Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Talimatı! 4 Milyon Kişinin Borcu Yapılandırılacak…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Talimatı! 4 Milyon Kişinin Borcu Yapılandırılacak…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın sürecinde vatandaşların yaşadığı maddi hasarı onarabilmek için geniş kapsamlı bir çalışma yapılması üzerine bir talimat verdi. Yaklaşık 4 milyon vatandaşın 500 milyar liraya yakın borcunu kapsayacak bu düzenleme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın sürecinde vatandaşların yaşadığı maddi hasarı onarabilmek için geniş kapsamlı bir çalışma yapılması üzerine bir talimat verdi. Yaklaşık 4 milyon vatandaşın 500 milyar liraya yakın borcunu kapsayacak bu düzenleme şimdiye kadar çıkartılmış olan en kapsamlı yapılandırma olacak gibi gözüküyor…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yapılacak düzenleme bugüne kadar yapılmış olan en kapsamlı yeniden yapılandırma paketi olacak. Yapılandırma üzerine çalışmalara başlandı.
Trafik cezalarından emlak vergisine kadar birçok kamu kurumuna olan borçların ödenmesinin kolaylaştırılması, bir dönem ertelenmesi ve uzun vadeli taksitlendirme planları üzerinde çalışılıyor. Yeniden yapılandırma kapsamında öğrenim kredi borçlarının da bulunması bekleniyor.

YAPILANDIRMAYA YOĞUN TALEP

Yaz döneminde sahada bulunan milletvekillerine devlete olan borçların yeniden yapılandırması konusunda vatandaştan büyük talep geldi. Yalnızca vatandaştan değil, iş dünyasından da aynı yönde isteklerin gelişi AK Parti toplantılarına ulaştı. Tüm bu istekler doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kapsamlı bir çalışma başlatılması talimatında bulundu.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandığını ve gelecek olan düzenlemeyi istihdam paketine eklemenin düşünüldüğünü belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklarla toplantılar gerçekleştirilerek düzenlemenin hatları ve kapsamları belirlenmeye çalışıldı.
İşte AK Parti’nin hazırladığı paketin detayları…

EN KAPSAMLI YAPILANDIRMA

Yapılandırma kapsamına vergi borçları, sigorta prim borçları, köprü geçiş cezaları, trafik ve gümrük cezaları ve belediyelere olan çeşitli borçlar da dahil olmak üzere birçok idari para cezalarının girmesi bekleniyor. Böylelikle, bu düzenleme bugüne kadar çıkartılmış en kapsamlı yeniden yapılandırma olarak öngörülüyor.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARI DA GÜNDEMDE

Öğrencilerin üniversite öğrenim kredilerinin borçlarıyla ilgili talepleri çok uzun zamandır gündemde. Üniversite mezunu öğrencilerin öğrenim kredileri ve borçlarıyla ilgili yaşadıkları sorunlar ve talepleri daha önce cumhurbaşkanına iletilmişti. Erdoğan talimatları doğrultusunda öğrenim kredi borçlarının da yeniden yapılandırma kapsamına girmesini istedi.
Aynı zamanda, AK Parti çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının da yapılandırma kapsamında olmasını istiyor. Fakat bu konudaki karar henüz verilmiş durumda değil.

500 MİLYARLIK BORÇ PAKET KAPSAMINDA

Paket kapsamına girecek yapılandırmadan yaklaşık olarak 4 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Bu 4 milyon vatandaşın toplam borç tutarı ise 500 milyar lira olarak söyleniyor.

BİR YIL ERTELEME OLANAĞI

AK Parti yaşanılan pandemi döneminde borçların ödenmesinin sıkıntılı olduğunu bildiklerini belirtti. Bu durumda borçlar yapılandırılsa ve taksitler başlatılırsa vatandaş ödemeler konusunda yine zorluk yaşayacak, bu sebeple bir yıl süreyle tüm borçlar ertelensin daha sonra taksitler başlatılsın önerisinde bulundu.
Bir yıl erteleme üzerine çalışmalar yapılmaya başlandı. Fakat erteleme süresinin 6 ay veya daha kısa bir süre için olabileceği de gündemde olan konular arasında. Planlanan çalışma kapsamında erteleme sonrası borçlar süreli taksitlere bölünecek.

FAİZ VE CEZALARDA İNDİRİM

Diğer yapılandırmalara göre daha kapsamlı olacak paket ile ilişkin borçların gecikme faizleri ve gecikme zamları gibi başlıklarda da indirime gidilmesi planlanıyor. Fakat indirim oranının ne kadar olacağı henüz netleşmiş değil. Aynı zamanda taksitlerini düzenli ödeyecek olan vatandaşlarla ilgili de her türlü haciz işlemlerinin de durdurulması planlanıyor.

DÜZENLİ BORÇ ÖDEYEN VATANDAŞLAR

Borçlarını düzenli olarak ödeyen vatandaşların ödüllendirilmesine ilişkin bir konu da paket gündemi arasında bulunuyor. Düzenli borç ödeyen vatandaşlara yönelik bir jest yapılması konuşuluyor fakat bu konu henüz düşünce aşamasında ve bir karara bağlanmış durumda değil.