Uyuyamayanlar ve uyumakta zorlananlar için Uyku Yapan Besinler

Uyuyamayanlar ve uyumakta zorlananlar için Uyku Yapan Besinler

Uyku sırasında ya da uykudan önce bir şeyler tüketen çok fazla kişi vardır. Fakat tüketilen besinler konusunda biraz dikkatli olunması gerekir. Bazı besinler uyku yaparken, bazı besinler uykunun açılmasına neden olabilir.

Gece yemek yemek iyi bir alışkanlık olmasa da çoğu kişi bir şeyler yemek isteyebilir. Hafif şeyler yiyerek açlık bastırılabilir ve aynı zamanda sağlıklı bir uyku da uyunabilir. Uyku yapan besinler arasında yoğurt, süt, muz, yoğurt, keten tohumu gösterilebilir. Bu besinler uyku getirmesinin yanı sıra, oldukça sağlıklıdır.

Uyku İçin Tüketilebilecek Diğer Besinler Nelerdir?

Uyku için çoğu kişi belli başlı besinleri tüketmeyi tercih edebilir. Fakat bazı besinler çok fazla kişi tarafından bilinmez ya da tercih edilmez. Uyku için tüketilebilecek diğer besinler şunlardır;

  • Yulaf
  • Humus
  • Kafeinsiz yeşil çay
  • Tahıl
  • Badem gibi besinleri tüketmek de uykunun gelmesine yardımcı olur.

Uyku düzensizliklerinden şikâyet edenler bu besinlerden tüketerek de uyku kalitesini sağlayabilirler. Bu sayede daha sağlıklı ve deliksiz bir uyku uyumak mümkündür. Uykunun daha iyi alınabilmesi için, bu besinlerin tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir. Bu şekilde daha kaliteli bir uyku düzeni oluşturulabilir.

Uyku Getiren İçecekler Nelerdir?

Uyku getirmek isteyenler, sadece yiyecek tüketerek değil içeceklerle de bunu sağlayabilirler. Çoğu kişi uykuya geçmekte zorluk çekse de bu içecekler sayesinde daha iyi bir uyku uyuyabilirler. Uykunun gelmesini sağlayan içeceklerin başında süt gösterilebilir. Sütün farklı seçenekleri isteğe göre tercih edilebilir.

Vanilyalı ya da muzlu süt uykunun gelmesini sağlayan içecekler arasındadır. Özellikle vanilyanın sakinleştirici özelliğinin olması uykuya daha rahat geçilmesine yardımcı olur. Midesini rahatlatarak uykuya geçmek isteyenler için, naneli papatya çayı tercih edilebilir.

Taze sıkılmış vişne ya da kiraz suyu da uykunun gelmesine yardımcı olan içecekler arasında yer alır. İçerisindeki melotonin uyku kalitesinin artmasına da yardımcı olur. Kediotu, ballı süt, duş gibi seçeneklerde uykunun gelmesi açısından önemli yardımcılardandır.

Uykuyu Kaçıran İçecekler Nelerdir?

Bireylerin uykusunun gelmesine yardımcı olan içecekler kadar, uykunun kaçmasına neden olan içecekler de vardır. Özellikle uyku öncesinde bu içeceklerin tüketilmesinden kaçınmak gerekir. Siyah çay, yeşil çay, kahve, portakal suyu gibi içecekler bireylerin uykusunun kaçmasına neden olabilir.

Bu içeceklerden uzak durulduğu zaman uyku düzeni de sağlanabilir ve daha iyi bir uyku uyunabilir. Bunun yanı sıra, enerji içeceği, çikolata, vitamin hapı ya da gazlı içeceklerde uykunun açılmasına neden olur.

Bir kişi çok yorgun olsa bile, uykuya dalma konusunda sorun yaşayabilir. Uykusuzluk hayat kalitesini düşüren bir konu olduğu için, tüketilmesi ya da tüketilmemesi gereken besinlere dikkat edilmesi gerekir. Bu şekilde uyku düzeni daha da kontrol edilebilir bir hal alır.

Uyku Öncesi Duş Uyku Getirir Mi?

Uykuya geçmek için besin ya da içeceklerden yardım almak en etkili yollardandır. Diğer etkili yollardan birisi ise, uyku öncesi duş alınmasıdır. Uykuya geçme konusunda sorun yaşayanlar, ılık bir duş alarak bu sürenin daha da kısalmasına yardımcı olabilir.

Uyku öncesinde vücudun soğumasını sağlamak, vücudu bir nevi uykuya hazırlamaya benzer. Bunun için kullanılacak olan suyun çok sıcak olmaması gerekir. Duş ile vücuda istenilen etkileri yapabilmek için, uykudan 90 dakika önce duş alınması gerekir. Bu süre içerisinde vücudun kuruması ve gözlerin kapanmaya hazırlanması sağlanabilir.

Çoğu kişi sabah duşunun daha faydalı olduğunu düşünse de, gece duşunun çok fazla faydalı olduğunu gösteren araştırmalar vardır. Bu nedenle uykuya geçme konusunda sorun yaşayanlar, duştan sonra daha rahat uyuyabilirler. Uykuya kolay dalabilmek için yapılması gerekenler içerisinde yatak seçiminden gün içi stresi engellemeye kadar birçok faktör bulunuyor.

Uykusuzluk Neden Olur?

İnsanlarda uykusuzluk oluşmasının çok fazla nedenleri vardır. Beynin uykuya dalamaması yaşam rutininizi ciddi oranda etkileyebilmektedir. Bu nedenlerden en çok dikkat çekenlerden bazıları ise şunlardır;

  • İyi bir uyku düzeninin olmaması
  • Çevresel faktörler
  • Sigara
  • Düzensiz çalışma saatleri
  • Gün içinde uyumak
  • Kafein tüketimi
  • Depresyon
  • İlaçlar gibi faktörlerden dolayı uykusuzluk olabilir.

Bu gibi durumların önüne geçebilmek için mutlaka önlem alınması gerekir. İnsanlar kendi alışkanlıklarında ufak değişiklikler yaptığında bile uykuları düzene girer. Fakat bunun rutine bindirilmesi ve düzenli olarak yapılması gerekir. Bu şekilde uykusuzluk çözüme kavuşturulabilir.

Uykusuzluğu Giderebilmek İçin Neler Yapılmalıdır?

İnsanların uyku düzenleri birbirinden farklı olabilir. Uykusuzluğun oluşmasının farklı sebepleri de olabilir. Önemli olan uykusuzluğu sebep olan sorunu bulup ona göre çözüm yolu geliştirebilmektir. Uykusuzluğun giderilebilmesi için yapılabilecek olan bazı şeyler şunlardır;

  • Uyku saatini ve süresini iyi ayarlamak
  • Hafta sonları geç yatmaktan kaçınmak
  • Öğle uykularından uzak durmak
  • Gün içerisinde hareketli aktiviteler yaparak vücudun yorulmasını sağlamak ve uykuya hazırlamak
  • Uykudan hemen önce jimnastik yapmaktan kaçınmak
  • Aşırı sıvı ya da yemek tüketiminden uzak durmak
  • Daha iyi bir yatak tercih etmek uykusuzluğu giderebilmek için çözüm yollarındandır.

Bu yollar takip edildiği zaman daha sağlıklı bir uyku düzenine geçildiği görülebilir.

Uykusuzluk Yatılan Yerle İlgili Olabilir Mi?

Uyku ya da uykusuzluk, yatılan yerle de alakalı olabilir. Bazı kişiler yattıkları yatağı daha sert tercih ederken, bazıları daha yumuşak yerlerde uyumayı tercih edebilir. Özellikle ortası çukur haline gelen yataklar, sağlıklı bir uyku uyunabilmesini engeller. Bunun için uyunacak olan mekânın çok iyi ayarlanması gerekir.

Daha sağlıklı uykular için, yatmaya uygun olan yataklar tercih edilmelidir. Pek çok kişinin uyku sorunları yaşamasının baş sebebi tercih ettikleri yataklardır. Yatak değişikliği yapılarak uyku düzeni de sağlanabilir. Genellikle ortopedik yataklar daha rahat bir uyku uyunmasını sağlar. Bunun sebebi de bu yatakların insan vücudunun şeklini daha rahat almasından kaynaklanır. Bu nedenle yatak seçiminin, uyku kalitesiyle ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Uykusuzluk testi yaptırarak bu sorunun kronik olup olmadığını daha iyi bir şekilde test edebilirsiniz.