Elektronik İmza Nedir? Nerelerde Geçerlidir?

Elektronik İmza Nedir? Nerelerde Geçerlidir?

Elektronik İmza Nedir? Nerelerde Geçerlidir? Teknoloji çağının getirmiş olduğu en büyük yeniliklerden biri de elektronik imzadır. Yasal olarak sizlerin imzanızı dijital ortamda kullanabilmenize imkan sunan elektronik imza genel olarak ıslak imzanızın kull

Elektronik İmza Nedir? Nerelerde Geçerlidir? Teknoloji çağının getirmiş olduğu en büyük yeniliklerden biri de elektronik imzadır. Yasal olarak sizlerin imzanızı dijital ortamda kullanabilmenize imkan sunan elektronik imza genel olarak ıslak imzanızın kullanılabileceği her alanda geçerli olarak tercih edilmektedir.

e-imza-nedir-nasil-alinir-w1145-h572-op.jpeg

Elektronik İmza Nedir?

Elektronik imza online işlemleriniz için kullanabileceğiniz ve dijital ortamda resmi işlemleriniz için de tercih edebileceğiniz imzanızdır. Yasal olarak kimliğinizi doğrulamak için de kullanabileceğiniz elektronik imza e-imza olarak tanımlanmaktadır.

Hem bireysel olarak hem de kurumsal olarak elektronik imzanızı oluşturabilir ve dijital ortamda güvenle kullanabilirsiniz. Islak imza yerine geçen elektronik imzanızı sizlerin yasal olarak kuruluşlar tarafından imzanızı kabul etmelerini sağlar.

Elektronik İmza Islak İmza İle Aynı Mıdır?

Elektronik imza sizlerin imzanızın elektronik ortamda kayıt edilmesi ve adınıza tanımlanması demektir. Günlük olarak işlemlerinizde büyük kolaylık sunacak olan elektronik imza ıslak imza yerine de geçmektedir. Yasal olarak adınıza tanımlanan elektronik imza 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında korunmaktadır ve ıslak imzanızın gerekli olduğu her belge için güvenle kullanabilmeniz anlamına gelmektedir.

Elektronik imza hakkında hazırlanan kanuna göre ise elektronik imza ile ilgili hazırlanmış olan her belge birer senet niteliği taşımaktadır. Ayrıca elektronik imza ile hazırlanan belgelerin hepsi kesin delil niteliğine de sahiptir.

Elektronik İmza Her Alanda Geçerli Midir?

Elektronik imza ıslak imzanın gerekli olduğu her alan için geçerli olabilmektedir. Ancak elektronik imza genellikle dijital ortamda sizleri büyük bir yükten kurtardığı için elektronik ortamda daha sık tercih edilmektedir. Elektronik imza ile ilgili hazırlanan kanuna göre ise evlilik, veraset verme, emlak alımı veya emlak satımı ve intikal işlemleri için elektronik imza geçerli olmaktadır. Bu işlemler için yasal olarak kişilerin ıslak imzası gerekmektedir.

Elektronik İmza Ücretli Midir?

Elektronik imza yıllık olarak kullanabileceğiniz bir kolaylıktır. Dilerseniz en az 1 yıl olmak üzere kişisel veya kurumsal olacak şekilde elektronik imzanızı belirli bir ücret karşılığında kullanabilirsiniz. Bununla birlikte 2 veya 3 yıllık olarak da elektronik imza sürenizi yine belirli bir ücret karşılığında yenileyebilir veya uzatabilirsiniz.

unnamed.jpg

Elektronik İmza Nasıl Alınır?

Elektronik imza BTK tarafından onaylanmış olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar aracılığı ile alınabilmektedir.

Bulunduğunuz bölgedeki en yakın hizmet sağlayıcısına ise BTK’nın sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kişisel olarak alacağınız elektronik sertifika dışında kuruluşlar adına kullanacağınız elektronik imzalar için ise TÜBİTAK UEKAE aracılığı ile ıslak imza oluşturabilirsiniz.

Islak imza yerine de kullanabileceğiniz elektronik imza alabilmek için mağdur olmamanız adına sadece BTK’nın onaylamış olduğu ve resmi sitesinde yayımlamış olduğu sağlayıcılardan temin edilmiş olması gerekmektedir.

BTK’nın resmi sitesi aracılığı ile duyurulan sağlayıcılar haricinde herhangi bir kuruluşun elektronik imza oluşturma ve onaylama yetkisi bulunmamaktadır.

Elektronik İmza Nasıl Kullanılır?

BTK aracılığı ile onaylanmış olan sağlayıcılardan temin ettiğiniz elektronik imzanız sizlere akıllı kart üzerinden teslim edilmektedir. Elektronik imzanızı cihazınıza yüklemek ve dilediğiniz zaman kullanabilmek için öncelikli olarak sizlere gönderilen kart içerisinde bulunan yazılımı bilgisayarınıza kurmalısınız. Daha sonra bu yazılım ile birlikte elektronik imzanızı rahatlıkla tüm medya araçlarınıza yükleyebilir ve dilediğiniz yerde kullanabilirsiniz.

elektronik-imza-nedir-nasil-alinir-kullanilir-687x400.jpg

Bilgisayarınıza yazılım indirmediyseniz sizlere elektronik imza alma konusunda aracı olan sağlayıcıların sitelerinden de elektronik imzanıza kolaylıkla erişebilirsiniz. Ancak yazılımınızı bilgisayarınıza kurduktan sonra kısa süre içerisinde elektronik imza sertifikanıza da erişebilmektesiniz.

Elektronik imzalar kimlik doğrulama için kesin delil olabilecek bir kanıttır. Kullanılacak belgenin veya mesajın onaylanması için elektronik imza online olarak geçerli olmaktadır.