Cilt Tipleri ve Bakım İpuçları!

Cilt Tipleri ve Bakım İpuçları!

Cilt tipinizi bilmeniz cildinizin bakımını yaparken doğru ürünleri ve teknikleri seçebilmeniz için gereklidir. Cilt tipinize uygun bir şekilde bakım yapmak ise istediğiniz güzelliğe kavuşmanın en önemli adımıdır.

Cilt Tipleri Nasıl Belirlenir Ve Türleri Nelerdir?

Cilt tiplerinin belirlenmesinde ki en büyük etmen genetik faktörlerdir. Sahip olduğunuz genetik miras cildinizin pürüzsüz ya da sivilceli olmak gibi kriterlerini belirler. Temelde ise 6 farklı cilt tipi bulunur:

Karma cilt tipi,

Yağlı cilt tipi,

Normal cilt tipi,

Kuru cilt tipi,

Hassas cilt tipi,

Olgun cilt tipi,

Lekeli cilt tipi.

Cilt tipinin belirlenmesinde farklı kriterler kullanılır. Cilt tipinizi evlerinizde kendiniz belirleyebileceğiniz gibi, profesyonel yardıma da başvurabilirsiniz.

2527522-810x458.jpg

Yağlı Cilt Tipi

Yağlı ciltlerin belirlenmesinde kullanılan en kolay yöntem peçete testidir. Bunun için kuru bir peçetenin T bölgesine bastırılarak bir iki dakika beklenmesi yeterlidir. Ayrıca yağlı cilt tipine sahip olan kişiler genellikle fondöten kullanımında T bölgesinin terlemesinden ve kusmasından şikayet etmektedir.

Karma Cilt Tipi

Karma cildi tespit etmek için ise cildin temizlendikten sonraki reaksiyonlarına bakmak gerekmektedir. Eğer cildinizi temizledikten sonra şakak, çene ve elmacık kemiklerinin bulundukları bölgelerde tahriş veya yanma söz konusu olursa o zaman cildinizin karma cilt tipine sahip olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Kuru Cilt Tipi

Kuru ciltler belirlenmesi en kolay olan cilt tiplerindendir. Çünkü bu cilt tipine sahip olan kimselerin ciltlerinde pullanma ve gerginlik söz konusudur. Diğer bir yandan nemlendirici testi ile de cildinizin kuru olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bunun için nemlendiricinizi uyguladıktan sonra ne kadar süre içerisinde emildiğine bakabilirsiniz.

Normal Cilt Tipi

Cildinizin normal olup olmadığını anlamak için yüz temizleme jellerinden yardım alabilirsiniz. Bunun için cildinizi temizledikten sonra yarım saat beklemeniz gerekir. Eğer yarım saat sonrasında cildiniz sağlıklı ve parlak görünüyorsa o zaman normal cilt tipine sahipsiniz demektir.

hangi-cilt-tipine-sahibim-35a9.jpg

Hassas Cilt Tipi

Hassas cilt tiplerine sahip olan kimseler ciltlerini temizledikten veya doğal maskeler yaptıktan sonra akne ve tahriş gibi problemler yaşamaktadır. Bu cilt tipine sahip olan kişiler ciltlerine her müdahale ettiklerinde karşılığında kızarıklık, kaşıntı ya da akne gibi problemlerle karşılaşırlar.

Lekeli Cilt Tipleri

Lekeli cilt tiplerinin belirlenmesi için bir uzmandan yardım alınması önerilir. Çünkü lekeli cilt tipine sahip kişilerin yapacakları yanlışlar ciltlerinin hızlı bir şekilde zarar görmesine neden olacaktır.

Olgun Cilt Tipleri

Olgun cilt tiplerinin belirlenmesi için de uzmanlardan yardım alınması gerekir. Bunun sebebi ise olgun ciltlerin belirlenmesinde genetik ve yaşam tarzı etkenleri önemli olmasıdır.

Cilt Tiplerinin Bakımları Nasıl Yapılmalıdır?

Cilt tiplerine uygun olarak bakımının yapılması, cildin daha sağlıklı olmasını ve geç yaşlanmasını sağlamaktadır.

Temizleme

Cilt bakımının en önemli adımı temizleme aşamasıdır. Bu aşamada kullanılacak olan temizleyicilerin PH değerlerinin cilt ile uyumlu ve nazik olması gerekir. Özellikle hassas cilt tipine sahip olan kimselerin en nazik temizleyicileri seçmeleri gerekir.

Yağlı cilt tipine sahip olan kişilerin ise komedojenik olmayan yüz temizleme jellerini tercih etmeleri gerekmektedir. Ayrıca günde 2 kereden daha fazla temizleme işleminin yapılması cildin daha fazla yağlanmasına yol açacağından, günde en fazla 2 kez yüzünüzü yıkamalısınız.

Kuru cilt tipinin temizlenmesinde kullanılacak ürünlerin ise nazik ve nemlendirici özelliğinin bulunması gerekmektedir.

Karma cilt tipine sahip olan kişilerin sebumu dengeleyici özellikler taşıyan temizleyicileri tercih etmeleri gerekmektedir.

Hassas cilt tiplerine sahip olan kişilerin kullanmaları gereken temizleyicilerin özellikleri arasında nazik olması ve AHA ile BHA içeriklerinin bulunmaması gerekir.Ayrıca içeriğinde alkol bulunan ürünlerden de uzak durulması gerekmektedir.

cilt-tiplerine-gore-bakim.jpg

Tonik

İkinci aşamada ise tonik uygulaması bulunur. Bunun için hassas ciltler toniklerini seçerken, ürünlerde nemlendirici ve yatıştırıcı terimlerinin bulunmasına dikkat edilmesi gerekir.

İçeriğinde alkol bulunan tonikler ise sivilceli ve yağlı cilt tiplerinin kullanımına uygundur. Sivilceye meyilli olan yağlı ciltlerin dikkat etmeleri gereken bir diğer nokta ise salisilik asit içeren ürünleri tercih etmeleridir.

Olgun ciltler için tonik seçerken ölü hücreleri arındırıcı ve yeni hücre üretimini destekleyen ürünlerin seçilmesi gerekir.

Cilt tipiniz ne olursa olsun seçeceğiniz nemlendiricinin cilt tipinize uygun olması ve hafif yapılı olması önerilmektedir.

Nemlendirme

Yağlı cilt tiplerinin nemlendirmeye ihtiyacı olmadığı yönündeki inanışlar doğru değildir. Yağlı cilt tiplerinin de diğer tüm cilt tipleri gibi hidrasyona ihtiyaçları vardır. yağlı cilt tipleri için uygun olan nemlendiriciler ise hafif dokulu olan ve komedenlere neden olmayan kremlerin veya losyonların kullanılması gerekir.

Kuru cilt tiplerinin nemlendirmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, cilt henüz nemliyken nemlendiricinin uygulanması olmaktadır.

Karma ciltlerin kullanması gereken nemlendiricilerin yağsız özellikler taşıması gerekmektedir. Eğer kırışıklık gibi bir problem varsa o zaman retinol kremlerden yardım alınabilir.

Hassas cilt tipi için kullanılacak nemlendiricilerin cilt tahrişlerini engelleyen ve besleyici nitelikleri bulunan kremlerden tercih edilmesi gerekmektedir.

Makyaj yapmayan kişilerin günde bir kez yüzlerini temizlemeleri yeterli olmaktadır. Makyaj yapan kişilerin ise günde 2 kez yüzlerini temizlemeleri önerilmektedir. Cildin daha fazla temizlenmesi ise doğal yağlarını kaybetmesine sebep olabileceği için önerilmemektedir.

Maske

Yağlı cilt tiplerinin haftada 3 kez maske yapılmasına ihtiyacı vardır. Kullanılacak maskelerin ise sebumu dengeleyici ve arındırıcı özelliklerinin bulunması gerekir.

Serumlar

İçeriğinde C vitamini, büyüme faktörleri ya da peptidler içeren serumların da düzenli olarak cilde uygulanması gerekir. özellikle gündüz bakım rutinlerinde uygulanmaları önerilmektedir. geceleri ise retinol içeren serumların tercih edilmesi gerekmektedir.

istock-1188167206-1.jpg

Güneş Kremi

Özellikle koyu cilt rengine sahip olan kişilerin ciltlerini daha fazla güneşten korumaları gerekmektedir. Çünkü koyu renk pigmentleri UVA ve UVB ışınlarını daha fazla çeker.

Bunun dışında diğer bütün cilt tiplerinin güneş ışınlarından korunması gerekmektedir. Çünkü güneş ışınları cilde zarar verir. Güneş kreminin güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulanması gerekir.