İsmail Saymaz'dan dikkat çeken iddia! Yeşiller Partisi’nin kuruluşu Aziz Nesin hikâyelerini hiç aratmıyor

İsmail Saymaz'dan dikkat çeken iddia! Yeşiller Partisi’nin kuruluşu Aziz Nesin hikâyelerini hiç aratmıyor

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Yeşiller Partisi’nin “kurulamama” sürecini değerlendirdi. İsmail Saymaz'ın anlattıkları fıkralara konu olacak türdendi.

Saymaz, yazısında Yeşiller Partisi’nin “kurulamama sürecini” şöyle anlattı:

“Yeşiller Partisi’ni kurmak için harekete geçen 40 yurttaş Eylül 2020’de İçişleri Bakanlığı’nın Siyasi Partiler Birimi’ne başvurdu. Dilekçeleri, gerekli evrakları ve partinin tüzük ve programını teslim ettiler. ‘İlgili personelin yerinde olmaması sebebiyle’ Yeşiller Partisi kurucularına ‘alındı belgesi’ verilemedi. Bu belge olmadığı için parti kurulmuş sayılamıyor.

Yeşiller ‘Olur’ diye düşündü. İnsanlık hali değil mi? Birkaç hafta geçti. Eşsözcü Koray Doğan Urbarlı, 28 Eylül 2020’de bakanlıktaki görevlilerce arandı. Urbarlı dışındaki kurucuların adli sicil belgelerinin hatalı olduğu bildirildi. 39 kurucu e-devlet üzerinden evraklarını çıkardı. Tüm evraklar 13 Ekim 2020’de teslim edildi. Ekim 2020’de Urbarlı’nın telefonu bir daha çaldı. Arayan yine İçişleri Bakanlığı. Bu kez… 13 kurucunun iki farklı partide kurucu göründüğü, bu kayıtları sildirmeleri gerektiği bildirildi. Kayıtlar sildirildi. Evrak teslimi için 13 Ekim’de bakanlığa gidildi. Ancak ‘evraklardan sorumlu kişinin Covid-19 hastası olduğu ve yerinde olmadığı, bir hafta sonra döneceği’ belirtildi. Fakat bir daha Yeşiller’e dönen olmadı!

Yeşiller, 30 Aralık 2020’de e-posta üzerinden, 5 Ocak 2021’de yazılı şekilde İçişleri Bakanlığı ve Yargıtay’daki dört birime başvurdu. Yanıt verilmedi. Yeşiller’in avukatları 25 Şubat 2021’de Ankara’ya giderek, iki gün boyunca İçişleri Bakanlığı ile görüşebilmek için çabaladı. Bakanlık, kapı duvardı. Siyasi Partiler Birimi’ne girişleri reddedildi. ‘Görüşeceğiniz memur işe gelmedi’, ‘Gelseler bile birimde değiller’ ya da ‘Telefonunuza çıkacak kimse yok’ diye engellendiler. Yeşiller, Ankara’dan eli boş döndü. Mahkemeye tam bir cevap verilmedi. Yeşiller, bütün çabalarına karşın ‘alındı belgesini’ alamadığı için kurulamadı.

Onlar da ‘alındı belgesinin’ verilmesi için yapılan başvuruya ret anlamına gelen ‘sukut işleminin iptali’ için İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 8. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme üç kez belge istedi. Yanıt gelmedi. Yargıtay’ın gönderdiği yanıtta ise İçişleri Bakanlığı tarafından Yeşiller Partisi hakkında kendilerine bilgi ve belge ulaştırılmadığı bildirildi. Demokrasi tarihinin bu en gülünç yargılaması 15 Eylül’de bitti ve yargı Yeşiller’i haklı buldu. Kararda, alındı belgesinin neden verilmediğinin sorulduğu belirtilerek, ‘Ancak idarece tam cevap verilmediği anlaşılmıştır’ denildi.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.