Evde Saç Bakım Önerileri

Evde Saç Bakım Önerileri

Saç bakımı da genel bakımlarımız kadar önemli olup gerekli bakımı yapmazsak zamanla saçlarımız yıpranır ve dökülmeler başlar.

Kadınlar için saç kullanılan aksesuar kadar önemlidir. Saç yapısına göre yapılacak bakımlar da değişiklik göstermektedir. Parlayan ve ışıl ışıl saçlar herkesin hayal olup maalesef çoğumuzda yanlış beslenme ve bakım sebebiyle saçlar cansız ve sönük gözükmektedir. Evde saç bakımı yapmak için profesyonel yardıma gerek yok. Evde yapacağınız saç bakımı ile hem zamanınızdan hem de paranızdan tasarruf etmiş olacaksınız.

shutterstock-1064433464-16-9-1560919731-880x495-16-9-1570168362.jpg

Saç bakımında genel olarak dikkat edilmesi gereken püf noktalar;

l Saçlar sıcak suyla yıkanmamalı ve iyi durulanmalı

l Saçların yağa ihtiyacı vardır yağ kaybeden saçlar mat ve cansız gözükür

l Soğuk veya ılık suyla saç yıkamak kafadaki kan dolaşımını hızlandırır ve saç kökleri beslenir.

l Saçın yapısını bozan en önemli faktör her gün yıkanmasıdır, her gün yıkanması saçın doğal kökündeki yağı temizleyerek saçların kurumasına ve dökülmesine yol açar. Saç kendi yağıyla da beslenmeli.

l Özellikle boyalı saçlar için özel şampuanlar kullanılmalı ve saçlar boyandıktan 2 gün sonra yıkanmalıdır.

l Sağlıklı saçlar için özellikle beslenme düzeni de önemlidir omega3, b12 vitamini saçlar için önemli vitaminlerdir.

Şimdi gelelim evde kolayca yapılacak saç bakımlarına;

Kuru ve yıpranmış saçlar için; kuru saçlar için özellikle yıkadıktan sonra Hindistan cevizi yağı, badem yağı, çörek otu yağı ve zeytin yağı ile kolayca bakımını yapabiliriz. Protein alımına da dikkat etmemiz gerek kuru saçlar için.

l Yumurta maskesi; yumurta sarısı kuru ve yıpranmış saçlar için güçlü bir maskedir, yumurta sarısını çırptıktan sonra içine bir miktar zeytinyağı ekleyip saç diplerimize güzelce yedirip ortalama 30 dakika bekleyip saç tipinize uygun şampuanla güzelce yıkayabiliriz.

Yağlı saçlar için maske; elma sirkesi yağlı saçlar için en önemli faktörlerden biridir. Bir bardak suya 3 kaşık elma sirkesi koyup saçlara kompres yapıp 3-4 dakika bekledikten sonra durulayabiliriz. Hafta da 2 kere kullanmanız yeterli olacaktır.

l Limonda yağlı saçlar için diğer besleyici ve etkileyici bakım maskesidir. İki adet limonun suyunu 2 bardak suyla karıştırıp içine de biraz bal koyup saç diplerimize güzelce yedirip beş dakika bekleyip durulayabiliriz. Etkili sonuç için maskeleri düzenli ve hafta da en az 2 kere uygulamalıyız.

sac-bakimi-1-custom.jpg

l Siyah çay da saç diplerindeki gözenekleri sıkarak fazla yağ oluşumunu engeller. Bir bardak suya bir tatlı kaşığı siyah çay ekleyip kaynatalım, biraz demlemeye bırakıp süzelim ve soğumasını bekleyelim ve saç derimize güzelce yedirelim 5 dakika bekletip yıkayalım etkili sonuç için hafta da 2 kere uygulayalım.

l Aloevera bakımı aloevera da bulunan mineraller ve vitaminler yağlı saçlardan kurtulmak için önemlidir. Bir tatlı kaşığı alovera’yı bir kaşık limon suyu ile karıştırıp sulandırıp saç diplerine yedirip 5 dakika bekleyip saçımızı durulayalım. Aloevera saç derisini derinlemesine temizleyen bir bakım ürünüdür.

l Karbonat bakımı karbonat da yağlı saçlar için ideal bir üründür. Bir kaşık karbonatı bir bardak suda iyice karıştırıp saç diplerine masaj yaparak 10 dakika kadar bekleyip durulamak yeterli olacaktır.

l Yumurta beyazı iyice çırptıktan sonra saçlarımıza güzelce yedirip ortalama 5-10 dakika bekletip durulamak yeterli olacaktır.

İnce ve seyrek saç yapısı için doğal bakım; saçları ince, seyrek, zayıf olanlar protein ağırlıklı bakım yapmalılar saç diplerini güçlendirmeniz lazım. Bu tip saçlar çabuk dökülür ve geri kazanımı oldukça zordur, şimdi sizlere bu tip saçlar için hem bakım hem de güçlendirip tekrar saç çıkması için birkaç tüyo paylaşalım. Saçlarınıza bakım yapmadan saçlarınızın temiz olduğundan emin olalım saç kökleri temizlenmiş olsun ki maske diplere köklere işlesin.

l Kekik suyu ile saç diplerimize güzelce yedirerek masaj yapıyoruz arkasından lavanta yağı ile kantaron yağını karıştırıp saç diplerimize yediriyoruz ve arkasından 30 dakika sonra yıkamak yeterli. Kekik suyu saç diplerindeki cereyanı boşaltarak köklerin açılmasını sağlıyor, lavanta yağı ile kantaron yağıda hücre yenileyici özelliği sayesinde bu bakımı önemli hale getiriyor.

l Yumurta maskesi güçlü bir protein kaynağı olan yumurta düzenli kullanımda saç diplerini güçlendirir ve yeni saç çıkmasına destek sağlar. Evde kolayca hazırlanacak bu maske için en önemli detay ikisini bir arada kullanmak beyazı da sarıyı da kullanmak saçınızın yoğunluğuna göre bir ya da iki adet yumurtayı kırıyoruz ve güzelce çırptıktan sonra içine zeytin yağıda ekleyip güzelce karıştırıp saçlarımıza özellikle saç diplerine yediriyoruz ve ortalama 30 dakika bekletip güzelce yıkamamız yeterli olacaktır haftada 1-2 kere yapmamız yeterli olur.

Genel olarak sizlerle saç bakım detaylarını paylaştık ama bazı ufak tefek detayları da göz önünde bulundurarak saçlarımıza bu bakımları yaparsak daha iyi sonuçlar alırız.

- Saçlarımızı düzenli kestirmek ortalama 4 ayda bir uçundaki kırıkları aldırmalıyız ki uzamaya engel olan faktörü ortadan kaldıralım.

- uygun olan saç şampuanını kullanmak ve içeriğine dikkat etmek gerekir. Bir şampuanda paraben, sls, formaldehit, propilen, alkol gibi içeriği olmayan şampuan almalıyız hatta mümkünse saç yapımıza uygun sabunlar kullanmak daha doğal ve sağlıklı olabilir.

zeytinyag-sac-shutter-16-9-1562131879.jpg

- saçın doğal kendi yağıyla da beslenmesini sağlamak.

-tarak kullanımı da önemli olan bir diğer etken ürün saçlarımızı tararken elektriklenmeyi önlemek için ahşap yada kemik tarak kullanılması önemlidir.

-ve sürekli toplu olmamasını yani saçlarımızın da hava almasını sağlamak gerek.

-duşta tırnaklarımızla değil parmak uçlarımızla ovalamamız lazım ki saç diplerimiz tahriş olup dökülmesin.

-düzenli saç bakımını yapmalıyız ve olabildiğince saçımızı yıpratan boyadan uzak durup evde doğal yollarla boyamızı yapmalıyız.

-fön maşa bunlar sürekli kullanımda saça ciddi zarar verir ve yıpratır olabildiğince en aza indirmeliyiz.

Evet geldik yazımızın sonuna saçlarımız bir ağaç gibidir gerekli zamanda gübresini ve budamasını yapmazsak sağlıklı meyve alamayız.