Rahim Miyomu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim Miyomu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde kadınlarda sıkça rastlanan rahim miyomu, ergenlik döneminden sonra yetişkinlerde rastlanan bir kadınsal hastalıktır. Rahim bölgesindeki kas tabakasından oluşan selin tümörleri, rahim miyomunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Rahim miyomu, daha çok 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda rastlanan bir hastalıktır. Kadınların, menopoz dönemlerinde miyomlarda küçülme olduğu gibi binde bir olasılıkla habisleşme olasılığı da bulunmaktadır. Habisleşen miyomlar, ilerleyen zamanlarda kadınlarda kansere neden olmaktadır.

Rahim miyomu nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Gibi kadınlar tarafından araştırılan bu sorular için, yazımızda araştırmalar sonucunda elde edilen detaylı bilgilere yer verdik.

1200x627-miyom-nedir-miyom-hangi-hastaligin-belirtisidir-miyom-tedavisi-nasil-yapilir-1563542402865.jpg

Rahim Miyomu Nedir?

Rahim miyomu nedir? Rahim miyomu, kadınlarda rahim bölgesindeki kaslarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Rahim miyomu, iyi ve kötü huylu tümörler olarak ikiye ayrılmaktadır. İyi huylu tümörler, menopoz döneminde azalmaktadır. Fakat, kötü huylu miyomlar veya tümör, habisleşmeye neden olabilmektedir.

Obez ve doğum yapmayan kadınlarda daha fazla rastlanan bu hastalık, kadında kısırlığa ve düşük riskini artırmaya neden olmaktadır. Ayrıca rahim miyomu, gebelik esnasında kadında şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.

Rahim Miyomu Belirtileri Nelerdir?

Rahim bölgesinde kas tabakasında oluşan selinler ya da miyomlar, bir çok belirtisi bulunmaktadır. Hastaneye gelen kadınlar, şikayet ettikleri belirtilerin miyomdan değil de, normal şeylersen kaynaklandığını düşünmektedir.

Rahim miyomu belirtileri arasında anemi ( kansızlık), kabızlık, aşırı yorgunluk ve idrar yolunun sıkılması ve baskı yapması gibi belirtileri bulunmaktadır. Rahim miyomları, çok nadir de olsa rahim bölgesinin dışına çıktığında ilişki sonrasında kanamaya neden olabilmektedir.

Rahim miyomu belirtileri MR, USG ve Tomografi yardımı ile daha hızlı saptanmakta ve miyomu iyi veya kötü huylu olduğu anlaşılmaktadır.

Rahim Miyomu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde teknolojinim gelişmesi ile bir çok hastalığa erken teşhis konulduğu gibi miyomlara da erken teşhis konulmaktadır. İyi huylu rahim miyomu tedavisi ilaç yardımı ile yapılmaktadır. Fakat, kötü huylu miyomu geçiş aşamasında olan iyi huylu miyomlar ile kötü huylu miyomlar, kısa aralıklarda muayene edilmeli ve kontrol altına alınarak sürekli kontrol edilmelidir.

2.jpg

USG, MR ve Tomografiden sonra teşhis edilen miyom kötü huylu ise; medikal ve cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Kötü huylu miyomlar, tedavisi kişiyi biraz zorlasa da düzenli ilaç kullanımı ve tedavi yöntemleri ile miyomların kaybolmasına sağlamaktadır.

Miyomlar Kilo Yapar Mı?

Miyom kilo yapar mı? Rahim bölgesinde oluşan miyomlar, kadınlarda birden fazla rahatsızlığa neden olmaktadır. Kabızlık, gaz, kısırlık ve kanama gibi belirtileri arasında kilo yapma olasılığı da bulunmaktadır. Küçük miyomların kilo yapma gibi bir lüksü olmasa da, büyük miyomlar çok düşük bir olasılık olsa da kadınlarda kilo yapabilmektedir. Büyük bir miyom 9-10 kiloya kadarda çıkabilmektedir.

Rahim Miyomu İçin Bitkisel Çözüm

İyi huylu ve küçük miyomlar, evde bitkisel yollar ile tedavi etmek mümkündür. Rahim miyomu, kansızlığa ve vitamin eksikliğine neden olduğu için, evde alınan bazı bitkiler veya sebzeler ile tedavi etmek mümkündür. Rahim miyomu bitkisel çözüm önerileri şunlardır;

  1. Yeşil Yapraklı Bitkiler

Yeşil yapraklı bitkiler, rahim miyomunun büyümesini ve habisleşmesini önleyecek minerallere sahiptir. Antienflamatuar içeren yeşil yapraklı bitkiler, aynı anda K vitaminini de barındığından adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar ve kanamaları kontrol altına alarak anemi yani kansızlığın oluşmasını engeller.

  1. Demir İçeren Besinler

Miyomlar, kadınların daha fazla kan kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu da kadınlarda anemiye neden olmaktadır. Aşırı kanamalarda vücut, aşırı demir kaybı yaşamaktadır. Demir İçeren besinler veya bitkiler, kansızlığı ve demir vitamin eksikliğini gidermektedir.

1771914-620x410.jpg

  1. Bitki Çayları

İnflamasyon içeren bitki çayları, miyom semptomlarını kontrol altına alarak, büyümesini engellemektedir. Isırgan otu, hayıt otu ve deve dikeni gibi bitkilerden oluşan çaylar, üreme ve adet kanamalarının dengeli olmasını sağlayarak rahimde bulunan miyom ve bakteri gibi hastalıkların minimum seviyeye düşmesini sağlamaktadır.