Sorunların sebebinin ne olduğunu Erdoğan açıkladı!

Sorunların sebebinin ne olduğunu Erdoğan açıkladı!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, afet bölgesinde açıklamalar yaptı. Açıklamalarda, "Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi uzun yıllardır bu görevi yürüten THK'nin filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan, Antalya’nın Manavgat ilçesinde ortaya çıkan yangınlardan etkilenen bölgeleri helikopter ile inceledi. İnceleme sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de eşlik etti.

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarından etkilenen bölgelerde yapılan çalışmalarla ilgili olarak Erdoğan, brifing aldı. Brifingde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile başka yetkililer de bulundu.

‘’Kira Yardımı Yapılacak’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Antalya’da afet bölgesiyle ilgili olarak açıklamalar yaptı. Erdoğan şunları söyledi;

"Yangından etkilenen bölgelerde acil ihtiyaçları karşılamak için 50 milyon lira ödenek gönderilmiştir" diyen Erdoğan, "Yanan ve hasar gören evlere ayrıca kira yardımı yapılacak. Tarım, hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak" diye ekledi.

Genel yangınlarla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları söyledi;

"(Yangın nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde) Faizsiz esnaf kredisi verilecek, KOSGEB acil desteği verilecek, 1 ay içerisinde evlerin inşaatına başlanacak. 1 yıl içerisinde afet bölgesindeki evler, yöresel mimariye uygun şekilde tüm müştemilatı ile tamamlanacak. Genel hayata etkili afet bölgesinde vergiler, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, Tarım Kredi, Tarım Ziraat borçları ertelenecek.

İlk tespitlere göre 16 mahallemiz yangından zarar görürken bazı mahalleler boşaltıldı. Hasar gören konutlarla ilgili tespitler ışığında gereken çalışmalar yürütülecektir.

(Yangından etkilenen bölgelerde) Çadırdan beslenmeye her türlü araç gereç afetzedelerin emrine sunulmuştur. Elektrik sıkıntısı yaşanan 35 köyden, tedbiren kesintisi süren 12'si hariç diğerlerine elektrik verilmiştir. Su kesintisi olan mahalle sayısı 25'ten 15'e düşürülmüştür.

Anayasa'mızın 169. maddesine göre, yanan alanlar başka amaçla kullanılamaz ve tekrar ağaçlandırılır. Türkiye'nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak, yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir.

Son üç günde 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 9 İHA, 660 arazöz, 65 iş makinesi, 117 itfaiye aracı, 31 ambulans görev yapmıştır.

Bu vatanı ateşe verecek kadar ülkemize milletimize ihanet içine girenler varsa onların yakasına yapışıp en ağır şekilde cezalandırılmalarını sağlamak boynumuzun borcudur.

Tüm vatandaşlarımızı, ormanlarımızın korunması, tedbirsiz ateş yakılmaması, yakılan ateşlerin tamamen söndürülmesi hususunda dikkatli olmaya davet ediyorum.

Yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasına ilk yağmurlarla birlikte başlanacaktır.

Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi uzun yıllardır bu görevi yürüten THK'nin filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır."