ABD, 'İstila' Korkusuyla Tayvan'a Heyet Gönderdi

ABD, 'İstila' Korkusuyla Tayvan'a Heyet Gönderdi

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'den gelen bir tehdit karşısında Tayvan'a giden eski üst düzey ABD savunma yetkililerinden oluşan bir delegasyona sahip.

Eski Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, iki günlük ziyaret sırasında Başkan Tsai Ing-wen ve diğer üst düzey yetkililerle görüşecek olan beş kişilik delegasyonu yönetiyor.

Eski başkanlar George W. Bush ve Barack Obama döneminde üst düzey ABD askeri subayı olarak görev yapan emekli bir Donanma amirali olan Mullen'a, Bush'un eski ulusal güvenlik danışman yardımcısı Meghan O'Sullivan ve eski bir müsteşar olan Michele Flournoy eşlik ediyor. Obama döneminde savunma.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Asya'dan sorumlu iki eski kıdemli yöneticisi Mike Green ve Evan Medeiros da "Tayvan'a sürekli güçlü desteğimizi göstermeyi" amaçlayan gezide.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Çin'in kendi toprakları olduğunu iddia ettiği kendi kendini yöneten demokratik Tayvan'ı ilhak etmek için güç kullanma tehdidine yeni dikkat çekti.

Demokratik Tayvan, sürekli bir Çin işgali tehdidi altında yaşadığı için Ukrayna'nın durumunu yakından izledi, Pekin ada üzerinde egemenlik iddiasında bulundu ve gerekirse bir gün onu zorla ele geçirme sözü verdi.

Washington, Pekin'i Taipei üzerinden diplomatik olarak tanıyor, ancak aynı zamanda Kongre tarafından kendisini savunmak için Tayvan silahlarını satmaya da bağlı.

Tsai'nin ofisi, heyetin ABD Başkanı Joe Biden tarafından atandığını ve ziyaretin "çeşitli alanlarda Tayvan-ABD işbirliği konularında derinlemesine bir görüş alışverişine" izin vereceğini söyledi.

Açıklamada, Tayvan, tarafların "Tayvan-ABD ilişkilerinin istikrarlı gelişimini derinleştirmeye, bölgesel barış ve istikrarı birlikte sürdürmeye ve küresel barış ve refaha ortak katkıda bulunmaya devam etmelerini" umduğunu söyledi.

Ziyaret, Tayvan'ın, Çin'in dikkati dağılmış bir Batı'dan kendisine karşı hareket etmesi konusunda dikkatli davranarak alarm seviyesini artırdığı bir zamanda gerçekleşti.

Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang Salı günü daha önce gazetecilere verdiği demeçte, gezinin "hem Tayvan-ABD ilişkisinin hem de Tayvan'ın konumunun önemini" ve ayrıca ABD'nin adaya verdiği sağlam desteği gösterdiğini söyledi. "Bu çok iyi bir şey" diye ekledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Pekin'de ABD heyetinin ziyaretini reddetti ve "ABD'nin Tayvan'a sözde desteğini göstermek için birini göndermesinin boşuna olduğunu" söyledi.