Erdoğan 2. Defa Dolar Uyarısında Bulundu..! Pazartesinden itibaren...

Erdoğan 2. Defa Dolar Uyarısında Bulundu..! Pazartesinden itibaren...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yılbaşından itibaren kurun, bu hafta başındaki gibi makul bir seviyede istikrar kazanacağını değerlendiriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dövizdeki dalgalanmayı kontrol altına aldık. Kurun bugünlerde tekrar oynamaya başlaması geçici bir durumdur. Yılbaşından itibaren kurun, bu hafta başındaki gibi makul bir seviyede istikrar kazanacağını değerlendiriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Kurulu'nda konuşuyor.

YENİ EKONOMİK DÜZENDE TÜRKİYE'NİN YERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi gündemine dair yaptığı konuşmasının başında Türkiye'nin yeni ekonomik sistemde istediği yeri alması için harekete geçtiğini söyledi.

"Türkiye olarak sarsıntının acı sonuçlarından kendimizi korumakla ve dünya 5'ten büyüktür diyerek çarpıklıklara itirazımızı dile getirmekle kalmadık, yeni küresel yönetim ve ekonomi sisteminde hak ettiğimiz yeri almak için de harekete geçtik. Artık tüm gücümüzü ve imkanlarımızı istihdam ve istikrar odaklı yeni ekonomimizi yerleştirmeye ve geliştirmeye tezkif ediyoruz."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DÖVİZ AÇIKLAMASI

Döviz kurundaki geri çekilme ardından yeniden başlayan yükselme tredi ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan dolar kurunun istikrar kazanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan döviz kuru dair"Üretim ve ihracat tarafında işler yolunda gidiyor. Bu süreçte önümüze sıkıntılar da çıkıyor. Son dönemde yaşadığımız önemli sorunlardan biri Döviz kurundaki dengesiz dalgalanma ve fiyatlardaki fahiş artıştır. Bu iki sorundan döviz kurundaki dalgalanmayı kontrol altına aldık. Yılbaşından itibaren kurun bu hafta başındaki gibi makul seviyede istikrar kazanacağını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

KUR KORUMALI VADELİ MEVDUAT YATIRIMI

Döviz kurunun sabitlenmesinde kullanılan kur korumalı vadeli mevduat sistemi hakkında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni sistemin temel amacını açıkladı.

"Amacımız hem iş insanlarımızı hem vatandaşlarımızı, 1 ay, 6 ay, 3 yıl sonrasını görebilecekleri yatırım ve tasarruf kararlarını verebilecekleri güven ve istikrar iklimine kavuşturmaktır. Bir defa şu ikiliyi unutmayacağız. Güven ve istikrar. Kuruluşumuzdan itibaren ekonomik anlayışımızı bu iki kavramın üzerine yerleştirdik."

VATANDAŞLAR BİR TL UYARISI DAHA! GERİ DÖNÜN YILBAŞINDAN İTİBAREN

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında vatandaşları TL'ye dönmeleri konusunda uyararak şu ifadeleri kullandı.

"Kur üzerinden ülkenin ve milletin felaketi pahasına haksız kazanç sağlama niyetinde olanlar bunun bedelini ödemek mecburiyetinde kaldı. Yaşanan kayıplardan dolayı üzüntülüyüz. Ülkemiz ve milletimizin selameti için doğru olanı yapmak da boynumuzun borcudur. Faizlerin düşük, kurun istikrarlı ve yatırımların arttığı bir ortam inşa ediyoruz. Vatandaşlarımızdan açıkladığımız pakete uygun şekilde tasarruflarını kendi paramızda tutmalarını, tüm işlerini kendi paramızla yürütmelerini istiyorum ve tavsiye ediyorum. Türk Lirası bizim paramız, biz onunla hareket edeceğiz. Biz yok şu dövizmiş, bu dövizmiş bunlarla değil. Bir de hep söylüyorum, yine söyleyeceğim. Faiz aşağı faiz yukarı. Arkadaşlar artık lütfen bu işi kitabımızından bir defa çıkaralım. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Bunu bilecek, buna inanacak bununla yolumuza devam edeceğiz."

DÖVİZ KURU İÇİN BİR UYARIDA İŞLETMELERE

Cumhurbaşkanı Erdoğan döviz kuru konusunda bir uyarıda işletmelere bulunarak "Yılbaşından itibaren hem firmalarımızın, hem vatandaşlarımızın kendi paramıza dönüşü daha da hızlandıracaklarının işaretlerini görüyoruz. Alışverişi döviz üzerinden olmayan firmalarımıza da kendi paramız dışında finans aracı kullanmamalarını tavsiye ediyorum. Paketi açıkladığımızdan itibaren mevduatta dövizden kendi paramıza ciddi dönüş başlamıştır. Tüm imkanlarımızı yeni ekonomi modelini yerleştirmeye harcayacağız. Şimdi de son dönemde yaşadığımız gibi döviz kurunda yurt içi talepte kaynaklanan ani, sert, rasyonel temeli olmayan iniş çıkışlar yaşanmasını engelleyecek tedbirleri aldık, alıyoruz. Bütün bunları serbest piyasa ekonomisi kurallarından sapmadan küresel ekonomik sistemdeki güçlü bağlarına zarar vermeden yapıyoruz." dedi.