Hayal Ettiğiniz Saçlara Kavuşmamız İçin Tüketmemiz Gereken Besinler

Hayal Ettiğiniz Saçlara Kavuşmamız İçin Tüketmemiz Gereken Besinler

Hayal edilen güçlü,parlak ve canlı saçlara kavuşmamız için gerekli olan mucizevi besinleri ayrıntılı bir şekilde makalemde değerlendirdim.

"Özellikle kadınlar saç sağlığına çok dikkat ederler. Onların bu konudaki özeni, bizler için de çok önemli ve değerlidir. Işıl ışıl, canlı, güçlü görünümlü saçlar herkesin hayali ve kuşkusuz en önemli aksesuarımız olmayı sürdürmektedir. Peki böyle güçlü saçlara sahip olabilmek için saç sağlığının beslenme koşulları ile direkt ilişkili olduğunu düşündünüz mü? Tabiri caizse saçlarımızı yeniden diriltecek, yani onlara can katacak çok önemli besinleri anlatmanın zamanı geldi. Biz insanlar nasıl yararlı besinler ile güzel va sağlıklı bir görünüme kavuşuyor isek aslında aynı şey saçlarımız için de geçerli. Onlara ihtiyacı olan besini verirsek onlar da ışıl ışıl ve canlı bir görünüme kavuşacaktır. Şimdi gelin bu besinleri öğrenelim.

Balık

Balık besininin tüketilmesi, içerisindeki protein, B12 vitaminleri, demir içerikleri ile saç rengimizin mat bir hale gelmesini ve baş derisinin kuru hale gelmesini önlemektedir. Özellikle de somon balığı çinko ile omega-3 içerikleriyle güçlü saçlar için büyük önem arz eder. Haftada iki üç defa balık tüketilmesi önerilmektedir.

Somon

Omega-3 yağı yönünden çok zengin olan somon balığı, saçlarımızı güçlü bir hale getirecek protein miktarını ve saç derimizin nemli bir halde durmasını ve saçın beslenmesine katkı sağlayan yağları bulunduruyor. Ayrıca omega-3 saçımızdaki derinin kayganlaşmasını sağlar, enflamasyon halini ve kırılgan olan saçlara neden olan kuruluk halini azaltmaktadır. Somon balığından yarar sağlamak için bir haftada 2-3 defa tüketilmesi önerilmektedir. Balıklar arasında somon balığının ayrı bir yeri olduğu için ayrı bir başlık altında değerlendirmek istedim.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Koyu tonda yeşil yaprağı olan sebzeler içerisinde bulundurdukları A ile C vitaminleri sayesinde saçlarımıza parlaklık vermektedir. Antioksidan içerikleriyle yıpranma karşıtı bir rol oynar. Özellikle de sebzeler arasında ayrı bir önemi olan ıspanak sebzesi folik asitler, demir, C vitaminleri ile saçlarımızı besler ve güçlü bir hale kavuşmasını sağlar. Demir, özellikle de kadınlar ile vejetaryenler açısından yeterli ölçüde tüketilmesi gerekli değerli bir mineral olmaktadır. Demir yönünden bir eksiklik direkt saç dökülmelerine sebep olur.

Ispanak

Ispanağın yaprakları sağlıklı bir beslenmenin değerli bir yeri olduğu herkesçe bilinmektedir. Bunun yanında bu ıspanak yaprakları saçlarımız için çok önemli bir destek olan etkisi olduğu ortaya çıktı. Ispanak yaprakları demir bakımından çok önemli ve değerlidir. Anemi diye tabir edilen yani demir yönünden eksiklik saçlarımızın köklerine, kan akış durumunun bozuk bir hale gelmesine ve bunun sonucunda saç yitirilmesi ve başka sorunlara sebep olabilme seçenekleri olma durumu nedeniyle demir, saçlarımızın sağlığı için çok değerli ve önemlidir. Ayrıca ıspanak fazlaca A vitamini içermektedir. A vitamini de saçımızın sağlık durumunu korumakta olan doğal yağların ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Ispanak sebzesi aynı zamanda saçlarımızın yapısını meydana getiren kolajen oluşumunda lazım gelen C vitamini yönünden de zengin bir durumdadır. Ispanak sebzesini de ayrıntılı bir şekilde değerlendirmiş olduk şimdi diğerlerini incelemeye devam edelim.

Kuru Baklagiller

Protein içerikleri ile saçlarımızın büyümesine katkı sağlamaktadır. Bunun yanında demir ve çinko kaynağı olmasından ötürü saçlarımızın sağlıklı bir şekilde uzamasında fayda sağlarlar. Bir haftada en az bir kez tüketilmesi önem arz etmektedir.

Tavuk Ve Hindi Eti

Yetersiz miktarda protein alınması saçlarımızın gücünü yitirmesine, cansız bir görünüme kavuşmasına, bununla da kalmayıp saçlarımızın dökülmelerine sebep olmaktadır.

Yağsız beyaz et

Tavuk benzeri yağsız olan protein kaynakları kümes hayvanları, saçlarımızın dinlenme aşaması da olarak adlandırılan ‘telojen evresi’ aşamasından ayrılmasına katkı sağlamaktadır. Telojen evresinde bulunan saçlar uzamayı bırakmakta ve saç döngü halinin bir parçası gibi dökülmeye başlar. Daha çok saçın bu evrede bulunması demek gözle görülür bir biçimde saç dökülmesi demektir.

Yağlı Tohumlar

İçerisindeki selenyum mineralleri ile çinko mineralleri sayesinde saç derimizin sağlığı açısından önem arz etmektedir. Özellikle de cevizi söylemek gerekir ki omega-3 içerikleri ile güçlü saçlar en önde bulunmaktadır. Çiğ badem ve ceviz kuruyemişleri her gün tüketilmesi önemli olmaktadır.

Yumurta

Biyotin kavramı, saçlarımızdaki foliküllerinin fonksiyonunu arttırmaktadır, saçlarımızın dökülmesini azalmasında önemli bir yeri vardır. Ayrıca, vücudumuzdaki yağ asidini metabolize etmekte ve saçlarımızın uzama aşamasını hızlı bir hale getirerek desteklemektedir. Yumurta genellikle spor yapan insanlar için önemli olduğu bilinse de sağlam bir protein, çinko, magnezyum ve demir içerikleri ile saçlarımızı için harika bir kaynak olarak görülmektedir. Biotin, saçın oluştuğu keratinin altyapısının meydana gelmesini desteklemektedir. O nedenle omlet ya da çırpılmış yumurta yapar iken yumurtaların sarı kısmını atmayın. Kolesterol sorunu yüzünden yumurtanın beyazı git gide popülerliğini artırmış oldu. Fakat saçlarımızın en güzel biçimde görünüme kavuşmasını sağlayan biotin, yumurtaların sarı kısmında bulunmaktadır.

Süt Ve Süt Ürünler

Süt ve süt ürünleri, kalsiyum yönünden zengin kaynaklar olarak bilinmektedir. Kalsiyum da saçlarımızın büyümesi için epeyce önem taşımaktadır. Ana ile ara öğünlerdeki listemize kesinlikle az yağlı olarak tabir edilen süt ile süt ürünlerini eklemeliyiz. Bunlar ihmal edilmemesi gereken besin değerleridir. Süt ile süt ürünü besinler erken yaşta alındığında nasıl boy uzamasına yardımcı oluyorsa saçlarımızın büyümesine de katkı sağlamaktadır.

Süzme yoğurt

Mükemmel bir şekilde saç dostu olan bir protein yuvası olmasının yanında yoğurt saçlarımızı beslemekte olan D vitaminleri ile vitamin B5 kaynaklarıdır. Ortaya konulan araştırmalar D vitaminlerinin eksikliği saç kayıplarına sebep olma ihtimalini gösteriyor; kısa ve net bir şekilde açıklamak gerekir ise düzenli bir şekilde bu vitaminleri almak büyük önem arz etmektedir. Şunu da söylemek gerekir ki avokadoda yaptığımız gibi yoğurdu yemenin yanında maske olarak kullanmak da saçlarımıza önemli bir şekilde sevgi gösterisinde bulunma fırsatıdır.

Avokado

İçerisinde sağlıklı bir şekilde yağ bulunduran bir başka besin türü de avokado olmaktadır. Saçlarımızın parlak bir görünüme kavuşmasını ve yumuşak bir halde durmasına katkı sağlayacak tekli olan doymamış yağı içermektedir. Saçlarımızın sağlığını iyi bir hale getirmek için öğünlerimize çeyrek ya da yarım bir şekilde avokado eklemeniz yararlı olacaktır. Şunu da söyleyebiliriz ki avokado sevmiyor olabilirsiniz bu durumda saç maskesi şeklinde kullanmanız mümkündür. Ezmeye başladığınız avokado meyvesini zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı ile beraber bir halde saçlarımızın uç kısımlarına sürerek uygulayabilirsiniz. Saçlarınızın yumuşak bir kıvama ulaştığını anlayacaksınız