Uzun süreli parasetamol kullanımında tansiyon uyarısı !!

Uzun süreli parasetamol kullanımında tansiyon uyarısı !!

Bir araştırma, yüksek tansiyonu olan ve reçeteyle parasetamol alan kişilerin kalp krizi ve felç riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Edinburgh Üniversitesi araştırmacıları, doktorların aylarca kullanan hastaların risklerini ve yararlarını düşünmesi gerektiğini söylüyor. Baş ağrısı ve ateş için ağrı kesici almak güvenlidir, strese girerler. Diğer uzmanlar, bulguları doğrulamak için daha uzun bir zaman diliminde daha fazla insan üzerinde araştırma yapılması gerektiğini söylüyor. Parasetamol, ağrılar ve ağrılar için kısa süreli bir çare olarak dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak uzun süreli kullanım için yararına dair çok az kanıt olmasına rağmen, kronik ağrıyı yönetmek için de reçete edilmektedir. 2018'de İskoçya'da yarım milyon kişiye - her 10 kişiden biri - ağrı kesici reçete edildi.

parasetamol-6596.jpg

Aynı zamanda, Birleşik Krallık'taki her üç kişiden birini etkileyen bir durum olan yüksek tansiyonları varsa, bu araştırmaya göre daha fazla risk altında olabilirler. Üçte ikisi yüksek tansiyon veya hipertansiyon için ilaç alan 110 gönüllünün izini sürdü. Randomize bir denemede, iki hafta boyunca günde dört kez 1 gr parasetamol (kronik ağrısı olan hastalar için yaygın bir doz) ve ardından iki hafta boyunca sahte haplar veya plasebo almaları istendi.

Edinburgh klinik farmakolog Prof James Dear, denemenin parasetamolün kan basıncını artırdığını, "kalp krizi ve felç için en önemli risk faktörlerinden biri" olduğunu gösterdi - bir plasebodan çok daha fazlası.Araştırmacılar doktorlara kronik ağrısı olan hastalara mümkün olduğu kadar düşük dozda parasetamol vermelerini ve yüksek tansiyonu olan ve kalp hastalığı riski taşıyanları yakından takip etmelerini tavsiye ediyor.Artrit, Birleşik Krallık'ta kronik ağrının en büyük nedenlerinden biridir. Bir hayır kurumu olan Versus Arthritis, ağrıyı tedavi etmek için daha güvenli ilaçların yanı sıra zihinsel sağlık desteği ve fiziksel olarak aktif olmaya teşvik gibi diğer yardımlara da ihtiyaç olduğunu söyledi."Ağrı kesici ilaçların risklerinden endişe ediyorsanız, seçeneklerinizi araştırmak için bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız." Versus Arthritis'te danışman romatolog Dr Benjamin Ellis dedi.NHS Lothian'da klinik farmakoloji danışmanı olan baş araştırmacı Dr Iain MacIntyre şunları söyledi: "Bu, baş ağrısı veya ateş için kısa süreli parasetamol kullanımı ile ilgili değil, ki bu elbette iyi.

Birçok Bilinmeyen ?

Londra Üniversitesi, St George's'ta klinik farmakoloji ve terapötik öğretim görevlisi Dr Dipender Gill, Circulation dergisinde yayınlanan çalışmanın "beyaz bir İskoç popülasyonunda kan basıncında küçük ama anlamlı bir artış" bulduğunu, ancak "pek çok bilinmeyenin kaldığını" söyledi. ".

"Birincisi, kan basıncında gözlenen artışın daha uzun süreli parasetamol kullanımıyla sürdürülüp sürdürülemeyeceği açık değil" dedi.

"İkincisi, parasetamol kullanımına atfedilebilecek kan basıncındaki herhangi bir artışın kardiyovasküler hastalık riskinde artışa yol açıp açmayacağı kesin olarak bilinmiyor."

ABD'de yapılan büyük bir araştırma, daha önce uzun süreli parasetamol kullanımı ile artan kalp krizi riski arasında bir bağlantı buldu - ancak birinin diğerine neden olduğunu kanıtlayamadı.Ve diğer daha küçük çalışmalar bağlantıyı doğrulayamadı.Edinburgh ekibi, parasetamolün kan basıncını nasıl artıracağını açıklayamadıklarını, ancak bulgularının uzun vadeli parasetamol reçetelerinin gözden geçirilmesine yol açması gerektiğini söyledi.Bunlar daha önce bazı insanlarda kan basıncını yükselttiği düşünülen ibuprofen gibi steroid olmayan antiinflamatuar ağrı kesicilerden daha güvenli kabul ediliyordu.Araştırmayı finanse eden İngiliz Kalp Vakfı, doktorların ve hastaların herhangi bir ilaca, hatta "parasetamol gibi nispeten zararsız" bir şeye bile ihtiyaç olup olmadığını düzenli olarak yeniden düşünmeleri gerektiğini söyledi.İnme Derneği'nden Dr Richard Francis, "parasetamolün daha yaygın olarak kullanılmasının risklerini ve faydalarını doğrulamak için" daha uzun bir zaman diliminde normal, sağlıklı kan basıncına sahip kişilerde daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi...