CHP'li Gürer” tarıma kadın eli daha çok dokunmalı” diyerek atılması gereken adımı açıkladı

CHP'li Gürer” tarıma kadın eli daha çok dokunmalı” diyerek atılması gereken adımı açıkladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, kadın girişimcilere yönelik tarımsal desteklemelerle ilgili faaliyetlerin açıklanmasını talep ederek dikkat çeken önerilerde bulundu

Önergeyi yanıtlayan Bakan Vahit Kirişçi, bitkisel ve hayvansal üretimde kadınlara yönelik uygulanan desteklerle ilgili rakamsal verileri açıkladı. Bakan Kirişçi, son 5 yılda 518 kadın girişimciye 84 milyon TL hibe ödemesi yapıldığını bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Tarımsal faaliyetlerde çalışan kadınların kayıt dışı çalışmalarına ilişkin olarak; son 5 yılda elde edilen rakamsal veriler nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı girişimci kadın teşvikleri son 5 yılda hangi alanda kime ne kadar hibe desteği sağlanmıştır?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Kirişçi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2017 yılından günümüze kadar 481 kadın girişimciye 84 Milyon TL hibe ödemesi yapıldığını açıkladı.

2019 yılı için pilot olarak 4 ilde uygulanan "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi ile de kırsal alanda genç ve eğitimli girişimcilere tarım, hayvancılık, su ürünleri, ormancılık ve gıda konularında uygulayacağı projelerde 100.000 TL. hibe ödemesi yapıldığını belirten Bakan Vahit Kirişçi, kadınlara yapılan pozitif ayrımcılık ile 44 kadın girişimciye 4,4 Milyon TL hibe ödemesi yapıldığını ifade etti.

Bakan Kirişçi, “2016-2018 yıllarında uygulanan genç çiftçi projeleri kapsamında toplam 47.750 proje uygulanmıştır. Uygulanan toplam projelerin yüzde 60,2'sine tekabül eden 28.783 proje kadınlarımız tarafından uygulanmış 863,4 Milyon TL hibe desteği verilmiştir” dedi.

Kadın girişimcilere, Hayvancılık faaliyet alanına giren hibe destekleriyle ilgili rakamsal bilgileri de veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, şu açıklamayı yaptı: ​,

Bakan Kirişçi, Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımlarının Desteklenmesi, Arıcılık ipekböcekçiliği Kaz ve Hindi Yatırımlarının, Arı Ürünleri Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi Kraliçe Arılarla El Ele Aktif Eğitime Projesi, Orman köylülerine yönelik olarak, ORKÖY desteklemeleri gibi projelerle kadın çiftçilerin desteklendiğini açıkladı.

GÜRER: “KADINLAR DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kırsal alanlarda kadın çiftçilerin en az erkekler kadar tarımsal faaliyetlerin içinde yer aldığına dikkat çekerek, kadınların üretimde daha çok bulunmaları için var olan destekleme programları ve projelerin artırılması gerektiğini belirtti. Gürer” köye dönüş ve kırsalda kadın varlığının arttırılması için kadınlara özel projeler attırılmalıdır .Mevcut projeler sorunların aşmasına yetmemektedir.

Rakamsal bakan verileri üst üste toplandığında bir çalışma varmış gibi görülse de nüfusa orantılandığında çok küçük bir katkı olduğu görülür.Kırsala dönen ve tarımla uğraşan her kadın için cazip destekler sağlanmalıdır.Öncelikle kadın çiftçi SGK primi devlet karşılamalı ve üretilen ürüne alım zarar halinde karşılama taahhüdü sağlanmalıdır.Kadın Kooperatifi ve kadın sosyal taleplerine yönelik kırsala özel çalışmalar geliştirilmeli ve kapanan köy okulları,sağlık ocakları gibi ihtiyaç kurumlar yeniden açılması sağlanmalıdır” diye konuştu.