İzlenme Artıracak Youtube SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

İzlenme Artıracak Youtube SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

SEO, Search Engine Optimization yani arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Google üzerinde ki her alanda kullanılmaktadır.

Verdiğiniz hizmeti insanlara kolay ulaştırabilmek için SEO ayarlarınızı iyi yapmalısınız. Youtube üzerinde de SEO ayarları oldukça önemlidir. Videoyu Youtube’a yükleyim hiçbir şey yapmadan beklemeniz yanlış olacaktır. Sizin içeriğinizle ilgili anahtar kelimeler aratıldığında ön planlarda görünmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Aynı zamanda göründükten sonra görsel ayarlarınızın da güzel görünmesi gerekecektir.

Youtube SEO ayarlarını detaylı bir şekilde uyguladığınız zaman daha fazla gösterildiğinizi fark edeceksiniz. Peki ‘Youtube SEO nasıl yapılır?’ Youtube SEO ayarları nelerdir?’ gibi soruların cevaplarına bakalım.

Youtube SEO Ayarları

Youtube SEO ayarları oldukça detaylı bir iştir, sadece birkaç tane küçük işle bitmemektedir. Yükleme ayarları, kanal ayarları, küçük resimler ve sosyal medya destekleri gibi çok fazla etken vardır. Bunların hepsine detaylı olarak bakalım.

Başarılı Bir Üçleme Yapın (Anahtar Kelimeler)

Başarılı bir üçleme nedir diye sorabilirsiniz. Başlık, açıklama ve etiketler kısmını birbirleri ile optimize edin. İçeriğinizden alakasızı etiketler kullanmanız durumunda hem önerilen videolarda olmayacaksınız hem de videonuz uzun süre izlenmeyecektir. Buradaki önemli husus, videonuz ile tamamen eşleşen anahtar kelimeler belirlemek. (Bu anahtar kelimeleri Google Anahtar Kelime Planlayıcı’sından bulabilirsiniz)

Örneğin, blog yazmakla ilgi videonuz var diyelim, bunun başlığınız ‘’Blog Nasıl Yazılır – (10 Maddede Blog Yazmak)’’ gibi yapmalısınız. Aynı zamanda parantez içinde detaylar eklemek izlenmenizi artıracaktır. Başlığı belirledikten sonra blog ve blog yazmak kelimeleri ile açıklama kısmına kısa metin yazmalısınız. Bunun ardından yine etiketler kısmına da blog, blog yazmak ve buna yakın kelimeler eklemelisiniz. Bu Youtube SEO ayarları için kesinlikle yapılması gereken temel kuraldır.

Başarılı Thumbnail Yükleyin (Video Kapak Resimleri)

Thumbnail yani küçük resim, videonuzu yüklerken seçtiğiniz kapak resmidir. Video açılmadan, önerilenlerde veya aramalarda görünen resme küçük resim denir. Youtube SEO için oldukça önemlidir. Videolarınız ne kadar çok önerilenlere çıkar ve aramalarda görünürse siz de o kadar fazla izlenme alacaksınız. Tabi buradaki önemli detaysa küçük resimlerdir. Videolardan alakasız, basit, dikkat çekmeyen ve amatörce yapılmış küçük resimlere kimse tıklamayacaktır. Dikkat çekici ve videonuzla tamamen uyuşan küçük resim oluşturmalısınız. Burada empati kurabilirsiniz. Bir izleyici olsanız, sizin küçük resimli videonuza tıklar mısınız? cevabı evet ise başarılısınız hayır ise biraz daha uğraşmanız gerekecektir.

Etkileşiminizi Artırın

Youtube’da yüksek izlenmelerin bir diğer nedeni etkileşimdir. Etkileşiminiz yüksek olduğu sürece hem aramalarda hem de önerilenlerde sıkça videonuz gösterilecektir. Bunun için yapmanız gereken kriterler, videonuzun uzun izlenmesini sağlamak ve izleyicilerin beğeni, yorum ve takip etmelerini sağlamanızdır. Youtube da video izlerken illaki denk gelmişsinizdir video içerisinde beğeni ve yorum yapmanızı isteyenlere. Bunun sebebi etkileşimi artırarak videoyu ön plana çıkarmaktır. Videonuzu akıcı şekilde yaparsanız sonuna kadar izlenmesini sağlayabilirsiniz, aynı zamanda video içerisinde beğeni, yorum ve takip etmelerini istemeniz de etkileşiminizin artmasını sağlayacaktır.

Videolarınıza Kartlar Ekleyin

Video içine kartlar eklemekte etkileşimin artmasını sağlayacaktır. Mesela videonuzu yüklerken kartlar kısmından başka bir videonuzu veya oynatma listenizi ekleyebilirsiniz, aynı zamanda farklı kanallar ve anketlerde ekleyebilirsiniz. Video içerisinde kart kullanımı diğer videolarınızın izlenmesini artıracağı gibi kanalınızda gezinen kişi sasısını da artıracaktır. Kartlara eklenen anketler sayesinde izleyicilerinizin hangi tarz videolar istediğini ve neler yapmanız gerektiği hakkında da bilgi edinirsiniz.

Kanal İçi Genel Ayarlar

Youtube videolarınızı her yüklemenizde yapmanız gereken ayarlar olduğu gibi kanalınızın yapılması gereken ayarlar vardır. Mesela, kanal anahtar kelimelerini kanalınızın genel kategorisine göre belirlemelisiniz. Videolarınızdan ve kanalınızdan farklı anahtar kelimeler kullanmanız sağlıksız olacaktır. Videolarınızı ekleyebileceğiniz oynatma listeleri oluşturmalısınız. Oynatma listeleri yine kanal içerisinde geçirilen zamanı artıracaktır. Oynatma listesinden video izleyenler diğer videoları da izlemek isteyecektir. Böylece hem izlenmeleriniz hem de etkileşiminiz artacaktır.

Genel Olarak Faydalı Olabilecek Tavsiyeler

Genel olarak kanalınıza faydası olabilecek tavsiyeler vardır. Bu tavsiyeleri yapmak zorunda değilsiniz, bunlar kural olmadığı için birçok kişi tarafından söylenme gereği duyulmaz ancak bu yöntemler küçük ama etkili tavsiyelerdir. İşte o Tavsiyeler;

  • Sosyal Medya hesaplarınızda videolarınızı paylaşın. Diğer sosyal platformlarda da videolarınızı paylaşmanız izlenmenizi ve takipçi sayınızı artıracaktır.
  • Her ne kadar SEO ayarlarını yapmış olsanız da VidIQ gibi anahtar kelimelere ve rakip analizlerine yardımcı olacak programlar kullanabilirsiniz.
  • Ayda 1 – 2 tane video atarak başarılı olamazsınız. Gerçekten başarılı olmak istiyorsanız 1 ayda en az 5 video yükleyin.
  • İlk başlarda izlenmeleriniz düşük olacağı için bütçeniz varsa videonuzun küçük reklamını verebilirsiniz.
  • İstikrarlı olmalısınız, birkaç ay sonra ben yapamıyorum deyip bırakmamanız gerekiyor. Youtube’da kanalın tam oturması için en az 6 – 7 ay aralıksız video üretmeniz gerekiyor. Bazen bu sürelerde yetmeyebiliyor, onun için istikrarlı bir şekilde durmadan video üretin
  • Son olarak videolarınızı arkadaşlarınıza izlemeleri için gönderin. Birkaç tane video izlenmeleri ne işe yarayacak demeyin, küçük izlenmeler kar topu etkisi göstererek zamanla büyümenizi sağlayacaktır.
  • Son olarak ta kategorinizi iyi belirleyin. Youtube'da en çok izlenen konular üzerine video çekmeniz, hızlı büyümenize yardımcı olacaktır. Hem size uygun hem de çok izlenen Youtube konularından bir tanesini seçin ve o konu üzerinden videolar çekin, böylece daha hızlı büyüyebilirsiniz.