cildin normalden daha yağlı hale gelmesi hormonal bir neden olabilir. Bu nedenle hastalar bir dermatolog ve bir endokrinolog tarafından aynı anda tedavi edilmelidir. Ayrıca yüksek yağlı yiyecekler ve şekerli ürünler yememeye dikkat etmelisiniz. Yağlı ciltlerin en büyük sorunlarından biri diğer cilt tiplerine göre daha hızlı sarkmasıdır.

Karma Ciltler

Karma ciltler kuru ve yağlı olmak üzere iki cilt tipine sahiptir. Genellikle alın, burun ve çene dediğimiz T bölgesi yağlıdır ve parlar. Bu alanlarda da lekeler görülebilir. Yanaklarda kuru bir cilt tipi vardır. Hassasiyetinin de yüksek olduğunu görebilirsiniz. Karma cilt tipleri diğer cilt tiplerine göre daha fazla bakıma ihtiyaç duyar.

Hassas Ciltler

Hassas cilt, alerjiler, stres, psikolojik faktörler, ısı, çevresel faktörler ve ultraviyole ışınları gibi dış etkenlere kolayca tepki veren cildi ifade eder. Bu tip ince deri yapısında kılcal damarların çoğu görünür ve kızarıklık belirgindir. Gergin, kaşıntılı ve oldukça kurudur. Hassas cilt tipleri sarışın ve açık tenli kişilerde daha sık görülür. Cildi yatıştırmaya ve cilt bariyerini güçlendirmeye daha fazla özen gösterilmelidir. Cildi alkollü temizleyicilerden, sert havlulardan ve sıcaklık farklılıklarından korumak çok önemlidir.

cilt-maskesi-16-9-1587541074-880x495.jpg

Günlük Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Günlük cilt bakım rutininde atlanmaması gereken bazı önemli noktalar vardır. Günlük cilt temizliği ve tonik uygulamaları sağlıklı bir cilt bakımının olmazsa olmazlarıdır. Aşağıdaki aşamaları günlük cilt bakım rutininize eklemek kısa sürede sağlıklı ve temiz görünümlü bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Cilt Temizliği

Günlük cilt bakım rutininde cildinizi sabahları UV ışınlarına karşı savaşacak şekilde temizlemeli, nemlendirmeli ve hazırlamalısınız. Ilık su ile temizlenmiş cilt tipine uygun bir temizleyici ile temizleyin. Kuru ve hassas ciltler için jel temizleyiciler yerine köpük temizleyiciler kullanılması tavsiye edilir.

Tonik Uygulaması

Temizledikten sonra gözeneklerin nefes alması için tonikler kullanabilir ve temizleyiciyi desteklemek için sıkılaştırabilirsiniz. Kuru ve hassas ciltlerde gözenek sorunu olmadığı için tonik kullanmaya gerek yoktur. Takviyeleri kullanırken, alkolsüz takviyeleri seçmek en iyisidir.

Göz Kremi

Göz çevresi cildin diğer bölgelerine göre daha hassas ve kurudur. Bu nedenle ayrı bir bakıma ihtiyacı vardır. Gençken kullanılan göz kremleri, göz çevresindeki derinin kalınlığını korumak için önemlidir. Düzenli göz kremi kullanımı, ince çizgileri veya kolajen kaybını iyileştirebilir.

Sivilce Kontrolü

Cildinizde asla geçmeyen sivilceler varsa cilt üzerinde kullanacağınız sivilce önleyici ürünü kullanın. Akne önleyici ürünlerin cildi aşırı kurutabileceğini unutmayın. Bu nedenle uzman bir kişiden sicilceleri kontrol altına almak adına ürün tavsiyeleri alınmalıdır.

Nemlendirici

Yağlı ciltlerin bile nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Nemlendiriciler cildi dış ortamdan korumak ve enfeksiyona karşı koruyucu bir bariyer oluşturmak için çok önemlidir. Gün içerisinde cildinizi nemlendirmek için beklemeyin. Cildinizi kuru ve kaşıntılı hissettiğiniz zaman cilt tipinize uygun bir nemlendirici kullanmalısınız.

cilt-bakimi-shutter-16-9-1578396111.jpg

Güneşten Korunma

Tüm cilt tiplerini her mevsim güneşe maruz kalmaktan korumak çok önemlidir. Özellikle kuru ve hassas ciltler için yazın güneş kremi kullanmadan dışarı çıkmak son derece tehlikelidir. Dilerseniz güneş koruyuculu bir nemlendirici de kullanabilirsiniz. Güneş kremi kullanırken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de cilt tipinize uygun bir güneş kremi seçmektir. Genel olarak günlük cilt bakım rutininde dikkat edilmesi gereken şey; kullanılan ürünlerin ve alışkanlıkların cilt tipinize uygun olmasıdır.